A levendula kimeríthetetlen és fantasztikus. Nem csak a szépségápolásban és a gasztronómiában ihleti meg az embereket, de a művészek, festők, keramikusok fantáziáját is megmozgatja.
Lipovszky-Drescher Mária Tihanyban élő keramikus-iparművészként végzett az Iparművészeti (ma Moholy Nagy) Egyetemen. Őt faggattuk arról, hogy került kapcsolatba a levendulával.
Az életem egyenlőre sajnos úgy alakult, hogy nincs lehetőségem egy műhely kialakítására, de rájöttem, hogy a konyha is sok lehetőséget rejthet magában egy keramikus számára.
Igaz nincs kemencém, de van sütőm! Így a grafikai munkáim mellett elkezdtem hát mézeskalácsokkal foglalkozni. A virágok kerámiáimban is központi helyet foglalnak el. A levendulát pedig régóta különösképpen szeretem, igaz az ételekbe sokáig nem használtam fel. Tihanyba költözve azonban ahogy hirtelen körülölelt ez a lila aranynak nevezett csoda, egyből megmozgatta a fantáziámat. Teljesen elvarázsolt.
Időközben elkezdtem tortákkal is foglalkozni, ahol szintén néha megjelenik a levendula a dekorációban, de néha belecsempészek egy kis ízt is, ugyanis a csoki krém levendulával az igazi.
Idén lehetőségem nyílt jelentkezni a tihanyi termék pályázatra festett mézeskalácsaimmal. A mézesekre természetesen ez úton levendulát festettem és ha már ráfestettem, gondoltam miért is ne keverném bele a tésztába is, hogy ne csak a szemet de az ízlelő bimbókat is gyönyörködtethesse. Apránként kísérletezgettem ki az arányokat.
A levendulával fűszerként óvatosan kell bánni, mert keserű az íze, és az aromája is túl intenzív, eltúlozva tolakodó lehet. A kisült mézeseket házi készítésű fondanttal burkolom amelybe szintén cseppentek pár csepp illóolajat a teljes összhatás kedvéért.
Gyermekeim nemes egyszerűséggel a kertben csipegetik a virágját. Nekem pedig rengeteg ötletem van még ennek a kedves növénynek a felhasználására és remélem időm is lesz elég, hogy mind a végére érjek.
Konyhámban került már csokoládétorta töltelékébe (amíg ki nem próbáltam, nem gondoltam volna, hogy ez a kettő mennyire izgalmas ízvilágot alkot), de egyéb süteményekbe, húsételekbe italokba is felhasználom. Bonbonok készítéséhez is kiváló alapanyag, de próbáljuk ki a levendulás karamellát, mézet, szörpöt, lekvárt, borzselét is.
Mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy használja bátran fűszerként ezt a bársonyos, gyógyhatású növényt, amely nem csak a szemünket de egyéb érzékszervünket is elkápráztathatja.
A cikkben szereplő képek Lipovszky-Drescher Mária fotói.
Honlapjai: