Szappan készítés I. rész - Házi szappankészítés módjai

szappan készítés házilag

Közelebbről megismerkedve a bolti tisztálkodó szerek tartalmával, sokan arra az elhatározásra jutnak, hogy megpróbálják házilag elkészített szerekkel helyettesíteni a tisztálkodó és tisztító szereket. Számukra nyújt kézzel fogható segítséget az alábbi sorozatunk, melyben a házi szappankészítés megoldásait vesszük sorra.

 

Házilag szappant 4 féle módon lehet készíteni:

1. Glicerinszappan készítése. Ennek során kész szappan alapot melegítenek fel, majd színezés és illatosítás után formába öntik. 

2. Reszelt szappan készítése. Maradék, vagy direkt erre a célra vásárolt natúr vagy házi szappant lereszelnek, felolvasztanak és színezés, mintázás, illatosítás után formába öntik.

3. Szappan készítése hideg eljárással (CP). Lényege, hogy különféle zsírokat és olajokat lúgoldattal elszappanosítunk. A szappan kiöntése és megszilárdulása után több hétig (min. 4 hétig) kell érlelni őket, amíg beáll a bőrnek kedvező ph érték. A kézműves vásárokon, natúr boltokban készült "házi szappanok" többsége ezzel az eljárással készül.

4. Szappan készítése meleg eljárással (HP). Hasonló a hideg eljárással készülő szappanhoz azzal a különbséggel, hogy a szappan masszát melegen tartva, felmelegítve lecsökkenthető az érési idő akár 1-2 hétre.

A meleg eljárásról bővebben az Illatos Szappan blogon olvashattok.

 

A Levendula Magazinban a szappan készítés tanfolyam keretében a hideg eljárással készülő szappanokat fogjuk bemutatni.

 

A sorozat részei:

1. A házi szappankészítés módjai

2. Hozzávalók

3. Biztonsági szabályok (FONTOS!!!)

4. Eszközök, formák

5. Az első szappan elkészítése

6. Saját szappan recept készítése

7. A szappanba kerülő folyadékok fajtái, viselkedése

8. Természetes adalékok

9. Zsírok fajtái, mennyisége, viselkedése

10. Amire érdemes odafigyelni - legfontosabb tudnivalók

 

 

 

Kövess minket: