A sokarcú Tihany

A Balatonba mélyen benyúló Tihanyi-félsziget számos felfedezni valót rejt az idelátogatók részére. Történelmi, kulturális kincsei mellett a félszigetet elsősorban gyönyörű természeti adottságai, kellemes klímája és geológiai látványosságai teszik felejthetetlenné.

A félsziget Magyarország első tájvédelmi körzete: ez az ország egyik legváltozatosabb területe, amely Lóczy Lajosnak köszönhetően a legalaposabban vizsgált tájunk is.

tihanyi gejzírkúpok

Tihanyi gejzírkúpok

A gejzírek földjén

A Tihanyi-félsziget a víz és a vulkanikusság nyomait őrzi a mai napig. Az édes vizűvé vált Pannon-tengerben élt például az a kagylófaj, a „tihanyi kecskeköröm”, amelynek emlékét ma már csak a Kecskeköröm utca őrzi. A vulkanikus tevékenység nyomait őrzik a forrásmészkőből és hidrokvarcitból álló gejzírkúpok. Közülük is legszebb az Aranyház nevű forráskúp, amely a rajta lévő aranysárga zuzmóról kapta a nevét. Tihany geológiai és egyéb csodáit egyébként a félszigetet behálózó 18 km-es Lóczy Lajos tanösvényen közelítheted meg.
A XI. században a görög katolikus egyházhoz tartozó bazilita szerzetesek telepedtek meg az Óvár hegyének Balaton felőli meredek tufaszikláiban, ahol ma is láthatjuk a barátlakásokat. Egy sziklaomlás miatt sajnos a kápolna megsemmisült, de így is különös élményben lehet részed, ha elsétálsz erre. A remetelakok geológiai szempontból is érdekesek, hiszen itt is jól megfigyelheted az egymásra rakódó vulkáni és egyéb kőzeteket.

barátlakások Tihanyban

Tihanyi barlanglakások

A tihanyi Belső-tó

Az erdőkkel, a június végén virágba boruló levendulással borított, mediterrán hangulatú félszigeten a dombok közt két tó is található. A Belső-tó közvetlenül az ófalu alatt található, ahol kellemes sétát tehetsz. Nagy melegben, vagy ha elfáradtál, érdemes megpihenned a félig a földbe bújó Gejzír Büfénél, ahol mindenképpen próbáld ki a mákos gubát és igyál hozzá a tihanyi levendulából készült levendulaszörpből, de megkóstolhatod a kellemes balatoni borokat is.

Belső - tó Tihany

Tihany Belső-tó

Ha gyerekekkel érkezel, biztosan lesz néhány nyugodt perced, mivel őket homokozó, gémeshinta, kötélcsúszda és sok más játék várja. Ha szusszantál egyet és meguntad a tóparti mezőn élő ürgék és szürkemarhák megfigyelését, sétálj tovább a szintén a Belső-tónál található, a vulkánok egykor dühöngő világát és a később megszelídült tájat interaktív módon bemutató Levendula Házba, amely 2011-ben elnyerte az év ökoturisztikai látogatóközpontja címet.

szürkemarhák Tihanyban

A Belső-tónál legelésző szürkemarha

Érdemes a látogatóközpont mellett elterülő parkban is elidőzni: a nádasba pallósor vezet, ahol információs táblák segítségével ismerkedhetsz meg a vízi élővilággal. A Levendula Házat fenntartó Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság egyébként különböző túrákat is szervez a félszigeten: szakszerű túravezetés mellett felfedezheted például a gejzírmezőket vagy a barátlakásokat. A túrákkal kapcsolatosan további tájékoztatást a http://www.bfnp.hu weboldalon találsz.

Levendula ház, látogatóközpont

Tihanyi Levendula Ház látogatóközpont

sétaút Tihany

Pallósor a nádason át

Tihanyi apátság

Ha Tihanyban jársz, ne hagyd ki a sziget képét oly markánsan meghatározó apátsági templomot sem.

Apátság Tihanyban

Tihanyi apátság levendulákkal

Tihanyi levendulás, levendulaolaj lepárlás

 

Az I. Endre király által alapított Bencés Apátság alapító levele 1055-ből származik, bár a középkori épületek megsemmisültek, és a jelenlegi templom a tizennyolcadik század első felében épült barokk stílusban épült, a tufába mélyített altemplom azonban XI. századi eredetű; itt látható az alapító király sírja is. A monostor alapító oklevele egyik legrégebbi nyelvemlékünk.

Tihany építészete

Az ófaluban számos ház őrzi a 19. századi Balaton-felvidék népi építészeti hagyományait. Tihany utcácskáinak hangulatáról azonban nemcsak az ódon, nádfedeles épületek gondoskodnak, hanem a későbbi korok átgondolt településfejlesztése is, hiszen anyaghasználatukban és vonalvezetésükben az újabb lakóházak nyaralók is nagyrészt a helyi építészeti hagyományokat követik.
Ha a nap végén már semmi másra, csak a hűs Balaton habjaira vágysz, keresd fel Sajkod apró és garantáltan nyugodt strandját, vagy ha biciklivel érkeztél, állj meg a félsziget másik oldalán az út mellett húzódó hosszú szabad strandon, hogy egy utolsót mártózzál félsziget árnyékában.

Levendula bolt Tihany

Levendula udvarház ajándékbolt

A cikk a 2 havonta megjelenő Csocsodalom Magazinban jelent meg, mely online olvasható és letölthető: csocsodalom.hu

Fotók CC 2.0 license:
2, 4. SmallG – orszagalbum.hu
3. Mucika72 – indafoto.hu
7. Éva630916 – orszagalbum.hu
6, 5, Levendula Ház – www.levendulahaz.eu
8. Németh Panni, Levendula Magazin
1. radarhead – orszagalbum.hu

Ez is érdekelhet - Utazás

Previous Next
  • 1
  • 2
  • 3
Mini levendula ültetvény Svájcban
Kínai levendula?
Könyajánló: A levendula szerelmeseinek kézikönyve
Levendulás esküvő Lajosmizsén
Régi Idők Ízei - levendulás lekvárok
Provance: Sainte Agnes középkori levendulás kert + VIDEO
Tihanyi levendulaolaj lepárló terv
Levendulás ételeket főztünk az MTV 1 Balatoni Nyár műsorában
Itt jártunk: Tihanyi Levendula Fesztivál 2012
Van ahol így ünneplik a levendula aratás kezdetét – VIDEÓ
Miniszter az őslevendulásban
A Levendula Útja – Provence túratervezés
Levendula fesztiválok Franciaország 2012
Hvár sziget – csodálatos levendula ültetvények
Levendula mezők Angliában
Levendula fesztivál 2012
Kövess minket: