A levendula legnépszerűbb felhasználási formája a gasztronómiában a sütemények ízesítése. A csokoládék kívül a legjobb párja a citrom. Ebben a receptben egy könnyű citromos levendulás gyümölcskenyérformában sütött kevert tésztát ajánlunk az olvasók figyelmébe, melyben a három jóbarát, a levendula, a citrom és a csokoládé egyszerre kényezteti ízlelőbimbóinkat.
120 g puha vaj
200 g cukor
2 tojás
300 g liszt
1/2 cs. sütőpor
150 ml tej
fél citrom leve
2-3 kiskanál szárított levendula
5 dkg apróra tördelt étcsokoládé
A puha vajat a cukorral és a tojásokkal robotgéppel krémes állagúra keverjük . Hozzáadjuk a tejet, majd kisebb részletekben a sütőporral elkevert lisztet. Hozzáadjuk egy fél citrom levét is. A cukor helyettesíthető levendulás cukorral is.
A levendulavirágokat kézi mozsárban durván összetördeljük, és a tésztába szórjuk, és belekeverjük az étcsoki darabokat. Egy hosszúkás püspökkenyérformát kibélelünk sütőpapírral, beletöltjük a tésztát, és előmelegített sütőben kb. 35 perc alatt 160 fokon készre sütjük.
Fotó: Flickr – Salim Virji CC 2.0