Mézet fenyőből, miért is ne?
A hagyományos fenyőméz a méhek által a fenyő friss hajtásainak a nedvéből összegyűjtött gyógyhatású méz, mely nagyon magas ásványi anyag tartalommal rendelkezik, és egyébként köptető, a légzőszervek fertőtlenítő hatású. Ezeket a jótékony hatásokat még fokozhatjuk is a házilag elkészített fenyőmézzel, amit inkább fenyőméznek kellene hívni, mivel a friss fenyő hajtásokból fogjuk kinyerni a méz segítségével a fontos anyagokat. Dr. Csabai Zsolt kutató orvos szerint ez a házilag készített fenyőméz főleg görcsös köhögési ingernél és torokfájásnál sokat segíthet a panaszokon.
Hozzávalók:
Egy üveg fenyőmézhez egy üveg bármilyen méz, és egy nagy maréknyi fenyőhajtás kell.
A fenyőméz készítésének az ideális ideje április vége, május eleje. Ilyenkor kezd rügyezni a fenyőfa, és ezeket az ágvégi rügyeket fogjuk felhasználni a mézünkhöz. Várjuk meg amíg egy kicsit megnőnek az új világoszöld hajtások, de ne várjuk meg hogy befásodjanak. Egy egy fenyőről csak annyi hajtást szedjük, ami nem gátolja meg a növekedésben, azt is szépen elosztva a fán.
A leszedett hajtásokat megmossuk, konyhai papírtörlőn megszárítjuk majd egy befőttes üvegbe rakjuk. Erre ráöntünk egy általunk kiválasztott eredeti mézet (virágméz, akácméz), és lezárva az üveget 1-2 hónapra kitesszük a napra. Az idő és a napsütés hatására szépen kiválasztódnak a fenyőből az értékes illóolajok és hatóanyagok. Ha kész, egy szitán áttöltjük egy másik üvegbe. Hogy semmi ne menjen kárba, a szitán fennmaradt fenyőágakat öntsük le meleg teával :)
A fenyőmézet ehetjük magában, de ha teába tesszük, mindig várjuk meg hogy a tea langyosra hűljön, különben elbomlanak a mézben levő fontos enzimek.