Nagy várakozással vágtam bele ebbe a munkába, és az eredmény minden várakozásomat felülmúlta. Egy olyan levendulás cukrot akartam alkotni, amiben lehelet finoman átsejlik a levendula aromája, de nem az a kizárólagos íz, és emellett nem akartam egy “sima” cukorból készült cukrot.
Így jutottam el az ötletig, hogy a tejkaramellát ötvözöm a levendulával, és az eddigi vélemények alapján, valami fantasztikus íz született.
Egy olyan cukorka született, ami nem omlós, hanem teljesen kemény, cukor állagú, szopogatható, de rágcsálható is, és minden szopogatásnál átsejlik a karamell ízén a levendula.
Kicsit izgultam, hogy másoknak vajon hogy ízlik, ez a nem mindennapi cukorka, ezért több ismerősömmel (kicsikkel és nagyokkal) megkóstoltattam az alkotást. A levendula fanok persze odáig voltak, de volt olyan, aki még soha életében nem kóstolt semmilyen levendulásat, és az volt az első reakciója, hogy ez fantasztikus, hol lehet ilyent venni :)) Szinte senki nem akarta elhinni, hogy ez egy házi készítésű cukorka.
Nemsokára meg is lehet majd vásárolni a készülő webshopunkban, de addig is a vállalkozó kedvűek számára leírom az elkészítés módját. Ha elkészíted a receptet, kérve kérlek, hogy írj egy hozzászólást, hogy nálatok milyen volt a fogadtatása!
250 ml tejszín (én 20%-ost használtam)
250 gr cukor
6 dkg vaj
1 csomag vaníliás cukor
6 dkg levendulás méz (elkészítését lásd itt >>
Ez a mennyiség egy nagy evőkanálnyinak felel meg.
3 csipet só
8-10 csepp Tihanyi levendula olaj (Lavandula Angustifolia) -
FONTOS: csakis tiszta, desztillációval nyert 100% tisztaságú valódi levendulaolajat használjunk, semmiképpen nem valami levendulás aroma, vagy illat anyagot!
A hozzávalókat egy lábosba összeöntöm, és alacsonyabb fokozaton 25 percig forralom. A végén már folyamatosan kell kevergetni. Ha kész kivajazott sütőpapírra öntöm (mint utóbb kiderült, nem is muszáj formába önteni, mivel elég sűrű lesz a végére). Kb. fél óra múlva elég jól meghúz, ekkor vajazott ollóval 1 cm-es csíkokat vágtam (egyszerre egyet), amit 1cm-es kockákra, háromszögekre vágtam fel.
Másnap zsírpapírba csomagoltam egyenként a cukorkákat. Ebből a mennyiségből 36 dkg cukor lett, összesen 150 db.
A készítés menete látható a fenti képen lépésről lépésre.