Cickafark gyógyhatása, gyűjtése

A. millefolium

A cickafark egy úton útfélen virágzó gyógynövény, mely sok egyéb nagyszerű tulajdonsága mellett, főként nőgyógyászati és menstruációs problémákra való jótékony hatásáról ismeretes.

Hogy is néz ki és hol bukkanhatunk rá?

A fehértől egészen a rózsaszínes árnyalatokig terjedhet virága színe, de számos fajtája közül legismertebb a közönséges cickafark, melynek színe fehér, és ez az, amelynek leginkább észlelhetjük gyógyhatását. A fészkes virágúak családjába tartozik. Virága ernyőre emlékeztető alakú, dörzsölés után intenzív kamillaillatot áraszt, megdörzsölt levelének pedig erős, jellegzetes illata van, melyekről könnyen felismerhető. Keserű íze miatt legjobb, ha több más gyógynövénnyel együtt készítünk belőle teát, de ha nem vagyunk finnyásak, akár egyedül is használhatjuk.
Nagyon sok helyen előfordul. Gabonaföldek szélén, legelőkön és utak mentén is rengeteg van belőle. Nagyon szívós, ellenálló növény, amely egész Európában, de még Észak-Ázsiában és Észak-Amerikában is honos.

Keresgélés helyett kertészkedés

Termesztése egyszerű, de inkább a napos helyeket és a szárazabb talajt kedveli. Ha szellős helyre ültetjük, elkerülhetjük a gombásodását. Júniusban kezd virágozni, és egészen nyár végéig gyűjthetjük hasznos részeit, legfőképp a virágát. Két-három évente válasszuk szét a töveket.

Sokrétűek hatóanyagai

Fontos hatóanyagainak változatossága révén, gyógyhatása rendkívül sokoldalú. Ilyenek többek között az illóolajok, melyek olyan komponenseket is tartalmaznak, mint a kámfor, mentol, valamint találhatóak benne laktonok, keserűanyag, cserzőanyag, szerves sav is.
Alkalmas a menstruációs görcsök enyhítésére, de más női bajok orvoslására is. Gyulladás csökkentő, gyomor, bél és hólyag panaszok kezelésére is hasznos. Antibiotikumos hatású, de sebhámosításra is remekül használható. Vigyázzunk vele, mert nem mindenkinek szükséges étvágyjavító és serkentő hatása miatt, fogyasztása alatt többet ehetünk a kelleténél. Viszont ezt ellensúlyozandó, az emésztést normalizálja, kiváló vizelet- és epehajtó. Vértisztító és vérképző hatású. Férfiaknak prosztataduzzanatnál remek orvosság. De ne feledkezzünk el az asztma kezelésében való szerepéről, valamint a tinédzserek tág pórusú és zsíros bőrét is nagyszerűen tisztítja.

közönséges cickark hatóanyagai

Számos alkalmazási formája lehetséges a cickafarknak

Ezek közül tekintsünk most át néhányat:
Tea készítéséhez egy evőkanálnyi cickafarkat öntsünk fel három dl forró vízzel, és 15 percig hagyjuk állni. Leszűrten, és nem feltétlenül édesítve ihatjuk is. Vagy 100%-os tisztaságú illóolajából cseppentsünk 2-3 cseppet egy dl vízbe, és ezt igyuk meg. Mindkét változat jótékony hatással lesz szervezetünkre, ha influenzásak vagyunk, fáj a fejünk vagy lázasak vagyunk. Külsőleg viszont alkalmazhatjuk teáját a nehezen gyógyuló sebekre, bőrgyulladásokra lemosóként.

Készülhet belőle masszázsolaj is, amely kiválóan hat a narancsbőrre, de a reumás fájdalmak enyhítője is. Három csepp cickafark olajat cseppentsünk 10 ml bázisolajba. Bázisolajnak válasszunk valamilyen tiszta növényi olajat.

Házi kenőcs formájában is felhasználhatjuk, amit úgy készítünk, hogy felmelegítünk 90 gramm sótlan vajat és hozzáadunk 15 gramm picire összevágott cickafarkvirágot és ugyanennyi málnalevelet. Ezt a keveréket kevergetve jól átsütjük. Ha kész egy napot állni hagyjuk, majd másnap újra melegítjük kicsit, majd egy vászonkendőn átnyomkodjuk és edénykébe töltjük.
Ülőfürdő készítéshez áztassunk 100 gramm cickafarkat hideg vízben egy éjszakán át, másnap forraljuk fel, szűrjük le, és öntsük a fürdővízbe.

Egy üvegnyi cickafarkvirágot öntsünk le 40%-os gyümölcspálinkával, és már készül is a tinktúra. Két hétig hagyjuk így állni a napon, majd duplán szűrjük, és kész is. Fájdalomcsillapító hatása ismert.

Fotók: cikk ajánló: Gmayfield10 , 1. kép: Arthur Chapman, 2. kép Occidental Botanist - cc2.0 license Flickr

Ez is érdekelhet - Egészség

Kövess minket: