Bazsalikom termesztés - ételek, gyógyhatás

Egészen eredeti és egyedi, utánozhatatlanul fűszeres aromája miatt a bazsalikom nagy népszerűségnek örvend világszerte. Több konyha is használja, de elsősorban a mediterrán konyha, azon belül is az olasz és a provence-i ételek nélkülözhetetlen fűszernövénye.

Aki még soha nem próbálta, annak muszáj megkóstolnia, de mint általában minden fűszerrel, vigyázni kell, először rá kell kapni az ízére, aztán később már "függővé" válik az ember, persze csak jó értelemben. Friss paradicsomot csakis egy kis frissen vágott bazsalikommal együtt hajlandó majd fogyasztani.


bazsalikom palánta


Tea bazsalikomból

Aki kedveli a herbateát, az gyomor, emésztési és bélpanaszoknál a friss levelének forrázatát próbálja ki. Sokaknak bevált mint étvágygerjesztő is.

Bazsalikomos ételek

Aki nem ismeri, annak kedvcsinálónak legjobb talán az olasz bruschettát kipróbálnia. Egészen könnyű elkészíteni, dióhéjban a recept: egy kis pirítós, olívaolajjal meglocsolva, ízlés szerinti mennyiségben fokhagymával bedörzsölve, friss érett paradicsomszeletekkel és frissen vágott üde zöld bazsalikom. Gyorsan elkészül és nagyon finom.

 

Amúgy, a bazsalikomot legjobb nyersen fogyasztani, salátába keverve, ha főzzük akkor a főzés végén kell az ételbe tenni. Az igazi olaszos paradicsom leves és mártás vagy a pizza elképzelhetetlen nélküle.

Bazsalikom termesztése

Mivel nem kell belőle túl sok, valamint egynyári növény tehát minden évben új kell belőle és egész jól megél a cserépben az ember könnyen elcsábul egy 249 Ft-os áron, és berakja a kosarába a Lidlben vagy a Tescóban. Persze valakinél ez nem meríti ki a termesztés fogalmát :)fűszernövény akció

 


"Sport kertészkedők", és igazi kertészek kipróbálhatják a magvetésről történő szaporítást. Március végén vége felé fóliasátorban, télikertben, de mindenképp meleg, világos helyen vessük el a magokat. Egyszerűn szórjuk a földre és tegyünk rá egy centi földet. Ha elmúltak a tavaszi fagyok a szokásos palántaszoktató levegőztetés után a szabadba palántázhatjuk. Meleg, tápanyag és vízigényes növény a bazsalikom. Napos esetleg félárnyékos helyre ültessük ki.
Legfinomabb a növény zsenge levele és hajtáscsúcsa, ha ezt szedjük akkor a kis növény intenzív bokrosodásba is fog kezdeni.

A leveleket legjobb frissen fogyasztani, de jó az aromája szárítva és fagyasztva is.
A bazsalikom nagyon jó természetes C és A vitamin forrás, ezenkívül értékes vasat és kalciumot és magnéziumot is tartalmaz.

 Fotók: 1-2. LM 3,4 - Shutterstock: B.and Dudzinscy, Francesco83 5. Flickr cc licensz penguincakes

Ez is érdekelhet - Kert

Previous Next
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
Angol levendula
Egy inspiráló levendulás kert
Mikor virágzik a levendula?
A levendulanövény ismertetése, botanikai és élettani jellemzése
Szaporítás bujtással - Levendula feltöltéses és egyszerű bujtása
Kell permetezni a levendulát?
Menta
Tárkony
Levendula felhasználása
Francia levendula
Öntözzük a levendulát?
Levendula termesztése - azoknak akik NAGYBAN gondolkodnak
Levendula (Lavandula Angustifolia)
Levendula dugványozás
Levendulás díszek, dekoráció
Pattanásokra jó a levendulaolaj?
A levendula aratás időpontja – mikor takarítsuk be a levendulát?
Bazsalikom termesztés - ételek, gyógyhatás
Röviden a levendula gondozásáról
Citromfű termesztése
Kakukkfű termesztése
A levendula ültetése mikor a legjobb?
Levendula szaporítás magról - levendula vetőmag
LavandArt – egy levendulás kertészet Albertirsán
Mikor kell metszeni a levendulát?
Levendula ültetés nyáron? - a levendula termesztés feltételei
Levendulás kert születik
Lestyán - a természetes ízfokozó
Levendula fajták
Levendula öntözése
Levendula szaporítása – magvetés, dugványozás és a többi lehetőség
Mire jó a levendulaolaj?
Rozmaring
Levendula metszése
Mivel lehet aratni a levendulát?
Kövess minket: