A napokban sok ismerősömtől hallottam, hogy még soha életében nem kóstolt meg semmit, ami levendulával készült. A kedvükért elkészítettem ezt a fantasztikusan virágos lekvárt, melyhez a rózsán kívül levendulát és almát is felhasználtam.
Hozzávalók:
3 db alma meghámozva
15 illatos rózsa szirom(80 gr) – vegyszermentes kertből
10 szál friss levendula (vagy 6 szál szárított)
300 gr cukor
A rózsa szirmokat egy-egy kötegben egyszerre leszedem a rózsáról, és azonnal levágom a fehér részüket úgy, ahogy a kezemben van, mivel úgy tapasztaltam, hogy ha ezt rajta hagyom, akkor keserű lesz a lekvár. Ha előre letépkeded egy tálba a szirmokat, akkor később 5x annyi idő lesz levagdosni róla a fehér részt :) Ez után megmosom a szirmokat, a levenduláról lemorzsolom a virágokat.
Ezután a cukrot folyamatosan kevergetve elkezdtem főzni az almával, majd amikor elolvadt a cukor, botmixerrel pépesítem. Az alma pektin tartalma miatt jó lett volna héjastól is, de nem volt kedvem még a héjat leszűrni, így inkább meghámoztam az almákat.
Amikor ez kész belerakom a rózsaszirmokat és a levendulát, és tovább főzőm 1-2 percig, majd azonnal az alaposan kimosott és egy pici ecettel kiöblített üvegekbe rakom, és takarók között száraz dunsztban hagyom kihűlni. Aki fél, hogy esetleg nem állna el, az gyöngyöző vízfürdőben főzze az üvegeket 10 percig.
A takaróval alaposan betakargatom a lekvárokat, és ebben a száraz dunsztban hagyom kihűlni.
A fenti mennyiségből 3 dg, kb. 1 dl-es üvegnyi lett. Ideális karácsonyi ajándéknak is, így ha előre gondolkodunk, sok ismerősünknek szerezhetünk vele örömet – persze nem árt jó előre kinyomozni, hogy hogy állnak hozzá az ehető virágokból készült lekvárokhoz :))