Levendula Kertészet, Csopak

A levendula termesztőket bemutató sorozat újabb cikkében a Balatonfüredtől alig pár kilométerre fekvő csopaki Levendula Kertészet történetével és a tulajdonos, Tótmihály Nándor hasznos termesztési tanácsaival ismerkedhetünk meg.

Hogyan alakult ki a levendula iránti vonzalom?

Fiatal koromtól szerettem a kerti növényekkel foglalkozni. Ez meghatározta életpályámat: kertészmérnök lettem. Hivatásszerűen szőlő- és gyümölcstermesztési szakterületen dolgoztam. Kertünkben régóta termeltünk saját célra zöldségeket, dísz- és gyógynövényeket. A legkedvesebb növény a levendula volt. Egyre több tövet neveltünk, így egyre bővebben tudtunk ajándékozni palántát és virágot.

levendulatő
Kifejlődött levendulatő

Mi a története a levendula-ültetvény létesítésének?

Az 1990-es évek végén déli lejtésű területen széles sorközökkel szőlőt és gyümölcsöst telepítettem. A 2000 m2-es terület sorközeiben és a sorok déli oldalán 3–3 sorban elsődlegesen talajtakarás céljából sűrű tőállományú levendula-ültetvényt létesítettem. A kialakítása részben magvetéssel, részben szabadgyökeres palántával történt. A levendula-palánta és -virág iránti vásárlói érdeklődés hatására a sűrűn kelt magvetésből adtam el a palántákat. Később pedig elkezdtem a cserepes tövek nevelését:
 

Hogyan történik a levendula szaporítása?

A szaporítást mezőgazdasági őstermelőként végzem. A sűrű ültetvényből felszedett növényeket tőosztással gyökeres részekre osztom, a fás részekből dugványokat készítek. Ezeket mérettől függően különböző nagyságú műanyag cserepekbe ültetem be. Az ültetéshez saját készítésű földkeveréket használok. A kisebb cserepekből a fejlettebb földlabdás növények egyszer kerülnek átültetésre. Ügyelek arra, hogy a cserepezés során a tövek gyökérzete és lombozata arányosan fejlett legyen. Az ilyen földlabdával ültetett tövek jól erednek, a talajba gyorsan begyökeresednek és szépen fejlődnek.

cserepes levendula
Virágzó levendulapalánták

levendula kert

Melyik a szaporított levendulafaj?

A Lavandula angustifolia Mill. (fordításban keskenylevelű) fajt szaporítom. Több magyar neve is használatos: francia, orvosi, valódi stb. A keskenylevelű levendulafaj a legelterjedtebb és legnagyobb mennyiségben termelt. E fajnak sok kiemelt (pl. szín, habitus stb. alapján) változata, rendszertanilag fajtája van. A fajok és a fajták neveit gyakran tévesen használják, összekeverik.

A L. angustifolia virágának, olajának karakterét adó észtertartalom jelentősen magasabb a többi fajhoz képest. Illatának szépsége, aromájának finomsága jobb, kellemesebb. Egészségünkre, érzéseinkre, hangulatunkra, környezetünkre gyakorolt hatásai is kedvezőbbek. Eredményesen javítja az életfolyamatokat, a testi funkciókat, a lelki állapotot, a közérzetet. A fajok közül csak a L. angustifolia virága és olaja felel meg a gyógyszerkönyvi követelményeknek.

Mikor ültethetők a cserepes palánták?

Ültetésre akkor alkalmasak, ha a gyökér a földlabdát átszőtte, azt kivéve földje biztonságosan egyben marad. Fagymentes időben bármikor ültethetők. Az ültetést úgy végezzük, hogy a földlabdára 2–3 cm talaj kerüljön. Ültetéskor és utána, ha száraz a talaj és az időjárás, addig kell öntözni, amíg a talajba begyökeresedik, illetve amíg nincs elég csapadék.

sövény levendulából

Mennyire igényes, milyen gondozást igényel a levendula?

A levendula meleg és fényigényes növény, az ilyen adottságú területen jól fejlődik, szépen díszlik. Magyarország átlagos klímája a L. angustifolia faj igényeinek megfelel. Szárazságtűrő, talaj iránt nem igényes, hálás növény. Azonban száraz időjárásban 1–2 öntözés hatására szebben növekszik. A vízállásos talajokat kerülni kell és nem szabad túlöntözni sem. A téli hideg nem károsítja (a legfagytűrőbb faj), kivéve a mélyfekvésű, fagyzugos helyeket.


 
Az erőteljes, szép formájú tövek és állomány kialakítása érdekében a leveles szárat évente vissza kell vágni. 2–3 évig 5–6 cm-es részt, később 3–4 cm-t hagyjunk meg a leveles szárból. Száraz virág és csokor készítéséhez a virágzás kezdetén végezzük a szárak levágását. A szárítás – a virág illatának, színének megtartása érdekében – árnyas, szellős helyen történjen.


Levendulacsokrok szárítás előtt és után

 A levendulanövényről, gondozásáról, termesztéséről és felhasználásáról bővebb ismertetés a http://levendula.blog.hu honlapon található. A levendula eladásáról a http://levendula-elado.blog.hu honlapon található részletesebb leírás.

Tóthmihály Nándor, őstermelő
Levendula Kertészet
Cím: 8229 Csopak Vincellér u. 4.
Telefon: 70 261 3055
Email: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Fotók: Levendula Kertészet

Ez is érdekelhet - Termesztők

Previous Next
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
Levendula fajták
Egy fantasztikus nap – Hőgyész levendula szüret – 2012 július
Mikor virágzik a levendula?
Levendula szaporítása – magvetés, dugványozás és a többi lehetőség
Bemutatkozik a Völgyeskert
Menta
Levendula metszése
Yule Love It – Levendula farm
Levendula öntözése
Pattanásokra jó a levendulaolaj?
Levendula Kertészet, Csopak
LavandArt – egy levendulás kertészet Albertirsán
A “Le Domaine Du Canard” birtok Homokkomáromban, Zala megyében
Citromfű termesztése
Levendula ültetés nyáron? - a levendula termesztés feltételei
El Proyecto Lavanda - Mexikói levendula szövetkezet
Tárkony
Mikor kell metszeni a levendulát?
Lyndoch levendula farm és kávézó – Ausztrália
A levendula ültetése mikor a legjobb?
Öntözzük a levendulát?
Bazsalikom termesztés - ételek, gyógyhatás
Rozmaring
Tihanyi levendula palánta
Bridestowe Estate – egy levendula farm Tasmániában
Levendula szaporítás magról - levendula vetőmag
Levendula (Lavandula Angustifolia)
Francia levendula
Szaporítás bujtással - Levendula feltöltéses és egyszerű bujtása
Kakukkfű termesztése
Levendulás kert születik
Levendula dugványozás
Mire jó a levendulaolaj?
Levendula Pincészet – Lovas
Angol levendula
A pannonhalmi levendula lepárlóban jártunk - Pannonhalmi Főapátság Gyógynövénykert
Kell permetezni a levendulát?
Levendula aratás – ügyes kezek és masinák – VIDEÓK
Levendulás díszek, dekoráció
A levendula aratás időpontja – mikor takarítsuk be a levendulát?
Levendula és bor – Matanzas Creek borászat
A levendulanövény ismertetése, botanikai és élettani jellemzése
Egy inspiráló levendulás kert
Mivel lehet aratni a levendulát?
Lestyán - a természetes ízfokozó
Röviden a levendula gondozásáról
Levendula felhasználása
Levendula termesztése - azoknak akik NAGYBAN gondolkodnak
Kövess minket: