Kallavender & Co. - egy anya álma

Öreghegy. Egy hozzám hasonló alföldi lány nevezhette el hegynek, mert lássuk be, inkább domb, mint hegy, de az biztos, hogy esténként páratlan látvány tárul elénk innen: a főváros fényei izzanak, ellátni a Citadelláig, meg az M0-s hídig. Csoda.

Bővebben: Kallavender & Co. - egy anya álma

Mini levendula ültetvény Svájcban

Svájc és a lila tehén

Világjáró sorozatunk következő állomása egy apró, házi ültetvény a nem éppen mediterrán vidéknek tekinthető alpesi kis országban, Svájcban. Zürichtől kocsival kb. háromnegyed óra alatt érhetjük el az alig több mint 1000 lakosú Oberstammheim települést, amint a névből is hamar kiérezni, a német határ úgy 6-7 kilométer. 

Bővebben: Mini levendula ültetvény Svájcban

Kínai levendula?

levendula Kínában

Nem kell megijedni, nem valami hamisítványról van szó. Nagyon is valóságos levendulamezőkre szeretnénk kalauzolni olvasónkat.

Kína nyugati részén, a Hszincsiang–Ujgur Autonóm Területen majdnem ötven éve folyik levendulatermesztés, ezzel a tartomány mára a világ négy leghíresebb levendulatermesztő vidéke közé is bekerült. A levendulából többek közt illóolajat gyártanak.

Bővebben: Kínai levendula?

Könyajánló: A levendula szerelmeseinek kézikönyve

levendula könyv

Magyar nyelven ezidáig nem találkoztunk a levendulával behatóan foglalkozó könyvvel, néhány gyógynövényes könyv pár oldalban ugyan tárgyalja a témát, de körülbelül ennyiben ki is merül a dolog.
Kivétel,  Halmos Mónika, 2012-ben megjelent receptes könyve, a Levendula szívvel lélekkel, amely receptes témában tényleg hiánypótló mű hazánkban.
Rendeltünk hát jópár angol nyelvű levendulás könyvet, és találtunk egyet, amit bátran ajánlunk minden "levendula szerelmesnek".

Bővebben: Könyajánló: A levendula szerelmeseinek kézikönyve

Levendulás esküvő Lajosmizsén

Egy magyar pár, akik Németországban laknak, de Lajosmizsén, Kecskeméttől 20 km-re tartották az esküvőjüket, mindezt saját szervezésben, stílusosan de különösebb felhajtások nélkül. És persze LEVENDULÁVAL! A menyasszony, Detti beszámolóját olvashatjátok:

Bővebben: Levendulás esküvő Lajosmizsén

Régi Idők Ízei - levendulás lekvárok

levendulás lekvárok

A minap nagyon kedves csomagot kaptunk a Régi Idők Ízei Skanzen Étteremtől. Mivel nem tudtunk elmenni személyesen a Levendulás Lekvárfőző Napokra, ezért elküldtek csomagban egy ízelítőt a levendulás lekvárjaikból. Igazán különleges lekvárokat kóstolhattunk. A gyönyörű vidékies csomagolás mögött valódi gyümölcsös ízek bújnak meg a téli fogyasztásra :)

Bővebben: Régi Idők Ízei - levendulás lekvárok

Sequim Levendula Fesztivál - USA

Sequim USA levendula fesztivál

Sequim, Washington, Egyesült Államok - egy kisváros 6600 lakossal. Az Észak-Amerikai kontinens levendula fővárosa címmel büszkélkedhet. Az alábbi képes kalauzzal egy kis ízelítőt akartunk nyújtani arról, a levendulának tényleg világszerte vannak rajongói.

Bővebben: Sequim Levendula Fesztivál - USA

Provance: Sainte Agnes középkori levendulás kert + VIDEO

sainte agnes

Sainte Agnes Dél-Provance keleti csücskében található, 15 kilométerre Olaszországtól és Monacótól a Francia Riviéra szomszédságában. Az alig több mint ezer lakosú falu, a 15. század óta lakott, szűk kövezett utcák és boltíves átjárók jellemzik a központot. 

Bővebben: Provance: Sainte Agnes középkori levendulás kert + VIDEO

Volt egyszer egy levendula gazdaság és illóolajlepárló üzem - Daránypuszta

Daránypusztai Állami gazdaság

Apósom, ismerve a levendula iránti szenvedélyem, említette, hogy látott nagy levendulamezőket Daránypusztán, amikor mélyfúrásokat végeztek a Földtani Kutató Vállalattal.

Bővebben: Volt egyszer egy levendula gazdaság és illóolajlepárló üzem - Daránypuszta

Levendulás esküvő

esküvő levendulával

Mi lehet fantasztikusabb egy levendulás esküvőnél? Egyedi stílus, remek ötletek, megkapó részletek jellemezték ezt az augusztus közepén megtartott esküvőt.

Bővebben: Levendulás esküvő

Tihanyi levendulaolaj lepárló terv

Tihany levendula lepárló

Tihanyban, a hazai levendula termesztés "őshazájában" jelenleg nincs levendula lepárló. A helyi gazdák Pannonhalmára az apátság lepárlójába és Kistarcsára viszik a learatott levendulát. Bár csak egy diplomamunka erejéig, de László Zsolt építésztervező művész elgondolkodott a legjobb megoldáson, és kitalált, főleg a vízhasznosítás szempontjából teljesen környezetbarát megoldást.

Bővebben: Tihanyi levendulaolaj lepárló terv

Rozmaring Fűszerkert – egy csodálatos levendulás kert Harkányban

Harkány Rozmaring fűszerkert

Harkányról valószínűleg a legtöbb embernek nem a gyógynövények és a fűszerek jutnak eszébe, hanem a méltán híres harkányi termálfürdő. Éppen ezért mi is nagy várakozással indultunk el a horvát határ felé, hogy felkeressük a Rozmaring Fűszerkertet a Tenkes-hegy lábánál.

Bővebben: Rozmaring Fűszerkert – egy csodálatos levendulás kert Harkányban

Levendulás ételeket főztünk az MTV 1 Balatoni Nyár műsorában

A 2012-es Levendula Fesztivál alkalmából felkérést kaptunk arra, hogy levendulás ételeket főzzünk az MTV 1 Balatoni Nyár műsorában. Kicsit izgultunk, mivel nem vagyunk hozzá szokva a tv-s szereplésekhez, de egy két baki kivételével szerintünk egész jól sikerült a műsor.

Bővebben: Levendulás ételeket főztünk az MTV 1 Balatoni Nyár műsorában

Egy igazi levendulás bolt Tihanyban – Levendula Udvarház

Tihanyi levendula bolt

Tihanyban, egy kicsit távolabb a főút zajától találtuk meg Magyarország talán leghíresebb és legszebb levendulás boltocskáját, a Levendula Udvarházat. Hollán Évát, a Levendula Udvarház tulajdonosát kértük meg, hogy meséljen egy kicsit a csodálatos boltjukról.

Bővebben: Egy igazi levendulás bolt Tihanyban – Levendula Udvarház

Itt jártunk: Tihanyi Levendula Fesztivál 2012

Tihany lenedula fesztivál

Képes beszámoló a 2012-es tihanyi Levendula Fesztiválról, legalább 60 kiállítóval és rengeteg emberrel. A fesztiválon megtalálható volt mindenféle levendulás termék: levendula koszorúk, illatzsákok, levendula olaj, levendula mintás kerámiák, sőt levendulás ételek, lekvárok, szörpök.

Bővebben: Itt jártunk: Tihanyi Levendula Fesztivál 2012

Van ahol így ünneplik a levendula aratás kezdetét – VIDEÓ

levendula aratás Bulgária

Bulgáriában június 12-én kezdődött idén a levendula aratás. Nézd meg a videóban, hogy ők tradicionálisan hogy ünneplik a levendula aratás kezdetét.

Bővebben: Van ahol így ünneplik a levendula aratás kezdetét – VIDEÓ

Miniszter az őslevendulásban

Miniszter Tihany

A nemzeti parkok ezentúl árulhatják saját márkás termékeiket, és ökoturisztikai tevékenységből is kiegészíthetik bevételeiket. A nemzeti parkok alapító okiratának módosítását Fazekas Sándor, a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban tett látogatásakor jelentette be.

Bővebben: Miniszter az őslevendulásban

A sokarcú Tihany

Sokarcú Tihany

A Balatonba mélyen benyúló Tihanyi-félsziget számos felfedezni valót rejt az idelátogatók részére. Történelmi, kulturális kincsei mellett a félszigetet elsősorban gyönyörű természeti adottságai, kellemes klímája és geológiai látványosságai teszik felejthetetlenné.

Bővebben: A sokarcú Tihany

A Levendula Útja – Provence túratervezés

levendula útja

Franciaország híres a levendula termesztéséről, a gyönyörű levendula mezőkről.

Bővebben: A Levendula Útja – Provence túratervezés

Levendula fesztiválok Franciaország 2012

Levendula fesztiválok Franciaország

Franciaország, és ezen belül Provance a levendula legismertebb termőhelye.

Bővebben: Levendula fesztiválok Franciaország 2012

Ez is érdekelhet - Utazás

Previous Next
  • 1
  • 2
  • 3
Mini levendula ültetvény Svájcban
Kínai levendula?
Könyajánló: A levendula szerelmeseinek kézikönyve
Levendulás esküvő Lajosmizsén
Régi Idők Ízei - levendulás lekvárok
Provance: Sainte Agnes középkori levendulás kert + VIDEO
Tihanyi levendulaolaj lepárló terv
Levendulás ételeket főztünk az MTV 1 Balatoni Nyár műsorában
Itt jártunk: Tihanyi Levendula Fesztivál 2012
Van ahol így ünneplik a levendula aratás kezdetét – VIDEÓ
Miniszter az őslevendulásban
A Levendula Útja – Provence túratervezés
Levendula fesztiválok Franciaország 2012
Hvár sziget – csodálatos levendula ültetvények
Levendula mezők Angliában
Levendula fesztivál 2012
Kövess minket: