Szappan készítés VI. rész - Saját szappan recept készítése

szappan recept

A szappan minősége elsősorban a zsírok kombinációjától függ. Meg kell ismernünk a különféle összetevőket és meg kell tanulnunk kombinálni őket aszerint hogy milyen tulajdonságukat szeretnénk kihasználni, illetve hogy a szappant milyen fő tulajdonságokkal szeretnénk felruházni.

Aztán meg kell tanulnunk a szükséges lúg és a folyadék mennyiségének kiszámítását, amely a zsírok típusának és súlyának függvénye. Nagyon fontos tudni meghatározni a lúg pontos mennyiségét, amely a felhasználni kívánt zsírok elszappanosításához szükséges.

Kezdjetek egy már kipróbált recepttel, majd próbáljátok egy kicsit módosítani azt, újra számítva a lúg mennyiségét minden alkalommal amikor változtattok a zsírok kombinációján vagy mennyiségén.

Ne kezdjetek szappankészítésbe anélkül hogy ismernétek és betartanátok a Biztonsági szabályokat.

A zsírok kiválasztása és kombinációja

Kivéve az olívaolajat, kerüljétek egyetlen zsír használatát a szappanban. “Egységben az erő”: egy gazdag és nagyszerű tulajdonságokkal felvértezett szappan “ereje” az egymással jól kombinált zsírokban rejlik. Ha úgy döntötök, hogy a barátokat is meg szeretnétek ajándékozni a szappanotokkal, mellékeljétek mindig a szappanhoz az összetevők teljes listáját.

A lúg mennyiségének számítása

A lúg megfelelő mennyiségének meghatározása két dologtól függ: a választott zsírok sokféleségétől és egyedi tömegétől. A különféle zsírok bizonyos mennyiségének elszappanosításához bizonyos mennyiségű lúg szükséges.

A szappanosítási együttható jelzi azt a nátronlúg mennyiséget, amely 1 gramm zsír elszappanosításához kell. Az a nátronlúg mennyiség, amely egy zsírt teljesen elszappanosít úgy számítható ki, hogy megszorozzuk a szappanosítási tényezőt (rövidítve: SAP) a zsír grammban kifejezett súlyával.

Hogy világosabb legyen: Az olívaolaj esetében, 1 kg olajat 134 gramm nátronlúg szappanosít el (ez az előbbiekben említett SAP). Mivel 1L olívaolaj súlya NEM 1kg, hanem kb. 900 gramm, ezért

900×0.134 = 120 gramm, tehát a 900gr olívaolaj teljes elszappanosításához 120gr nátronlúg kell. Ezzel a mennyiséggel nagyszerű mosószappan készíthető.

Amikor a recept több zsírt kér, ki kell számítanunk a lúg mennyiségét minden egyes zsírtípushoz, majd összeadni ezeket.

A lúg leszámítolása

Ahhoz, hogy a szappan gyengéd legyen a bőrhöz, csökkentenünk kell a nátronlúg mennyiségét. Ez a százalékos csökkentés a „leszámitolás”, azt jelenti, hogy a szappanban az olaj egy bizonyos részét megszappanosítatlanul hagyjuk, hogy ezzel a szappant gyengédebbé tegyük a bőrhöz. Ezt nevezik az angolban superfat-nek, ami általában 3-7% között határozunk meg.

*A superfat alkalmazására eddig általam megismert két módszer:

Az egyik amit Magyarországon a leggyakrabban alkalmaznak, hogy a kész masszához a szalag-fázisban plusz olajmennyiséget adagolnak valamilyen bőrápoló olajból.

A másik, ahogy én tanultam és amit személy szerint alkalmazok, hogy a szükséges lúg mennyiség kiszámításánál néhány százalékot levonunk a végösszegből, s így az összes olaj egy része marad megszappanosítatlanul.

*Az egyedi ízléstől, a szappan felhasználásának céljától és az egyedi bőrtípustól függően mindenki annyi “superfat”-et használ, amennyit akar, minél nagyobb a superfat, a szappan annál inkább válik gyengéddé a bőrhöz, de annál inkább válik puhábbá, illetve képez kevesebb habot.

A mosakodásra készített szappanokba érdemes 4-6%-al (4-5% a testápolásra, 5-6% az arctisztításra), a samponszappanokba, illetve az érzékeny bőrre készítendő szappanoknál pedig 6-7%-al kevesebb lúgot kalkulálni. Így az olajnak ez a mennyisége megszappanosítatlanul marad, tehát meg fogja őrizni a teljes, eredeti bőrápoló hatását.

Például ha egy szappant 5% superfat-el készítünk (ez a leggyakrabban alkalmazott), akkor a 900gr-nyi olajhoz  900×0,134 x 0,95 = 115, tehát 5%-os superfat-el a 900gr olajhoz 115gr a szükséges nátronlúg mennyiség.

A folyadék mennyiségének számítása

A hideg eljárással készített szappanban a lúg oldásához szükséges folyadék mennyisége nagyjából egyenlő az összes zsír súlyának egyharmadával. Bár sok helyen pontosan egy harmaddal dolgoznak, személyes tapasztalatom szerint elegendő a zsírok súlyának 30%-a, a lúg így is jól elkeveredik a zsírokkal, és ezzel a mennyiséggel a szappan is hamarabb szárad.

A folyadék és a lúg kalkulációjához rengeteg táblázat kering interneten, közülük néhány:

http://www.thesage.com/calcs/lyecalc2.php

http://www.soapcalc.net/calc/SoapCalcWP.asp

http://www.ilmiosapone.it/download.html

http://sapone.ilbello.com/convertitore.php

 

 

A cikksorozat részei:

1. A házi szappankészítés módjai

2. Hozzávalók

3. Biztonsági szabályok (FONTOS!!!)

4. Eszközök, formák

5. Az első szappan elkészítése

6. Saját szappan recept készítése

7. A szappanba kerülő folyadékok fajtái, viselkedése

8. Természetes adalékok

9. Zsírok fajtái, mennyisége, viselkedése

10. Amire érdemes odafigyelni - legfontosabb tudnivalók

 

 

Forrás: Lukrécia KencéiCreative Commons Nevezd meg! 2.5 Magyarország Licenc 

Fotó: necrocake CC license

Kövess minket: