Mosószer készítése házilag - levendulával 1. rész

mosószer készítése házilag

Egyre fontosabbá válik sokunk számára a környezetbarát életmód bevezetése minél több területen az életünkben, mellyel sokszor nem csak környezetünket, de pénztárcánkat is kímélhetjük, ezért az új rovatunkban elkezdjük bemutatni a természetes anyagokból készült mosó- és tisztálkodó szereket.

Így van ez a mosást illetően is. A mai mosószerek, öblítők, amelyeket készen megvásárolhatunk a boltokban amellett, hogy tele vannak ártalmas anyagokkal az áruk is egyre magasabb, sőt a pénztárcánk mellett a ruháinkra, mosógépünkre sincsenek a legjobb hatással.

A drága mosószerek, öblítők részecskéi berakodnak a ruháink textilszálai közé és mosógépünk belsejébe, így élettartamuk jelentősen lecsökken. Sőt bőrünknek sem tesznek jót és környezetünknek is ártalmasak. Ráadásul azzal csak, hogy megvesszük a mosóport és öblítőt még a mosógépünk épségéért, vízkőmentességéért nem tettünk semmit.

De van megoldás. Elkészíthetjük mosószerünket házilag a bolti ár töredékéért, ami ruhatisztításból is kitűnőre vizsgázik, és még mosógépünk is meghálálja.

Mosószer készítése szappanból

Ebben a a cikkben most a legegyszerűbb módszert mutatjuk be a mosószer házilagos elkészítésére, majd további cikkekben bővítjük a házilag készíthető mosószerek listáját.

Egy-két alapanyagon, amely minden háztartásban meglelhető és egy kis időn kívül nincs is másra szükség hozzá. Először is reszeljünk le fél kilogramm szappant, ami lehet házilag készült szappant, mosószappan, de akár baba- vagy más kézmosó szappan is megfelel a célnak. Ezt beletesszük egy lábasba és annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje. Közepes lángon lassan kevergetve felolvasztjuk, majd beleöntjük egy liter vízbe és felfőzzük. Legjobb, ha desztillált vizet használunk. Jól összekeverjük és már kész is. Miután kihűlt már mehet is az első mosás. Fontos, hogy mindig rázzuk fel használat előtt. Moshatunk vele színesetet, fehéret és feketét is. Ha fehér ruháinknál növelni szeretnénk a hatást adjunk még hozzá egy kis szódabikarbónát vagy ha van mosószódát. Egy adag mosáshoz körülbelül 100-150 milliliter mosószert használjuk a ruhamennyiségtől és szennyezettségtől függően. Ha kezünket nem folyékony, hanem hagyományos szappannal mossuk otthon, amikor már túl kicsik gyűjtsük össze őket egy tálkába, így amikor legközelebb elfogy a mosószerünk már meg is lesz a megfelelő mennyiségű szappan a reszeléshez. Mosószerünk nem túl csábító kinézetén ugyan javítani nem tudunk, viszont illatosítani lehet. Bátran adhatunk hozzá pár csepp száz százalékos levendulaolajat.

teregetés

Levendulás öblítő készítése

Öblítő gyanánt legjobb, ha ecetet használunk, ugyanis az ecet kiveszi a ruhák textil szálai közé rakodott vízkövet és mosószer maradékokat, így ruháink tovább épek és szépek maradhatnak, ráadásul puhává és könnyen vasalhatóvá is varázsolja őket. Nem utolsósorban kiváló fertőtlenítő és szagtalanító hatása is van. Mosógépünk is jól jár vele, mivel megakadályozza a vízkövesedést és a mosószermaradékok lerakodását a belsejében. Az ecet szintén jóval olcsóbb, mint az öblítők és még az érzékeny bőrűeknek sem kell tartaniuk tőle. Ha nem szeretjük az ecet szagát, ami egyébként száradás után már nem érződik a ruhákon, használjunk almaecetet, amit akár házilag is elkészíthetünk, és adjuk hozzá egy keveset levendulaolajból. Az ecetet vízzel keverjük. Fél liter ecethez kicsit kevesebb, úgy négy-öt deciliter vizet adunk.

Nem csak levendulaolajat is használhatunk az illatosításra

Ha illatosítani is szeretnénk a ruháinkat, akkor cseppentsünk az ecet és víz keverékhez illóolajat is. Öt-hat csepp elegendő belőle. Legalkalmasabb illóolajak erre a célra a levendula és teafa, mivel ezek is fertőtlenítő hatással bírnak. De a borsmenta és az eukaliptusz is kiválóan alkalmasak. Nyugtató hatást érhetünk el, ha a kamilla, rózsa és citromfű keverékét adjuk ecetes öblítőnkhöz. Pizsamánkat, ágyneműnket öblítsük levendula vagy bazsalikom illóolajjal, de akár együtt is alkalmazhatjuk őket, mivel szintén nyugtatólag hatnak egy stresszes nap után és még alvászavarok ellen is működnek.

Milyen levendula olajat használjunk a mosáshoz?

Jó tudni, hogy a mosás céljára nem feltétlenül szükséges a legdrágább 1000 Ft/10 ml árú (pl. tihanyi) levendula olajat megvenni, mivel erre a célra megfelelő az olcsóbb (kb. 350 Ft/10 ml), angol levendulából nyert levendula olaj is. Ez is 100%-os levendulaolaj, mely nem tartalmaz semmilyen vegyi anyagot, csak nem a kevesebb, de értékes (orvosi célokra is alkalmazható) olajat adó Lavandula Angustifolia-ból (francia levendula) készül, hanem a több olajat adó, de orvosilag értéktelenebb Lavandula x. Intermedia (angol levendula)-ból készül. Sajnos a magyar piacon elég nehéz megállapítani, hogy melyik levendula olajat melyik levendulából készítették, ezért főleg az ár lehet az irányadó. Az olcsóbb levendula olajok esetén viszont figyeljünk arra hogy ne illatolajat vásároljunk, mivel az általában csak mesterséges illatanyagokat tartalmaz, nem 100%-os illóolaj.

mosás gyerekekkel

Készítsük együtt a gyerekekkel

A mosószer és öblítő elkészítésébe bevonhatjuk gyermekeinket is, akik biztosan élvezni fogják a kotyvasztást és így az együtt töltött idő mellett továbbadhatjuk nekik a tudást is a környezetkímélőbb mosószerünk előállításról, ami ha belegondolunk igazán nem nagy feladat mégis sokat spórolhatunk rajta.

 

Kövess minket: