Levendulás mézeskalácsok - interjú

A levendula kimeríthetetlen és fantasztikus. Nem csak a szépségápolásban és a gasztronómiában ihleti meg az embereket, de a művészek, festők, keramikusok fantáziáját is megmozgatja.

Lipovszky-Drescher Mária Tihanyban élő keramikus-iparművészként végzett az Iparművészeti (ma Moholy Nagy) Egyetemen. Őt faggattuk arról, hogy került kapcsolatba a levendulával.

 Lipovszky-Drescher Mária

Az életem egyenlőre sajnos úgy alakult, hogy nincs lehetőségem egy műhely kialakítására, de rájöttem, hogy a konyha is sok lehetőséget rejthet magában egy keramikus számára.

Igaz nincs kemencém, de van sütőm! Így a grafikai munkáim mellett elkezdtem hát mézeskalácsokkal foglalkozni. A virágok kerámiáimban is központi helyet foglalnak el. A levendulát pedig régóta különösképpen szeretem, igaz az ételekbe sokáig nem használtam fel. Tihanyba költözve azonban ahogy hirtelen körülölelt ez a lila aranynak nevezett csoda, egyből megmozgatta a fantáziámat. Teljesen elvarázsolt.

Időközben elkezdtem tortákkal is foglalkozni, ahol szintén néha megjelenik a levendula a dekorációban, de néha belecsempészek egy kis ízt is, ugyanis a csoki krém levendulával az igazi.

 levendulás édesség

Idén lehetőségem nyílt jelentkezni a tihanyi termék pályázatra festett mézeskalácsaimmal. A mézesekre természetesen ez úton levendulát festettem és ha már ráfestettem, gondoltam miért is ne keverném bele a tésztába is, hogy ne csak a szemet de az ízlelő bimbókat is gyönyörködtethesse. Apránként kísérletezgettem ki az arányokat.

 levendulás mézeskalács

A levendulával fűszerként óvatosan kell bánni, mert keserű az íze, és az aromája is túl intenzív, eltúlozva tolakodó lehet. A kisült mézeseket házi készítésű fondanttal burkolom amelybe szintén cseppentek pár csepp illóolajat a teljes összhatás kedvéért.

Gyermekeim nemes egyszerűséggel a kertben csipegetik a virágját. Nekem pedig rengeteg ötletem van még ennek a kedves növénynek a felhasználására és remélem időm is lesz elég, hogy mind a végére érjek.

Konyhámban került már csokoládétorta töltelékébe (amíg ki nem próbáltam, nem gondoltam volna, hogy ez a kettő mennyire izgalmas ízvilágot alkot), de egyéb süteményekbe, húsételekbe italokba is felhasználom. Bonbonok készítéséhez is kiváló alapanyag, de próbáljuk ki a levendulás karamellát, mézet, szörpöt, lekvárt, borzselét is.

 levendula borzselé

Mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy használja bátran fűszerként ezt a bársonyos, gyógyhatású növényt, amely nem csak a szemünket de egyéb érzékszervünket is elkápráztathatja.

A cikkben szereplő képek Lipovszky-Drescher Mária fotói.

Honlapjai:

Ez is érdekelhet - Recept

Previous Next
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Fenyőméz recept köhögés ellen
Levendula olaj masszázshoz
Aszalt áfonyás levendulás joghurt
Levendula Fotópályázat 2012 - Díjazott képek
Sütőtökös rétes levendulával
Yule Love levendulás pogácsa
Süteményre festett levendula csokor
A levendula a csábítás virága
Levendulás rózsa lekvár
Rizottó levendulával
Vadringló dzsem recept lépésről lépésre képekkel
Levendulás tej tejhabbal
Levendulás mákos fagyi
Levendulás olívaolaj szappan készítése – VIDEÓ
Levendulás rózsás cseresznyés pite
Kérdések és válaszok a házi szappanokról
Levendulás méz készítése házilag - VIDEÓ
Kávé levendulás tejhabbal
Őszibarack lekvár levendulával
Levendulás mézeskalácsok - interjú
Gluténmentes levendulás sós keksz
A levendula szappan titka
Levendulás őszibarack jégkása
Levendulás méz készítése
Gyógynövényes ringló dzsem
Kövess minket: