Egészen eredeti és egyedi, utánozhatatlanul fűszeres aromája miatt a bazsalikom nagy népszerűségnek örvend világszerte. Több konyha is használja, de elsősorban a mediterrán konyha, azon belül is az olasz és a provence-i ételek nélkülözhetetlen fűszernövénye.
Aki még soha nem próbálta, annak muszáj megkóstolnia, de mint általában minden fűszerrel, vigyázni kell, először rá kell kapni az ízére, aztán később már "függővé" válik az ember, persze csak jó értelemben. Friss paradicsomot csakis egy kis frissen vágott bazsalikommal együtt hajlandó majd fogyasztani.
Aki kedveli a herbateát, az gyomor, emésztési és bélpanaszoknál a friss levelének forrázatát próbálja ki. Sokaknak bevált mint étvágygerjesztő is.
Aki nem ismeri, annak kedvcsinálónak legjobb talán az olasz bruschettát kipróbálnia. Egészen könnyű elkészíteni, dióhéjban a recept: egy kis pirítós, olívaolajjal meglocsolva, ízlés szerinti mennyiségben fokhagymával bedörzsölve, friss érett paradicsomszeletekkel és frissen vágott üde zöld bazsalikom. Gyorsan elkészül és nagyon finom.
Amúgy, a bazsalikomot legjobb nyersen fogyasztani, salátába keverve, ha főzzük akkor a főzés végén kell az ételbe tenni. Az igazi olaszos paradicsom leves és mártás vagy a pizza elképzelhetetlen nélküle.
Mivel nem kell belőle túl sok, valamint egynyári növény tehát minden évben új kell belőle és egész jól megél a cserépben az ember könnyen elcsábul egy 249 Ft-os áron, és berakja a kosarába a Lidlben vagy a Tescóban. Persze valakinél ez nem meríti ki a termesztés fogalmát :)
"Sport kertészkedők", és igazi kertészek kipróbálhatják a magvetésről történő szaporítást. Március végén vége felé fóliasátorban, télikertben, de mindenképp meleg, világos helyen vessük el a magokat. Egyszerűn szórjuk a földre és tegyünk rá egy centi földet. Ha elmúltak a tavaszi fagyok a szokásos palántaszoktató levegőztetés után a szabadba palántázhatjuk. Meleg, tápanyag és vízigényes növény a bazsalikom. Napos esetleg félárnyékos helyre ültessük ki.
Legfinomabb a növény zsenge levele és hajtáscsúcsa, ha ezt szedjük akkor a kis növény intenzív bokrosodásba is fog kezdeni.
A leveleket legjobb frissen fogyasztani, de jó az aromája szárítva és fagyasztva is.
A bazsalikom nagyon jó természetes C és A vitamin forrás, ezenkívül értékes vasat és kalciumot és magnéziumot is tartalmaz.
Fotók: 1-2. LM 3,4 - Shutterstock: B.and Dudzinscy, Francesco83 5. Flickr cc licensz penguincakes