Ehető virágok

Az emberek az ősi időktől fogva fogyasztják a virágokat, vagyis csak az ehető virágokat. Még nem olyan rég is megettek több olyan virágot, mely tulajdonképpen mérgező.

Az ehető virágok fogyasztásánál ugyanazokat a szempontokat érdemes figyelembe venni mint a gombáknál: azokat együk, ami ehető, szép és jóízű.

 ehető virágok 1

Fotó: flickr T.Kiya CC 2.0 license

Ennek ellenére a virágok tálalása még manapság is csak a legexkluzívabb helyeken szokás, de sokszor ott is csak dísznek használják őket. Mivel sokak számára furcsa lehet a virágok fogyasztása, először ne nagy virágfejeket tálaljunk, hanem bontsuk apróbb részekre a virágot, tépkedjük szirmokra és azzal szórjuk meg az ételeket. De a virágok nem csak nyersen fogyaszthatók, számos recept szól szörpökről, szirupokról, zselékről, lekvárokról, öntetekről. Gondoljunk például a szinte hagyományosnak számító bodza szörpre!

 ehető virágok 2

Fotó: flickr dalancarter CC 2.0 license

Ha bizonytalanok vagyunk, a virág elfogyasztása vagy elkészítése előtt nyugodtan nézzünk körül a neten egy-egy virággal kapcsolatban, és meglátjuk, hogy számtalan recepttel fogunk találkozni. A fogyasztás előtt fontos megbizonyosodni róla, hogy valóban arról a virágról van -e szó, aminek gondoljuk! Ha bizonytalanok vagyunk, hasonlóan a gombákhoz, inkább ne együk meg. Viszont ne ijedjünk meg, az alább felsorolt virágok nagyon könnyen felismerhetők, így biztosan találunk majd megfelelőt! A virágok kiválasztásakor az is fontos szempont, hogy volt -e permetezve a növény, ezért inkább csak a saját kertünkből, vagy ismerőséből válasszunk ehető virágot. Ha tudjuk, hogy egy virágot fogyasztásra szánunk, gondoljunk előre arra, hogy ne permetezzük a növényt növényvédő szerrel. De a legtöbb virág nem csak szép, hanem gyógyhatású is.

Az ehető virágok listája

Népszerűbb, ismertebb ehető virágok:

Levendula
Bodzavirág (könnyen összetéveszthető a gyalogbodzával, aminek minden része mérgező)
Rózsa
Kamilla
Ibolya
Kakukkfű virága
Hársfa virág

Kevésbé ismert, de szintén ehető virágok:

Akác virágja (a kérge, magja mérgező)
Orgona
Sásliliom
Árvácska
Pitypang, gyermekláncfű
Büdöske (bársonyvirág)
Sarkantyúka, sarkantyúvirág
Szegfű
Kankalin (gyökere mérgező)
Tulipán (csak a szirmok)
Zsálya
Hibiszkusz

További infók egy helyen: http://ehetovirag.lap.hu/

A mérgező növények, virágok listája itt található >>

Írd meg egy hozzászólásban, te milyen ehető virágot ettél már, milyen recepthez használtad fel őket?

Ez is érdekelhet - Recept

Previous Next
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Őszibarack lekvár levendulával
Gluténmentes levendulás sós keksz
Levendulás rózsa lekvár
Kávé levendulás tejhabbal
Aszalt áfonyás levendulás joghurt
Levendulás tej tejhabbal
Levendulás őszibarack jégkása
Vadringló dzsem recept lépésről lépésre képekkel
Süteményre festett levendula csokor
Yule Love levendulás pogácsa
Levendulás olívaolaj szappan készítése – VIDEÓ
Levendula Fotópályázat 2012 - Díjazott képek
Fenyőméz recept köhögés ellen
Gyógynövényes ringló dzsem
Levendulás mákos fagyi
A levendula a csábítás virága
Sütőtökös rétes levendulával
Levendulás méz készítése házilag - VIDEÓ
Levendulás mézeskalácsok - interjú
Kérdések és válaszok a házi szappanokról
Levendulás méz készítése
Levendulás rózsás cseresznyés pite
A levendula szappan titka
Rizottó levendulával
Levendula olaj masszázshoz
Kövess minket: