Egy nagyon hűvös, borongós áprilisi reggelen fantasztikus ötletem támadt! A hőn szeretett levendulát házasítom a kedvenc reggeli italunkkal, a kávéval. A kettejük házasságából alakult a levendula tejhabos kávé.
Most, május közepén még virágzik az akác, így aki nem akar lemaradni erről a fantasztikus illatú és ízű ínyencségről, gyorsan szedjen jópár akác virágot, és munkára fel! És ha már megszedtük az akácot, szárítsunk meg pár virágot, jó lesz teának, vagy egyéb felhasználásra.
Nagy várakozással vágtam bele ebbe a munkába, és az eredmény minden várakozásomat felülmúlta. Egy olyan levendulás cukrot akartam alkotni, amiben lehelet finoman átsejlik a levendula aromája, de nem az a kizárólagos íz, és emellett nem akartam egy “sima” cukorból készült cukrot.
Valószínűleg a legszebb és legfantasztikusabb levendula festményre találtam rá ma, melyet süteményre valaha is festettek. A készítése szuper egyszerű, persze csak annak, aki ennyire gyakorlott a cukormáz kezelésében.
A levendula kimeríthetetlen és fantasztikus. Nem csak a szépségápolásban és a gasztronómiában ihleti meg az embereket, de a művészek, festők, keramikusok fantáziáját is megmozgatja.
A levendula szörpnek számtalan elkészítési lehetősége van. Ebben a receptben a citromos levendula szörpöt mutatjuk be, amiből kiváló nyári frissítő készíthető.
Ennek a fantasztikus nyári hűsítő italnak a receptjét a Hauser Creek Farm honlapján olvastam, és azt gondolom mindenképp érdemes kipróbálni a nyári nagy melegben!
Az emberek az ősi időktől fogva fogyasztják a virágokat, vagyis csak az ehető virágokat. Még nem olyan rég is megettek több olyan virágot, mely tulajdonképpen mérgező.
Sokan nem tudják, hogy a gyermekláncfűként is ismert pongyola pitypang nem “csak” gyomnövény, mely kiűzendő a zöld gyepről, hanem gyógynövény is egyben.
Ez a pogácsa recept annyiban különleges, hogy bár levendulával készül nem édes pogácsa, hanem sós, és ennek ellenére kell hozzá egy kevés csokoládé is.
A levendula legnépszerűbb felhasználási formája a gasztronómiában a sütemények ízesítése. A csokoládék kívül a legjobb párja a citrom. Ebben a receptben egy könnyű citromos levendulás gyümölcskenyérformában sütött kevert tésztát ajánlunk az olvasók figyelmébe, melyben a három jóbarát, a levendula, a citrom és a csokoládé egyszerre kényezteti ízlelőbimbóinkat.
Ez a fajta méz sokkal erősebb aromájú, mint a méhek által “levendula méz”. A levendula méz egy valódi méz, amelyet a méhek a levendula mezőről gyűjtenek, ezzel szemben a levendulás méz akácmézből, vagy vegyes virágmézből és szárított levendula virágból készül.
A hűvösebb időkben jól esik esténként egy kis levendulás finomság. Ebben a receptben két nagy kedvencemet ötvöztem, a levendulát és a forró vaníliás tejet. A remek nyugtató hatású ital többféle összetevővel is elkészíthető, de az elkészítési mód ugyanaz.
Többen kérték, hogy írjuk le a levendulás limonádé receptjét. A recept igazából nagyon egyszerű, csak egy pici trükkje van, valahogy ki kell csalogatni az ízt a levendulából.
A limonádé kiváló frissítő az év bármely szakában, mivel friss és szárított levendulából (levendula teából) is elkészíthető.