Azz első magyar levendula farm, amit bemutatunk a Levendula Magazin oldalain nem Tihanyban van, hanem Hőgyészen található! Hőgyész Tolna megye dimbes-dombos részén a Donát-patak völgyében, csodás természeti környezetben terül el.
A tájat erdők, dombok, völgyek és halastavak tarkítják. Eme csodás természeti környezetben található a hőgyészi levendula farm. Juditot, a farm tulajdonosát kérdeztük a farm múltjáról, jelenéről és jövőbeli terveikről.
Közgazdászként sokat gondolkoztam azon, hogy milyen lehet valami olyan dologgal foglalkozni, amelynek olyan eredménye van, ami kézzel fogható. Más egy üzleti tervet elkészíteni és megint más egy olyan illóolaj üveget a kezedben tartani, amelyhez a virágot saját magad ültetted. A levendula ötletét egy női magazin adta, amelyben egy EU egyik országában prosperáló társaság történetét mutatták be, amely egy kis családi vállalkozásból nőtt a mai, világszerte ismert céggé.
A végső döntést a kisebbik fiam hatására született meg, aki egy nyári munka után egy hatalmas levendula csokorral jelent meg, és közölte, hogy kertész munkaadója, aki egyébként a család régi barátja levendulatermesztésből írta a szakdolgozatát. Ez persze még kevés volt, szükséges a terület, a munkaerő és szakértelem, amelyben a család több tagja tapasztalattal rendelkezik, és ráadásul olyan helyen – egy kedves kis dunántúli faluban él- ahol a levendula termesztéshez kiváló adottságok vannak.
Amikor először előadtam az ötletemet a család tagjai kicsi furcsa, kétkedő tekintettel néztek rám. Majd néhány üzemlátogatás Magyarország levendulatermelő vidékén, nagy elhatározás, némi kezdőtőke és egy kertészmérnök, egy közgazdász és egy mezőgazdász részvételével létjött a kis vállalkozásunk, amelyet minek másnak neveztünk volna el, mint Levendulafarmnak.
Jelenleg néhány hektáron termelünk, ami magyarországi viszonylatban (a gyógynövény ágazatban) nagy területnek számít. Első évben 30 ezer tő növényt palántáltunk el Hőgyész hegyoldalában egy olyan területen, ahol korábban szőlőtermesztéssel foglalkoztak. Az ültetvényünk mai területét az üzleti terveink szerint folyamatosan bővítjük, hogy elérjük a gazdasági szempontból optimális méretet. Jelenleg francia levendulát, de terveink között szerepel angol levendula termesztése is.
A növényből jelentős részben illóolajat állítunk elő, kisebb arányban szárított virágot, amit különböző formában csomagolva értékesítünk.
Egyelőre külső céggel történik az olaj előállítása, a lepárlás, de következő évtől- köszönhetően az európai uniós támogatásból nyert forrásnak – saját lepárlónk lesz.
Fontos számunkra, hogy minél többen megismerjék és megszeressék Magyarországon a levendulát és az ebből készített saját termékeinket. Hazai piacokra koncentrálunk, termékeinket szeretnénk a hungarikumok sorában látni.
A levendula termékpiac építése időt igényel, hiszen a levendulát sokan helytelenül, mint molyirtó azonosítják.
Amennyiben a telepítés sikeres (megfelelően előkészített talaj, jó minőségű palánta, elegendő csapadék), akkor a növény számára a legfontosabb a sok napsütés. Figyelni kell, hogy a szüret a legoptimálisabb időpontban történjen, hiszen ettől függ a kinyerhető illóolaj minősége és mennyisége.
Kézi munkával, metszőollóval, ill. sarlóval szedjük a virágot. A lepárlásra szánt növényt zsákokba, a szárításra szánt virágot pedig csokrokba szedjük. A virág illóolaj tartalma gyorsan csökken ezért a szállítási időt (távolságot) minimalizálni szükséges.
Egy külföldi levendulás oldalon olvastuk, hogy a levendulát gyakran ültetik farmok köré, ahol a vadak kárt tesznek a növényekben, mivel illata távol tartja az őzeket.
Nagyon meglepődtünk, amikor egy nyári alkonyatkor a következőt láttuk:
Fotók: Levendula Farm Kft. Hőgyész
A hőgyészi levendula farm honlapja: http://www.levendulafarm.hu
Elérhetőségeik:
Cím: 7191 Hőgyész Fő út 142
E-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Tel: 0036/74-488-979
mobil: +36/30-956-2086