Többen kérték, hogy írjuk le a levendulás limonádé receptjét. A recept igazából nagyon egyszerű, csak egy pici trükkje van, valahogy ki kell csalogatni az ízt a levendulából.
A limonádé kiváló frissítő az év bármely szakában, mivel friss és szárított levendulából (levendula teából) is elkészíthető.
1 ek. szárított levendulát 1-2 dl forró vízbe dobsz, fél órát állni hagyod, majd csinálsz egy citromos limonádét – ízlés szerint édesítővel, cukorral vagy anélkül – amihez hozzákevered a levendula lét és jól behűtöd. Legjobb a frissen csavart citromlé esetleg egy icipici reszelt citromhéjjal. Ha csak friss levendula van, akkor jól dörzsöld szét a virágokat az áztatás előtt. Forró víz nélkül is jó, a lényeg, hogy időt kell hagyni, hogy kiázzon a levendula íze.
Leszűrni én közvetlenül a pohárba töltés előtt szoktam, hogy minél jobban kiázzon az íz a fűszerből.
Ugyanezzel a módszerrel készül a citromfüves és a mentás limonádé is, mindhárom nagyon jó hűsítő nagy melegben.