Menta

A mentát hosszú évszázadok óta használják fűszerként, gyógynövényként.  Ha levelét szétszedve megszagoljuk, megízleljük, kb. ezek a dolgok jutnak azonnal eszünkbe: fogkrém, rágógumi, cukorka, minden, ami mentolos.

 Menta fajták

A mentának rendkívül sok változata ismert a legfontosabbak a borsosmenta vagy borsmenta (Mentha x piperita), fodormenta (Mentha crispa), citrommenta (Mentha citrata).

Borsmenta

A borsmenta lágyszárú, jó fagytűrésű növény, rendkívül egyszerű szaporítani, sőt, sokszor inkább úgy kell kordában tartani a terjeszkedését.  Jellegzetes erős, áthatóan fűszeres „borsmenta” illatot áraszt.  Megízlelve kicsit csípős, de kellemes „rágó” ízű.menta gondozás és ültetés

Mivel ez a típus fajhibrid, tehát , több mentafaj kereszteződéséből jött létre, nem szaporítható csak vegetatív úton, de ez a földben fejlődött hajtásaival nagyon egyszerűen megoldható, erre a legalkalmasabb idő a kora ősz.  Az őszi esős időszak kedvez  az alapos begyökeresedésnek, tavasszal már erős fiatal növény fog kihajtani a fagyok múltával.

A borsmenta nem éppen az igénytelen gyógynövények egyike, szereti a napot, de igényli a sok vizet és a jó humuszos, tápanyagban gazdag talajt is.  Nincs hosszú karószerű gyökere, hanem a felszín alatt vízszintesen húzódó sekély mélységű gyökérzetet ereszt.  Állandó vízigénye is ebből fakad, ha a felső talaj kiszárad, akkor azt hamar megsínyli. Csak olyan helyen érdemes ültetni, ahol tudjuk öntözéssel biztosítani a víz utánpótlását.  A növény a helytől, termesztési helytől függően 30cm és 1m közötti magasságra nő. Sötétzöld hosszúkás levelei fűrészes szélűek.

 

További cikkek a témában

Az ajánló után a cikk folytatódik

 

Borsmenta termesztése

borsmenta

Évente többször is levágható és betakarítható, a vágás után célszerű jól beöntözni, ha nincs bőséges csapadék az idő tájt. Az első vágást a virágzás kezdetén érdemes elvégezni, ha teának vagy szárított fűszernek, illetve frissen akarjuk felhasználni. Ipari méretekben termesztett borsmentának az értékes illóolaját használják fel, ekkor teljes virágzásban aratnak, ekkor adja a legtöbb és értékesebb anyagokat (főként mentolt) tartalmazó illóolajat.

A menta felhasználása:

Kiváló fűszernövény szárítva és nyersen is, friss levele nagyon jól használható szörpök, bólék készítésére illetve más frissítő italok ízesítésére. Nagyon jól harmonizál a csokival, különféle édességekhez jól illik.

Menta tea hatása

menta tea

A borsmenta tea (levél forrázat) frissítő, üdítő hatásán kívül segíti az emésztést, ellazítja az izmokat, enyhíti a görcsöket.
A menta enyhe antibakteriális és érzéstelenítő hatással is rendelkezik, gyógycukorkák, torok fertőtlenítő szopogató tabletták alkotóeleme.

Fodormenta

A borsmenta mellett a leggyakoribb menta fajta, az illata, aromája kevésbé erős de kellemesen mentolos. Nagyon jó nyári frissítőkhöz, fagylalthoz, mutatós szabályos levelét díszítésnek is felhasználhatjuk, gyümölcsökhöz, koktélokhoz.  A mentaszósz sok helyütt kedvelt kiegészítője a húsos ételeknek.
fodormenta
Levele világosabb színű, mint a borsmentáé, környezeti igényei és szaporítási módja hasonló.

Menta cserépben

A menta jól termeszthető cserépben is, így mindig kéznél egy kis üde friss mentalevél. A menta igencsak szeret terjeszkedni, jó nedves földben egy idő után szinte elburjánzik és terjeszkedni kezd föld alatti kúszó száraival. Ha gátat szeretnénk szabni a mentának nagy cserépbe, vagy edénybe rakjuk bele a földbe, így megálljt parancsolhatunk neki.

Ez is érdekelhet - Kert

Previous Next
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
Citromfű termesztése
Angol levendula
Levendula szaporítása – magvetés, dugványozás és a többi lehetőség
Bazsalikom termesztés - ételek, gyógyhatás
Levendula metszése
Mivel lehet aratni a levendulát?
Mikor virágzik a levendula?
Levendula szaporítás magról - levendula vetőmag
Levendula felhasználása
Rozmaring
A levendula ültetése mikor a legjobb?
Lestyán - a természetes ízfokozó
Öntözzük a levendulát?
Pattanásokra jó a levendulaolaj?
Francia levendula
Menta
Levendula öntözése
Kell permetezni a levendulát?
Levendula ültetés nyáron? - a levendula termesztés feltételei
Levendulás díszek, dekoráció
Röviden a levendula gondozásáról
Szaporítás bujtással - Levendula feltöltéses és egyszerű bujtása
A levendula aratás időpontja – mikor takarítsuk be a levendulát?
Levendula fajták
Levendula dugványozás
Tárkony
Levendula (Lavandula Angustifolia)
Mire jó a levendulaolaj?
Egy inspiráló levendulás kert
Mikor kell metszeni a levendulát?
Kakukkfű termesztése
LavandArt – egy levendulás kertészet Albertirsán
A levendulanövény ismertetése, botanikai és élettani jellemzése
Levendulás kert születik
Levendula termesztése - azoknak akik NAGYBAN gondolkodnak
Kövess minket: