Francia levendula

francia levendula

Magyarországon általában ezen a névvel illetik a valódi levendulát, latin neve lavandula angustifolia - ami egyszerűen annyit jelent keskenylevelű levendula.

Levendula alatt általában ezt a fajta növényt szokták érteni, innen a valódi mellékneve is, de használatos még az orvosi levendula, közönséges, vagy illatos név is. A tihanyi levendula is ilyen fajta, ezt láthatjuk többnyire szárított csokrokban is.


A valódi levendula a Földközi-tenger mellékéről, Dél-Európából származó évelő félcserje. Ezekben a délebbi régiókban jelenleg is őshonos, egész jól viseli a szárazságot.
A levendulabokrok kb. 4-5 éves korukban érik el végleges méretüket, általában 40-60 cm magasak, a bokrok átmérője 70-100 cm. A levendula mérete függhet a tájegységtől, elsősorban a napsütéses órák számától, talajtól is.

Itt jegyezzük meg, hogy valódi levendulának (lavandula angustifolia) is sok változata létezik. Kertészeti árudában, barkácsáruházakban vagy tihanyi őstermelőknél szinte biztosan más-más változatát vásárolhatjuk meg. Az egyes változatok kisebb-nagyobb mértékben eltérnek egymástól, más a szárhossza, bokor formája, virágfüzér hossza, de más lehet a levelek és a virágok színe is. Általában világos lilák a virágok, de lila több árnyalata is megfigyelhető, de létezik fehér és rózsaszínű virágú is.

 

A jobb oldali palánta a francia levendula

A valódi levendula egész hosszú életű növény, akár negyed évszázadig is ontja magáról a lila virágokat, a termesztése különösebb ismereteket nem igényel. A gyommentesítésen és a szakszerű metszésen kívül további törődést nem igényel. A virágzás Magyarországon általában június közepe, végére esik.

 

A napos helyet kedveli, árnyékos-félárnyékos helyre nem érdemes ültetni. Mivel jól bírja a szárazságot ültethetjük sziklakertekbe, de vagy a alacsonyabb változatot válasszunk ilyenkor, vagy számoljunk rá, hogy az átmérője, ha jól érzi magát méteres is lehet. Ültethetjük önállóan, kisebb csoportokban, ilyenkor 80-100 cm-t hagyjunk a növények között, amiket ügyes metszéssel tökéletes gömb alakra nyírhatunk. Nagyon mutatós szegélyként, vagy alacsony sövényként, ilyenkor a 40-50 cm-re ültessük a töveket egymástól.

Fotók: 1, 3-4 LM, 2. Shutterstock Dimitar Bosakov


Ez is érdekelhet - Kert

Previous Next
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
Pattanásokra jó a levendulaolaj?
A levendula ültetése mikor a legjobb?
Levendulás kert születik
Egy inspiráló levendulás kert
Mire jó a levendulaolaj?
Levendula dugványozás
Lestyán - a természetes ízfokozó
Levendula szaporítása – magvetés, dugványozás és a többi lehetőség
Levendula öntözése
Angol levendula
Levendula fajták
Menta
Kakukkfű termesztése
Levendula (Lavandula Angustifolia)
A levendulanövény ismertetése, botanikai és élettani jellemzése
Mikor kell metszeni a levendulát?
Röviden a levendula gondozásáról
LavandArt – egy levendulás kertészet Albertirsán
Levendula ültetés nyáron? - a levendula termesztés feltételei
Szaporítás bujtással - Levendula feltöltéses és egyszerű bujtása
Mikor virágzik a levendula?
Levendulás díszek, dekoráció
Francia levendula
Mivel lehet aratni a levendulát?
Levendula termesztése - azoknak akik NAGYBAN gondolkodnak
Levendula felhasználása
Citromfű termesztése
Rozmaring
A levendula aratás időpontja – mikor takarítsuk be a levendulát?
Tárkony
Kell permetezni a levendulát?
Bazsalikom termesztés - ételek, gyógyhatás
Levendula metszése
Levendula szaporítás magról - levendula vetőmag
Öntözzük a levendulát?
Kövess minket: