Mire jó a levendulaolaj?

mire jó a levendulaolaj

Magyarországon évtizedek óta nagyon komoly gondot okoz a depresszió kezelése, különféle kutatások alapján kisebb-nagyobb súlyossági esetekkel, de akár a lakosság harmadát, felét is érinti. Amúgy is kicsit borongós hangulatra, mélabúra hajlamos a magyar, de utóbbi évtizedben még jobban felgyorsult a kedélybetegségekkel küzdő honfitársaink számának növekedése. A stresszes életmód, kapcsolatok sekélyesedése, a hagyományos társas kapcsolatok számos elemének megváltozása, mind-mind begyűrűzni látszik és szorongást, depressziót okozhat.

Okoz, és ezen kevéssé változtat az, hogy milyen fotót posztolunk a Facebook-on a nyaralásról, mert ezen a fotón nem biztos, hogy látszik, hogy összevesztünk a bepakolásnál, meg amikor rossz helyen kanyarodtunk le Horvátországban az autópályáról, meg amikor ..., meg amikor, és ide a három pontra sok minden odafér.

Szakemberhez meg nem fordulunk, pláne a férfiak, mert az nagyon ciki, legfeljebb ha már irtó nagy a probléma.

De mit is tud segíteni ebben a levendulaolaj? Hát, megoldani biztos nem tudja a számos lelki nyavalyát, de egy picit tud segíteni azt biztos.
Enyhébb esetekben, mint feszültség miatti alvászavar, ha a fejünk este sem akar valahogy kikapcsolni, kipróbálhatjuk a levendulaolajat, mint hatásos mellékhatások nélküli enyhe nyugtatót.

A levendulaolaj 130 éve szerepel a hivatalos gyógyszerkönyvi adatokban Magyarországon. A bőrre közvetlenül a felvihető, általában nem okoz senkinél irritációt még teljes töménységben sem. Orvosi kutatások nem mutattak ki toxikus hatást, de szeretnénk hangsúlyozni, hogy mindez tiszta, valódi illóolajra vonatkoznak, és biztosan nem igazak a kereskedelemben kapható olcsó levendula illatolajra, illóolaj utánzatokra. Nem állítjuk természetesen, hogy ne lehetne kapni valódi levendulaolajat hipermarketek polcain, de vásároljunk biztos helyről, ahol az üvegen feltüntetik a származási helyet is.

 A levendula összetevői pozitívan hatnak a központi idegrendszerre, mind az illóolaj aromaterápiás és fürdőkúrás használatában, mint a szárított levendulás illatpárna illatfelhője. Általános nyugtató, feszültségoldó hatása miatt megkönnyíti az elalvást, illetve hosszabb alvásidőt biztosít. A belélegzett illóolaj jó hatással van az általános kedélyállapotra és pozitívan hat a közérzetre.  

Hogyan használjuk a levendulaolajat?

Használhatjuk közvetlenül a bőrre, halántékra dörzsölve, fájó sajgó vállra, nyakra, hátra. Ha nagyobb területet masszírozunk adjunk pár cseppet valamilyen bázisolajhoz, vagy krémhez. Az levendulaolaj értékes alkotórészei bemasszírozva bekerülnek a véráramba. Kipróbálhatjuk a fürdő vizébe csepegtetve 5-10 cseppet, így mind a bőrön keresztüli, mind az illatanyagainak belélegzés általi hatása érvényesül. Használjunk először keveset bárhogy is kezdjük használni, illetve próbáljunk ki több gyártó termékét, mindegyiknek kicsit más az aromája.

Fotó: Shutterstock 1. Elena Elisseeva 2. Mat Hayward

Ez is érdekelhet - Kert

Previous Next
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
Levendula metszése
Kell permetezni a levendulát?
Lestyán - a természetes ízfokozó
Mikor kell metszeni a levendulát?
Mire jó a levendulaolaj?
Röviden a levendula gondozásáról
Egy inspiráló levendulás kert
Levendula szaporítása – magvetés, dugványozás és a többi lehetőség
Levendula fajták
LavandArt – egy levendulás kertészet Albertirsán
A levendula ültetése mikor a legjobb?
Kakukkfű termesztése
Levendula dugványozás
Mikor virágzik a levendula?
Francia levendula
A levendula aratás időpontja – mikor takarítsuk be a levendulát?
Levendula felhasználása
Rozmaring
Levendula termesztése - azoknak akik NAGYBAN gondolkodnak
Levendula (Lavandula Angustifolia)
Levendulás kert születik
Levendula öntözése
Szaporítás bujtással - Levendula feltöltéses és egyszerű bujtása
Citromfű termesztése
Levendulás díszek, dekoráció
Levendula szaporítás magról - levendula vetőmag
Menta
Öntözzük a levendulát?
Levendula ültetés nyáron? - a levendula termesztés feltételei
Tárkony
Angol levendula
A levendulanövény ismertetése, botanikai és élettani jellemzése
Bazsalikom termesztés - ételek, gyógyhatás
Pattanásokra jó a levendulaolaj?
Mivel lehet aratni a levendulát?
Kövess minket: