Egy fantasztikus nap – Hőgyész levendula szüret – 2012 július

Az ember a levendulával ellentétben se nem szárazságtűrő, és nem kedveli a tűző napot sem.

Ezt hamar beláttuk a forró hőgyészi hőségben, amikor  a 2012 július elsejei, első ízben megrendezett, látogatók számára is nyitott aratáson vettünk részt.

 Ha arról kérdeznétek, hogy milyen volt a levendula szüret, ezt tudnám mondani: nagyon, nagyon, nagyon :)) Nagyon jó volt, nagyon szép volt, és nagyon meleg volt!

Életünk első levendula szüretére elkísért minket az A Vidéki Otthon népszerű bloggere, Tanó Móni is, aki szintén nagy levendula rajongó.  A faluban álló autentikus (felújítás alatt álló) parasztházat könnyen megtaláltuk, ennek ellenére mi először kerülő úton a levendulást akartuk megnézni. Amikor kiszálltunk, csak áradozni tudtunk. Bár az aratáskor már nem olyan lila a levendula virágja mint teljes virágzásban, még így is  fantasztikus látványt nyújtott a levendulás. Ha valaki nem szüretelni szeretne, hanem fényképezni, annak jövőre egy június közepei látogatást ajánl Söllei Judit, a farm ötletgazdája.

hogyesztabla

hogyeszgep

Egy hatalmas meglepetés: más a Hőgyészi levendula olaj illata

A parasztház kertjében egy pavilon áll, melyben megvásárolhatók a birtok saját termesztésű termékei: illóolaj, illatpárnák, levendula víz, fonott koszorúk és csokrok. Egy ötlettől vezérelve megszagoljuk a hőgyészi levendula olajat, és óriási meglepetésünkre ennek MÁS, romantikusabb ILLATA VAN, mint a tihanyi levendula olajnak.

Az illat egyszerűen fantasztikus! Egészen gyümölcsös, virágos illata van ennek a levendula olajnak, a tihanyi levendula olaj kicsit mentás, kámforosabbnak tűnik mellette. A hőgyészi levendula olaj tisztán Lavandula Angustifolia levendulából készül, semmilyen mesterséges anyagot vagy egyéb olajat nem adnak hozzá, emiatt bátran ajánlja akár az olyan ételreceptekhez is, melyek kifejezetten levendula olajat igényelnek (karamell, csokoládé). Vettünk egy levendula vizet is, melynek az illata nekem a rózsaolajhoz, rózsavízhez hasonlított. Egészen elkápráztatott ez a különbség, és azon nyomban el is határoztam, hogy tesztelni fogjuk a különféle levendula olajokat és levendula vizeket, hogy tájékoztatni tudjunk titeket a különbségről.

Hazaérve amikor buzogányt készítettünk a hőgyészi levendulából, a buzogánynak is hasonlóan gyümölcsös, virágos illata volt, pont olyan mint az olajnak.

hogyeszstand

A levendula termesztés árnyoldalai

Söllei Judittal, annak ellenére csak most találkoztunk először, hogy egy interjú már megjelent a magazin hasábjain, ahol bemutattuk a hőgyészi levendula farmot. Nagyon kedvesen, barátian végigvezetett minket a levendula ültetvényen, és minden kíváncsi kérdésünkre készséggel válaszolt.

Főleg arról faggattuk, hogy mik az árnyoldalai a levendula termesztésnek, amik között említette, hogy elég sok kezdeti tőkére van szükség, a levendula népszerűsége ellenére nagyon nehéz a termékeknek piacot találni, és az aratáskor nagyon nagy az élőmunka igénye, ráadásul csak tűző napon lehet (illetve érdemes, hiszen ilyenkor a legmagasabb az olajtartalma a növénynek) végezni ezt a munkát. Több termesztő tapasztalatát egy most készülő cikkben fogjuk összefoglalni azok kedvéért, akik épp levendula termesztésen gondolkodnak.

hogyeszaratas

aratas

A levendula aratása

A levendula ültetvényen végigtekintve, óriási területen a nagy lila levendula bokrok látványa kápráztat el. Olyannyira, hogy nagy lelkesedésünkben még a szaharai meleg sem ver le a lábunkról.

A 3 hektáros földön kb. 20 munkás dolgozik már 2 napja, de a levendula mintha alig akarna fogyni. A terület tulajdonosa elmondta, hogy tavaly még fele ennyi volt a megtermett levendula, idén viszont minden várakozásukat túlszárnyalta a termés. Gyorsan kell dolgozniuk, mert teherautóval viszik el a 160 km-re levő Pannonhalmai Apátságba az olajat lepárolni.

Az aratást gépesítették is egy saját fejlesztésű levendula vágógéppel, mely egy kis “traktorra” volt rászerelve. Ennek ellenére több más munkás is dolgozik az ültetvény aratásán, ki metszőollóval, ki elektromos sövényvágóval. A meleg viszont senkit sem kímél, néha muszáj pihenőt tartani.

Aratás önkéntesekkel (?)

Feltettük a kérdést, hogy lehetséges -e a levendula aratása önkéntesek bevonásával, mint ahogy azt egy másik magyar levendula ültetvény esetében láttuk. Judit sajnos csak negatív tapasztalatokról tudott beszámolni. Elmondása szerint a nagy melegben sokszor már el sem indulnak az aratásra a lehetséges önkéntesek, vagy egy-két óra után kidőlnek. Emiatt mindenképp fizetett és bejelentett munkásokkal kell megoldani a levendula learatását.

Mi is kipróbáltuk az aratást

11 óra felé mi is kipróbáltuk az aratást az ajándékba kapott levendulákkal, és így igazán bele tudtuk magunkat érezni az arató munkások helyzetébe.

Már egy órai munka után is kitikkasztott minket a meleg, és Mónival kiszámoltuk, hogy ha metszőollóval akarnánk learatni a 3 hektáros ültetvényt, akkor kettőnknek ez 234 napba telne :), mivel egy bokrot átlag 5-7 perc alatt tudtunk megszabadítani a virágkoronájától. Kissé kimelegedve, de nagy örömmel indultunk haza a levenduláinkkal, hogy azon nyomban nekiállhassunk a feldolgozásának. Gazdaságos felhasználással egész sok minden kijött a kapott mennyiségből: készült egy nagy levendula koszorú, egy kisebb, valamint egy fonat és jópár kisebb-nagyobb levendula csokor.

A hőgyészi levendula farm honlapja: http://www.levendulafarm.hu/

levendulaszedes

kosar

 

További fotó a levendulaszüretről:

kocsibalevendula

levendulak

levendulamezo

traktor

 rekesz

 falevendula

 emberek

 haz

 keszvan

Ha tetszett a bejegyzés, és örömmel értesülnél az új, levendulával kapcsolat cikkekről, vagy szívesen nézegetnél szebbnél-szebb levendulás képeket, kövesd a Levendula Magazint a Facebookon is, ahol rendszeresen új inspirációkkal szolgálunk.

Itt tudsz csatlakozni a Facebook közösségünkhöz >>

Ez is érdekelhet - Termesztők

Previous Next
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
Lestyán - a természetes ízfokozó
A levendulanövény ismertetése, botanikai és élettani jellemzése
El Proyecto Lavanda - Mexikói levendula szövetkezet
Mivel lehet aratni a levendulát?
Levendula felhasználása
Öntözzük a levendulát?
Lyndoch levendula farm és kávézó – Ausztrália
Levendula aratás – ügyes kezek és masinák – VIDEÓK
Rozmaring
Tihanyi levendula palánta
Angol levendula
Yule Love It – Levendula farm
A levendula aratás időpontja – mikor takarítsuk be a levendulát?
Röviden a levendula gondozásáról
Menta
Egy inspiráló levendulás kert
Levendula szaporítása – magvetés, dugványozás és a többi lehetőség
Szaporítás bujtással - Levendula feltöltéses és egyszerű bujtása
Levendula metszése
A pannonhalmi levendula lepárlóban jártunk - Pannonhalmi Főapátság Gyógynövénykert
Levendulás díszek, dekoráció
Mikor kell metszeni a levendulát?
A “Le Domaine Du Canard” birtok Homokkomáromban, Zala megyében
Levendula fajták
Levendula termesztése - azoknak akik NAGYBAN gondolkodnak
A levendula ültetése mikor a legjobb?
Levendula Pincészet – Lovas
Bazsalikom termesztés - ételek, gyógyhatás
Citromfű termesztése
Bemutatkozik a Völgyeskert
Levendula Kertészet, Csopak
Tárkony
Levendula szaporítás magról - levendula vetőmag
Levendula öntözése
LavandArt – egy levendulás kertészet Albertirsán
Egy fantasztikus nap – Hőgyész levendula szüret – 2012 július
Levendula ültetés nyáron? - a levendula termesztés feltételei
Mire jó a levendulaolaj?
Kakukkfű termesztése
Levendula (Lavandula Angustifolia)
Bridestowe Estate – egy levendula farm Tasmániában
Francia levendula
Levendula és bor – Matanzas Creek borászat
Pattanásokra jó a levendulaolaj?
Kell permetezni a levendulát?
Mikor virágzik a levendula?
Levendula dugványozás
Levendulás kert születik
Kövess minket: