Pitypang szirup készítése házilag

pitypamg szirup

Sokan nem tudják, hogy a gyermekláncfűként is ismert pongyola pitypang nem “csak” gyomnövény, mely kiűzendő a zöld gyepről, hanem gyógynövény is egyben.

Szinte bármilyen réten megtalálható. A gyermekláncfű kiváló vértisztító és vizelethajtó, serkenti a máj és a vesék működését. A gyermekláncfű számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz:
Vasat, szilíciumot, magnéziumot, cinket, mangánt, B-vitamint, C-vitamint, A-vitamint, D-vitamint.

pitypang sárga mező

A gyermekláncfű is gyógynövény

A pongyola pitypang minden része gyógyhatású, így a virágokból készült szirup is tartalmazza mindazt a jót ami ebben a gyom-gyógynövényben található. A szirup íze hasonlít a mézhez, a felhasználása is azonos a mézével. Csurgathatjuk kalácsra, vajas kenyérre, rakható süteménybe, teába is.

A pitypang ideális szedési ideje Európában májusra esik. Válaszunk egy szép napos délelőttöt, mert ilyenkor a legnagyobb a virágportartalma a virágoknak, és így lesz a legízletesebb a szirupunk. Kb. 150-250 virág szirmára lesz szükségünk.

A virágokat rázzuk meg, és a hazaérkezés után 1 órára terítsük szét újságpapírra vagy kéztörlőre, hogy a bogárkák kimászhassanak belőle. Ne mossuk meg a virágokat!

gyermekláncfű virág szirup

Előkészítés: Van aki leszedi a virágszirmokat a zöld részről, más viszont a zöld résszel együtt főzi fel.

A pitypang szirup elkészítése:

A virágokat 5 dl ideg vízbe rakjuk, és lassan elkezdjük főzni.
Amikor a víz forrni kezd lezárjuk a tüzet és éjszakára állni hagyjuk a főzetet.
Másnap szitán keresztül leszűrjük a levét. A kezünkkel jól nyomkodjuk ki a virágokból is a nedvességet. Egy blogban olyan megoldást is láttam, ahol a tejhabosítóval szűrték le a virágszirmokat. Kisebb mennyiségnél ez is nagyon jó ötlet!

szirup


A gyermekláncfű (pitypang) léhez egy fél kg cukrot keverünk, és hozzáadjuk egy fél citrom levét, vagy ha tudunk venni olyan citromot amit nem kezeltek vegyszerrel, akkor a felkarikázott citromot. Ha ennél több citromot rakunk bele, akkor túl savanyú lesz.
A lábost feltesszük a tűzre fedő nélkül, és a legkisebb lángon elkezdjük melegíteni azért, hogy ne forrjon lobogva, és elkezdjük besűríteni. Ez akár 2 óráig is eltarthat. Néha vegyünk ki egy kanállal, hogy azt kihűtve ellenőrizhessük az állagát. Nem szabad túl sűrűre főzni, mert akkor kikristályosodik és kemény lesz, ha viszont túl hígra hagyjuk akkor viszont megromolhat.

pitypang méz

A “pitypangméz” készítéséhez szükséges mennyiségekre több verzió is létezik, leírok pár bevált receptet:

1. recept:  2 marék pitypang virághoz 1 l víz és 1 kg cukor

2. recept: 500 pitypang virág, 1 citrom, 1 narancs, 1 l víz, 1 kg cukor

3. recept: 150 pitypang virág, 1 citrom, 250 g cukor, annyi víz ami ellepi a virágokat

Fotó: 1.flickr – Keira CC license 2.0, 3. flickr – justgrimes CC license 2.0, 2,4 Shutterstock Ozerov Alexander, Wiktory

Angolul: dandelion syrup

Ez is érdekelhet - Recept

Previous Next
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Rizottó levendulával
Levendulás őszibarack jégkása
Fenyőméz recept köhögés ellen
Levendulás mákos fagyi
Levendulás méz készítése
Aszalt áfonyás levendulás joghurt
Levendulás rózsa lekvár
Levendula olaj masszázshoz
A levendula a csábítás virága
Levendulás méz készítése házilag - VIDEÓ
Gluténmentes levendulás sós keksz
A levendula szappan titka
Levendulás tej tejhabbal
Vadringló dzsem recept lépésről lépésre képekkel
Kérdések és válaszok a házi szappanokról
Levendulás rózsás cseresznyés pite
Levendulás olívaolaj szappan készítése – VIDEÓ
Sütőtökös rétes levendulával
Yule Love levendulás pogácsa
Süteményre festett levendula csokor
Levendula Fotópályázat 2012 - Díjazott képek
Kávé levendulás tejhabbal
Őszibarack lekvár levendulával
Gyógynövényes ringló dzsem
Levendulás mézeskalácsok - interjú
Kövess minket: