A levendulanövény ismertetése, botanikai és élettani jellemzése

 A levendula a növényrendszertanban az ajakosvirágúak rendjébe, az árvacsalánfélék családjába tartozó, latinul Lavandula nemzetség. A rendszertani alapegység a faj (a fontos öröklődő tulajdonságokban megegyező növények összessége). A fajta a fajon belül kevésbé jelentős (azonban jellegzetes morfológiai, színbeli stb.) eltérő tulajdonságú változat, típus. A latin elnevezésben a nemzetséget pl. Lavandula és a faj nevét pl. angustifolia kell megadni. A fajta megnevezése a faj neve után következik.

A levendula nemzetségben a fajok száma 40 körül van. A legelterjedtebb, a legnagyobb mennyiségben szaporított, termesztett, alkalmazott és felhasznált faj a L. angustifolia és a L. intermedia.


 
Néhány kisebb jelentőségű fajt, illetve fajtáját elsősorban dísznövényként hasznosítanak (pl. L. stoechas, L. latifolia, L. dentata).L. stoechas (származása alapján francia és spanyol levendulának is nevezik)
 
A fajok nagyrészt a mediterrán vidéken, különböző tengerszint feletti magasságokon őshonosak, ezért meleg- és fényigényesek. Botanikai tulajdonságaik alapján a félcserjékhez tartoznak. A bokrok kettő és több éves részei fásak. Az egyéves leveles hajtás lágy, a következő évben levelét elhullajtva megfásodik.

Lavandula angustifolia Mill. (magyarul keskenylevelű levendula)

A termesztésben, kereskedelemben a L. officinalis nevet is használják, ami gyógyító, orvosi növényt jelent. Sok fajtája van, melyeket a fajból színük, habitusuk stb. alapján szelektálták ki: pl. Hidcorte Blue (sötét ibolyakék), nana alba (törpe fehér), rose (világos rózsaszín), grapehall (világos kék) stb.

Széles körű elterjedése során több magyar neve is ismeretes: francia (származására utal), orvosi (gyógyhatású), valódi (legértékesebb), közönséges (legelterjedtebb), illatos, népies, szagos (legjobb illatú).A több éves kifejlett bokorszerű tövek fás szára 40–50 cm magas. A fás részeken és az előző évi hajtásból évente megújuló, virágzatban végződő hajtások hossza 20–30 cm. Csak a hajtások alsó része leveles. Levelei átellenesek, megnyúlt lándzsásak, szürkén molyhosak, 2–3 cm hosszúak, 3–4 mm szélesek.

 Virágzata átlagosan 5–8 cm hosszú, hengeres, szaggatott füzér. Pártája kékeslila, ibolyáskék és e színek árnyalatai. A növényállomány virágzáskor harmonikus, jellegzetes „levendulakék”, megnyugtató színérzetet adó. A fő virágzási ideje június második fele. Kedvező időjárásban a később fejlődő hajtásokon ősz végéig kisebb mennyiségű virágzatot hozhat.

A murvája (fellevele) széles, szív alakú, rövid hegyű, ez a legbiztosabb megkülönböztető bélyege a L. intermedia fajtól. Magtermése kicsi (1,5–2 mm), könnyű, tojásdad alakú, barna színű makkocska. Ezermagtömege (súlya) 1 g körüli.

Vegetációs időszakban, hogy szépen fejlődjön, meleget és sok napsütést igényel. Ezt biztosító helyen díszlik legszebben, legintenzívebb az illata, magasabb az illóolaj-tartalma. A legfagytűrőbb faj, a hidegebb teleket is jól viseli.
 
A talaj iránt nem igényes, a futóhomokos és vizenyős terület kivételével mindenhol megél. A szárazságot jól tűrő növény, azonban aszályos időszakban 1–2 öntözés hatására jobban fejlődik. Magyarországon a melegebb, napsütésben gazdag területeken érzi jól magát, eredményesen itt termeszthető.

A virágjának, levelének, olajának tiszta, üde illata finom, fűszeresen édeskés, harmonikus aromájú. A levendula értékét (karakterét) adó észtertartalma a fajok közül a legmagasabb. A gyógyszerkönyvi követelményeknek csak e faj virágdrogja és olaja felel meg.

Lavandula intermedia (hibrid levendula faj)

A L. angustifolia és a L. latifolia (széleslevelű) fajok keresztezéséből keletkezett spontán fajhibrid. Magyar neve gyakrabban „angol”, néha „holland” levendula. A termesztésben Lavandin név is használatos. Fagyérzékenysége miatt az enyhe telű dél-angliai és hollandiai területeken terjedt el.Erőteljesebb fejlődésű, magasabbra növő, vastagabb fás szárat nevelő, kicsit szélesebb levelű faj. Virágzatának alsó örvei alig távolodnak el a felsőktől. Murva levelei megnyúlt lándzsásak, aljukon kiszélesedők (lényeges megkülönböztető bélyege).

Később, júliusban, augusztus elején van a fővirágzása. Csíraképes makkocskát nem érlel. Mivel magot nem hoz, csak vegetatív módokon szaporítható.

A friss virág illóolaj-tartalma a L. angustifoliáénál mintegy 50 %-kal magasabb. Azonban észtertartalma jelentősen alacsonyabb (kb. harmada), ezért olaja kisebb értékű. Illata kissé fanyarkás, szerényebb aromájú.

Talaj- és vízigényesebb, szárazságra, erősebb fagyokra érzékeny. Kedvezőtlen körülmények között károsodhat. Hidegebb teleken visszafagyhat, kifagyhat. Az enyhe telű, jobb talajú és vízellátottságú vidékeken termeszthető eredményesen.

A levendula hálás növény. Élettani sajátosságainak figyelembevételével, igényeinek megfelelő helyen és körülmények között nevelve, termesztve, sok örömet ad. Kellemes hangulatú környezetet, jó közérzetet teremt.A levendula szaporításáról, gondozásáról, termesztéséről és felhasználásáról bővebb ismertetés található a http://levendula.blog.hu honlapon. A vásárlásról pedig a http://levendula-elado.blog.hu címen lehet tájékozódni.

Tóthmihály Nándor, őstermelő
Levendula Kertészet
Cím: 8229 Csopak Vincellér u. 4.
Telefon: 70 261 3055
Email: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Fotók:
Flickr cc2.0 license 1. hikaru, 2. Ol' Florida Boy 3. Pobert Couse Baker
Shutterstock: 4. J.M McGonough, 5. Batareykin
6. Sequim Lavender Festival
7. Levendula Kertészet, Csopak

Ez is érdekelhet - Kert

Previous Next
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
Levendula (Lavandula Angustifolia)
Citromfű termesztése
Tárkony
Levendula ültetés nyáron? - a levendula termesztés feltételei
Egy inspiráló levendulás kert
Kell permetezni a levendulát?
Szaporítás bujtással - Levendula feltöltéses és egyszerű bujtása
A levendula aratás időpontja – mikor takarítsuk be a levendulát?
Levendula szaporítása – magvetés, dugványozás és a többi lehetőség
Levendula felhasználása
Levendula öntözése
Levendula termesztése - azoknak akik NAGYBAN gondolkodnak
Rozmaring
Levendula fajták
Francia levendula
A levendulanövény ismertetése, botanikai és élettani jellemzése
Röviden a levendula gondozásáról
Kakukkfű termesztése
A levendula ültetése mikor a legjobb?
Mikor kell metszeni a levendulát?
Menta
Angol levendula
Mire jó a levendulaolaj?
Levendula szaporítás magról - levendula vetőmag
Levendulás díszek, dekoráció
Öntözzük a levendulát?
Levendula metszése
Bazsalikom termesztés - ételek, gyógyhatás
LavandArt – egy levendulás kertészet Albertirsán
Levendula dugványozás
Levendulás kert születik
Lestyán - a természetes ízfokozó
Pattanásokra jó a levendulaolaj?
Mikor virágzik a levendula?
Mivel lehet aratni a levendulát?
Kövess minket: