Tényleg orvosilag bizonyított a levendula jótékony hatása?

Magazinunkban több cikkben is megemlítjük a levendula jótékony hatását, de tényleg hatásosak a levendula készítmények? A levendula felhasználás módja szerint lehet a tiszta illóolaj közvetlenül vagy bázisolajokhoz adagolva, krémekbe, kenőcsökbe adagolva aromaterápiában felhasználva, relaxáló fürdőben, gyógyteában, illatpárnában.

A valódi levendula (lavandula angustifolia) vízgőz desztillációval előállított tiszta illóolaja (Lavandulae aetheroleum) az 1800-as évek végétől hivatalosan is szerepelt a Magyar Gyógyszerkönyvekben, fő hatóanyagai  linalool a  és linalilacetát.

A levendulának, elsősorban illóolajának antiszeptikus, tehát fertőzés, gyulladásgátló, bakteriális, gombás fertőzést csökkentő jótékony hatása ismert. Eredményesen felhasználható aknés, pattanásos bőr kezelésére, körömgombára, kisebb sebek, horzsolások kiegészítő kezelésére. Több gyógykenőcs is tartalmazza ahol ízületi bántalmak, gyulladások, sportsérülések kiegészítő alkotórésze. Csökkenti a bélgörcsöket, nyugtatja az emésztőrendszert.

A másik fő használati területe az tiszta levendulaolajnak, hogy nyugtatólag hat az idegrendszerre, ezért jól használható feszült idegek és stresszes szorongás, migrén kezelésére, fejfájás, depresszió, álmatlanság, ideges kimerültség és nyugtalanság kezelésére.

 Milyen kísérleteket végeztek és milyen eredmények születtek?

 Antiszeptikus hatás

Az elvégzett kutatások igazolták a valódi levendulaolaj fertőzésgátló, gyógyító antiszeptikus hatását, többek között dermatofita gombák (ez okozza a körömgombát) ellen is hatékonynak bizonyult. Állatkísérletekkel igazolták a simaizomgörcs oldó (gyomor, bélrendszer, vese, epe, kiválasztószervek)

kísérlet

 Idegrendszerre gyakorolt hatás

 Állatkísérleteket végeztek patkányokon amikor is patkányagyból vett minták alapján (GABA-A receptor, ami a központi idegrendszer fő gátló neurotranszmittere), kis dózisú levendulaolaj fokozta a GABA-A receptorok aktivitását. Több nyugtató, szorongásoldó (barbiturát, benzodiazepin) gyógyszer hatása ugyanezen a mechanizmuson alapszik. Szintén állatkísérletek igazolták a gyorsabb elalvást, és a hosszabb alvásidőt.

aroma

Képalkotó eljárásos vizsgálatok igazolták, hogy a levendula illóolajánál belélegzése hat az agy érzelmekért felelős, limbikus rendszerére, befolyásolva ezzel a hangulatot, közérzetet.

EEG kísérletek bizonyították, hogy belégzéssel az illóolaj komponensek eljutnak a központi idegrendszerbe, arra nyugtató hatással bírnak, sőt a bőrön keresztül  bemasszírozott olaj bejut a véráramba.

Vizsgálatokat végeztek a levendula kivonatok illetve illóolaj biztonságával kapcsolatosan és több kísérlet alapján nem bizonyult toxikusnak. 
A levendula illóolaja egyike azoknak a olajoknak amelyek tömény állapotban sem irritálják a bőrt, általában nem okoz allergiás reakciót a bőrön. A tiszta levendulaolaj használható belsőleg is gyomor- és bélpanaszokra, pár cseppet tegyünk kockacukorra, de azért készüljünk fel, az ízhatás erősen érdekes lesz.
A fenti vizsgálatokat ellenőrzött minőségű vízgőz desztillációval előállított 100%-os tiszta illóolajokkal végezték, a jótékony hatások is ez esetben működnek csak.

Forrás: Borcsa Botond Lajos, Dr. Csupor Dezsô, Szegedi Tudományegyetem, Gyógyszerésztudományi Kar, Farmakognóziai Intézet
Fotók: 1-3 Shutterstock Grekov's, matka Variatka, 2. Pixabay

Ez is érdekelhet - Egészség

Kövess minket: