Szárított levendula felhasználása

A levendulát nagyon egyszerű és könnyű megszárítani, de mit is csináljunk ha megszáradt, mire tudjuk használni?

A levendula akár lakásban, akár szabad levegőn, szellős árnyas helyen nagyon jól szárad. A száradás után a szárított csokrok úgymond kész is vannak. Kicsit potyog és nem igazán bírja a többszöri csomagolást és szállítást. Ha levendulakoszorút akarunk készíteni, akkor azt még száradás előtt tegyük, amíg friss, bár később is lehet, de akkor kicsit macerásabb vele dolgozni.

 Használhatjuk a konyhában is, a levendula kiváló fűszer, igaz, tudni kell vele bánni, bár ez így van szinte minden más fűszernövénnyel is. Ha fűszernek használjuk, akkor morzsoljuk le a megszáradt csokorból csak a virágokat.

A lemorzsolt tiszta virágokból kiváló gyógytea készíthető >>

Használhatjuk kekszek, sütik ízesítésére, nagyon finom házi fagylalthoz felhasználva. Kiváló frissítő italok is készíthetőek vele, nagyon finom a levendulaszörp, levendulás limonádé.

A lemorzsolt levendulával megtölthetünk kis zsákocskát, párnákat amelyek kiváló illatosítók, lakásba és ruhásszekrénybe. Ha esetleg csökken az illat intenzitása, dörzsöléssel újra élet tudjuk kelteni azt a finom levendulaillatot, amelyet annyira szeretünk.

Készíthetünk főzetet a fürdővízhez is, amelynek segítségével elősegíthetjük a pihentető, hosszú alvást.

Fotók: Shutterstock 1. Bethan Collins 2. archana bhartia 

Ez is érdekelhet - Egészség

Kövess minket: