A levendula termesztőket bemutató sorozat újabb cikkében a Balatonfüredtől alig pár kilométerre fekvő csopaki Levendula Kertészet történetével és a tulajdonos, Tótmihály Nándor hasznos termesztési tanácsaival ismerkedhetünk meg.
Fiatal koromtól szerettem a kerti növényekkel foglalkozni. Ez meghatározta életpályámat: kertészmérnök lettem. Hivatásszerűen szőlő- és gyümölcstermesztési szakterületen dolgoztam. Kertünkben régóta termeltünk saját célra zöldségeket, dísz- és gyógynövényeket. A legkedvesebb növény a levendula volt. Egyre több tövet neveltünk, így egyre bővebben tudtunk ajándékozni palántát és virágot.
Kifejlődött levendulatő
Az 1990-es évek végén déli lejtésű területen széles sorközökkel szőlőt és gyümölcsöst telepítettem. A 2000 m2-es terület sorközeiben és a sorok déli oldalán 3–3 sorban elsődlegesen talajtakarás céljából sűrű tőállományú levendula-ültetvényt létesítettem. A kialakítása részben magvetéssel, részben szabadgyökeres palántával történt. A levendula-palánta és -virág iránti vásárlói érdeklődés hatására a sűrűn kelt magvetésből adtam el a palántákat. Később pedig elkezdtem a cserepes tövek nevelését:
A szaporítást mezőgazdasági őstermelőként végzem. A sűrű ültetvényből felszedett növényeket tőosztással gyökeres részekre osztom, a fás részekből dugványokat készítek. Ezeket mérettől függően különböző nagyságú műanyag cserepekbe ültetem be. Az ültetéshez saját készítésű földkeveréket használok. A kisebb cserepekből a fejlettebb földlabdás növények egyszer kerülnek átültetésre. Ügyelek arra, hogy a cserepezés során a tövek gyökérzete és lombozata arányosan fejlett legyen. Az ilyen földlabdával ültetett tövek jól erednek, a talajba gyorsan begyökeresednek és szépen fejlődnek.
Virágzó levendulapalánták
A Lavandula angustifolia Mill. (fordításban keskenylevelű) fajt szaporítom. Több magyar neve is használatos: francia, orvosi, valódi stb. A keskenylevelű levendulafaj a legelterjedtebb és legnagyobb mennyiségben termelt. E fajnak sok kiemelt (pl. szín, habitus stb. alapján) változata, rendszertanilag fajtája van. A fajok és a fajták neveit gyakran tévesen használják, összekeverik.
A L. angustifolia virágának, olajának karakterét adó észtertartalom jelentősen magasabb a többi fajhoz képest. Illatának szépsége, aromájának finomsága jobb, kellemesebb. Egészségünkre, érzéseinkre, hangulatunkra, környezetünkre gyakorolt hatásai is kedvezőbbek. Eredményesen javítja az életfolyamatokat, a testi funkciókat, a lelki állapotot, a közérzetet. A fajok közül csak a L. angustifolia virága és olaja felel meg a gyógyszerkönyvi követelményeknek.
Ültetésre akkor alkalmasak, ha a gyökér a földlabdát átszőtte, azt kivéve földje biztonságosan egyben marad. Fagymentes időben bármikor ültethetők. Az ültetést úgy végezzük, hogy a földlabdára 2–3 cm talaj kerüljön. Ültetéskor és utána, ha száraz a talaj és az időjárás, addig kell öntözni, amíg a talajba begyökeresedik, illetve amíg nincs elég csapadék.
A levendula meleg és fényigényes növény, az ilyen adottságú területen jól fejlődik, szépen díszlik. Magyarország átlagos klímája a L. angustifolia faj igényeinek megfelel. Szárazságtűrő, talaj iránt nem igényes, hálás növény. Azonban száraz időjárásban 1–2 öntözés hatására szebben növekszik. A vízállásos talajokat kerülni kell és nem szabad túlöntözni sem. A téli hideg nem károsítja (a legfagytűrőbb faj), kivéve a mélyfekvésű, fagyzugos helyeket.
Az erőteljes, szép formájú tövek és állomány kialakítása érdekében a leveles szárat évente vissza kell vágni. 2–3 évig 5–6 cm-es részt, később 3–4 cm-t hagyjunk meg a leveles szárból. Száraz virág és csokor készítéséhez a virágzás kezdetén végezzük a szárak levágását. A szárítás – a virág illatának, színének megtartása érdekében – árnyas, szellős helyen történjen.
Levendulacsokrok szárítás előtt és után
A levendulanövényről, gondozásáról, termesztéséről és felhasználásáról bővebb ismertetés a http://levendula.blog.hu honlapon található. A levendula eladásáról a http://levendula-elado.blog.hu honlapon található részletesebb leírás.
Tóthmihály Nándor, őstermelő
Levendula Kertészet
Cím: 8229 Csopak Vincellér u. 4.
Telefon: 70 261 3055
Email:
This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Fotók: Levendula Kertészet