Miniszter az őslevendulásban

Tihany Őslevendulás

A nemzeti parkok ezentúl árulhatják saját márkás termékeiket, és ökoturisztikai tevékenységből is kiegészíthetik bevételeiket. A nemzeti parkok alapító okiratának módosítását Fazekas Sándor, a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban tett látogatásakor jelentette be.

E terület egyik nyári különlegessége a virágzó levendulamezők látványa, melyek megcsodálására invitált a miniszter honi értéktúráján.

Nemzeti parkjaink világszínvonalúak, mégsem elég ismertek, ezért a Vidékfejlesztési Minisztérium kampányt indított a nemzeti parkok népszerűsítésére. Fazekas Sándor miniszter ebben az évben végigjárja mind a tíz nemzeti parkunkat, a Balaton-felvidéki a hatodik állomása a nagyszabású látogatás sorozatnak.

Egyedülálló érték, igazi kuriózum a Tihanyi-félszigeten ilyentájt virágzó őslevendulás. Az Apáti-hegy déli oldalán 1924-ben kezdték a levendulatövek telepítését, az itt termett növény olaja Európa-szerte híres volt, minősége túlszárnyalta a francia ültetvényekét. A területet a kilencvenes évek közepétől élesztették újjá. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén, Tihanyban tavaly nyílt meg a Levendula Ház, ahol helyi termékekkel kínálják a vendégeket.

Magyarország első tájvédelmi körzetét a Tihanyi-félszigeten hozták létre 1952-ben. Területe 1562 hektár, amelyből fokozottan védett 195 hektár.  Az 57 ezer hektáron elterülő nemzeti park magában foglalja a Balaton-felvidéki régió mellett a Kis-Balaton területét. Ez az ország egyik legjelentősebb és leglátogatottabb turisztikai területe, hazánk természeti szépségekben egyedülállóan gazdag vidéke. Nagy vonzereje és ismertséget adó kincse a Balaton. A természeti látnivalók az évmilliókkal ezelőtti szeszélyes vulkáni tevékenység miatt sajátosak, ilyenek például a tanúhegyek.

A Balaton északi partján húzódó, 1-15 km szélességű sávban kijelölt nemzeti park a Tihanyi-félszigettől a Kis-Balatonig öt nagyobb tájegységet érint. A tófelszín, a mocsárvilágok, a síkságok és medencék, valamint a vulkáni eredetű talajok és a víz által felerősített, mégis megszelídített napsütés gazdag flórát, faunát nevelt a vidéken. Kicsiny területeken sajátos növény- és állatvilág tenyészik erre, fokozottan védett növények élveznek oltalmat: a cselling, a lisztes kankalin, a bangók, a mocsári kardvirág – több mint 200 növényfaj és többszáz állatfaj.

A vulkanikus bazalthegyek jellegzetes formájukkal rajzolnak sajátos tájképet. Ismertek az tihanyi Csúcs-hegy, a Tihanyi-félsziget Fehér partja, a hévízforrás kúpok, víznyelők, barlangok. Az épített környezet, a kultúrtáj is különleges, a magyarok és a turisták is nemrégiben fedezték fel a népszerűvé lett balatoni fürdőhelyeken túli értékeket.

(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)

Fotó: Korbély Barnabás

Ez is érdekelhet - Utazás

Previous Next
  • 1
  • 2
  • 3
Mini levendula ültetvény Svájcban
Kínai levendula?
Könyajánló: A levendula szerelmeseinek kézikönyve
Levendulás esküvő Lajosmizsén
Régi Idők Ízei - levendulás lekvárok
Provance: Sainte Agnes középkori levendulás kert + VIDEO
Tihanyi levendulaolaj lepárló terv
Levendulás ételeket főztünk az MTV 1 Balatoni Nyár műsorában
Itt jártunk: Tihanyi Levendula Fesztivál 2012
Van ahol így ünneplik a levendula aratás kezdetét – VIDEÓ
Miniszter az őslevendulásban
A Levendula Útja – Provence túratervezés
Levendula fesztiválok Franciaország 2012
Hvár sziget – csodálatos levendula ültetvények
Levendula mezők Angliában
Levendula fesztivál 2012
Kövess minket: