Az előző bejegyzésben lépésről lépésre képekkel bemutattam, hogy készül a vad ringló dzsem. Ez egy alap receptnek tekinthető, ami számtalan gyógynövénnyel vagy fűszerrel ízesíthető.
Az ízesítés módjának egy olyan módszert választottam, amivel elérhető az, hogy a fűszerek íze átmenjen a lekvárba, dzsembe, de ne legyenek később benne fűszer darabkák, és kis üvegekbe töltve egyszerre akár 10 féle lekvárt is készíthessünk egy kiló gyümölcsből.
Nekem nagyon jól bevált az a módszer, hogy a már kész, üvegekbe töltött lekvárt ízesítem a friss gyógy- vagy fűszernövényekkel. Így most az alábbi fűszerek felhasználásával készítettem ringló lekvárt:
- zsálya
- rozmaring
- citrom illatú kakukkfű
- citromfű
- menta
- levendula
A lekvárt egyszerűen beletöltjük az előkészített fertőtlenített üvegekbe, majd üvegenként (2dl-re számolva) 2-3 levél friss fűszernövényt rakunk a lekvárba. Levendulából nyugodtan használjunk szárított levendula szárakat, mivel azt később egyben is ki tudjuk szedni a lekvárból. Felbontáskor egyszerűen szedjük ki egy kiskanállal a fűszert, és már fel is használhatjuk a lekvárokat.
A lekvárok elkészítésénél most nem kevertem a fűszereket, hogy jobban ki tudja majd választani a család, melyik ízesítésű ízlett a legjobban. A lekvárokat kis 1 dl-es üvegekbe töltöttem.
Ízléstől függően vajas kenyérhez, süteményhez, vagy húsok mellé köretnek is használhatjuk ezeket a pikáns lekvárokat.
A vad ringló dzsem alap receptjét itt találod >>