Reteklevél, ehető!

Ahogy a kertemben elkezdett nőni a zsákban termesztett retek, az egyeléskor eszembe jutott hogy egyszer Jamie Oliver egyik műsorában láttam, hogy ő salátába belerakta a retek levelét is. Megkóstoltam, és egy kissé fűszeres, csípős íze volt, hasonló a rukkolához, vagy magához a retekhez. Utánanéztem, hogy valóban mire lehet használni a retek levelét.

Pesto reteklevélből

Fűszeres Eszter a Fűszer és Lélek blogjában megosztott egy receptet, a hol a retek leveléből, dió, mandula és parmezán segítségével pestót csinált. Még nem volt alkalmam kipróbálni, de nagyon jól hangzik. A reteklevél pesto receptje itt >>

reteklevél pesto recept

Reteklevél és sóska saláta tejfölösen

A saláta a legkézenfekvőbb felhasználási módja a retek levélnek. Legjobb ha a retekből is raksz bele (ha van). Én a legzsengébb kiegyelt leveleket használtam fel alapos megmosás után. Nagyon apróra vágtam pár szál sóskával együtt, és egy kevés tejföllel, almaecettel, olíva olajjal és sóval ízesítettem.

Mivel kicsit szőrös a retek levele, a víz alatt alaposan "átdögönyöztem", így lejöttek a szőrök.

retek levél

Zöld turmix, zöltség shake

Aki szereti az ilyen reform dolgokat, csinálhat zöld turmixot, amibe a retek levélen kívül mehet bele egy csomó olyan zöldség levele, amiről nem gondolnánk, hogy tényleg ehető :) Ilyen a karalábé levél (tölthető is), sárgarépa levél, karfiol levele.

Készítése egyszerű: a zöld leveleket almával vagy banánnal és vízzel összeturmixoljuk. Minél zöldebb levelet használunk, annál több vas és vitamin van benne!

zöld turmix, zöldség turmix

Retek krémleves

Gabojsza blogján találtam ezt a receptet, ahol a hagyományos krémlevesek mintájára krumplival és tejszínnel krémlevest készített. Ezt a hétvégén kipróbálom!

Főzelék, spenót módjára

Ezen kívül találtam még olyan ötleteket, ahol a spenóthoz, mángoldhoz hasonló főzeléket készítenek a már nem igazán zsenge retek leveléből. Ilyenkor ki kell szedni a vastagabb fásabb ereket, és már készülhet is a főzelék. És mint minden  zöldségfélét (a salátát is!) úgy a retek levelét is a felhasználás előtt alaposan meg kell mosni, esetleg lehet kicsit áztatni is, ha nem a saját kertünkből származik.

Turmix foto: Flickr - elena's pantry CC license

 

Kövess minket: