Levendula dugványozás

szaporítás dugványozással

A háromrészes, a levendula szaporításról szóló cikksorozatunk első része a dugványozásról szól.

Klónozzunk levendulát!

A levendula szaporításának egyik népszerű módszere a dugványozás, amikor tulajdonképpen az anyanövényt reprodukáljuk, ha úgy tetszik klónozzuk. A görög klon szó alapjelentése amúgy a vessző, ág - tehát nem valami vad, génmanipulált szörnyeket alkotunk, egyszerűen lemásoljuk a növényt. Ezt a típusú szaporítást nevezzük vegetatív, vagy ivartalan szaporításnak. Nagy előnye, hogy kis területen tudunk nagy számban új növényt "gyártani", ami tulajdonságaiban pontosan és garantáltan megegyezik az eredeti növénnyel.

Két lehetőségünk van, attól függően, az új egyedet akkor szedjük le, mielőtt már begyökeresedett, illetve, akkor, amikor ez még nem történt meg.

Ez utóbbi a dugványozás: levágunk egy részt a növényből, amit gyökereztetünk, és így állítjuk elő a növényünk tökéletes mását. Az előző lehetőség a bujtással történő szaporítás, amelyről a következő cikkben lesz szó.


Mikor szedjünk dugványt?

Tavasszal talán a legszerencsésebb a dugványozás, ilyenkor erős, legalább 4 éves növényről szedjünk egy éves, egészséges, már fás vesszőket, vagy nyár végén zöld hajtásokat.

levendula kis dugványok

A tavaszi dugványozás nagy előnye, hogy ha szépen megerősödött a levendula, ősszel már a végleges helyére is kiültethető. Az őszi dugványozást a tél folyamán takarni kell a hideg ellen, majd tavasz végén lehet kiültetni szabad földbe. Hogy, milyen a levendula dugvány ideális hossza, arról megoszlanak a vélemények, 10, 8, 6 cm, de láttunk már kisebb dugványt is.

kics és nagy dugvány

Kipróbáljuk több méret változatban is

Egy a lényeg, a szár alsó feléről egyszerűen kézzel egy mozdulattal húzzuk le a leveleket, megfelezve így rögtön a párolgási felületet. Az ágacskát a levélcsomó alatt közvetlenül vágjuk el. Valaki a 45 fokos vágásra esküszik, mert ugye ekkor nagyobb a vágási felület, és a gyökérképződés ezen a "sebes" részen fog megindulni.

mini dugvány

A vágás lehetett, volna közelebb is a szárcsomóhoz, de a 45 fok jól sikerült. Ez egy "mini" 5 cm-es dugvány, amit felül lefejeztünk.


Miért fontos a párásítás?


Magas (80-95%) páratartalom mellett a megmaradt leveleken jóval kisebb a párolgás, illetve a párás levegőben gyorsabb is a dugvány talp gyökeresedése.

páratartalom mérő

Egy egész egyszerű "mérőműszer" - tartsuk a határok között a páratartalmat.

lefedve tartjuk a dugványokat

Az első 2-3 hét, amíg elindul a gyökérképződés, mindenképpen kritikus időszak. A párás levegő tartós fenntartására nem kell feltétlenül egy üvegház, akár egy méretes átlátszó zacskó, befőttes üveg is megteszi, amivel "megfogjuk" a párát, de biztosítjuk a fényt.

doboz fényáteresztő

IKEA doboz
Mi egy áttetsző IKEA dobozt borítottunk a szaporító tálcára, így kényelmesen és egyszerűen gondozhatjuk a kis dugványokat.

 

Cikk ajánlók - további érdekességek

Az ajánló után a cikk folytatódik 

Mibe dugványozzunk?

A szakkönyvek, kertészek ajánlása a jól átmosott folyami (tehát a szürke színű) egyszerű homok, vagy perlit és tőzeg keverék, de valakinél a sima rostált virágföld, vagy a
sóder is bevált. Sem a homok, sem a perlit nem tartalmaz tápanyagot, de erre nincs is szüksége a növénynek a gyökeresedés kezdetén, a szükséges "energiát" saját magától vonja el a növény, viszont ezeknél az anyagoknál a legkisebb a valószínűsége, hogy valami fertőzés érje a dugványt, amikor is egyszerűen elrothad a földbe dugott rész.

Létezik olyan megoldás is amikor rétegezik a dugvány talaját, a felső rész (4-5cm) szürke homokot, az alsó rész sima kerti földet tartalmaz, így a gyökérképződés a viszonylag steril homokban indul meg, a növekvő gyökérháló pedig idővel eléri a földet, ahonnan már tápanyagit is tud felvenni. Mi kipróbáltunk pár változatot olyan anyagokból ami hirtelen volt otthon - homok, kerti föld, virágföld - különböző arányú keverékét, aztán majd kiderül melyik volt a szerencsésebb.

talaj a dugványokhoz

Akkor kezdjük

elkészülni

Dugványozhatunk kicsi vagy nagy cserépbe, lábába, szaporító tálcába. A talajt a dugványozás előtt tömörítsük és öntözzük meg.

Gyökereztető hormon

Elvileg nem feltétlenül van szükség a gyökereztető hormonra, de sokan ajánlják, így mi kipróbáltuk mindkét módszert. A dugvány talpát mártsuk gyökereztető hormonba. Mi gyökereztető port használtunk, 700-800 Ft, félfás dugványhoz valót.

gyökereztető hormon

Mártsuk gyökereztető hormonba

Kis lyukat készítünk a talajba, és kb. 2-3cm mélyen bedugjuk a dugvány szárat és két újjal köré tömörítjük a talajt. Levél semmiképpen ne kerüljön a föld alá, mert elrothadva tönkreteheti a munkánkat. Nyugodtan tehetjük sűrűre is akár a dugványokat, a lényeg, hogy a levelek ne érjenek egymáshoz.

dugványozás
A teljes gyökér kifejlődése 4-6 hétig is eltart, tartsuk nedvesen a közeget, de ne tocsogjon a vízben. Azt, hogy sikerült e megeredni a növénynek, könnyen megállapíthatjuk, ha
a levele fakó és lankadt tuti, hogy nem eredt meg, ha a levelek magabiztosan állnak és még hajtást is hoznak akkor pedig már biztos a megeredés. A kettő közötti fázisban pedig marad a reménykedés (meg az öntözés, párásítás).

A kis növénykéket árnyékos helyre tegyük, a napon, főleg üveggel, zacskóval a tetejükön hamar kimúlnának.

levendula és rozmaring dugványok

Van itt két kakukktojás is, a két élénk zöld dugvány az egy szintén aromás és illatos fűszernövény a rozmaring.

A végeredmény egy szép, gyökeret növesztett kis levendula:

meggyökeresedett  levendula dugvány

Fotó: Flickr, graibeard cc2.0 licensz

Kérdésed van, hozzászólnál? Megteheted itt a Facebookon >>

Ez is érdekelhet - Kert

Previous Next
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
Rozmaring
Levendulás díszek, dekoráció
LavandArt – egy levendulás kertészet Albertirsán
Kakukkfű termesztése
Lestyán - a természetes ízfokozó
Tárkony
Mire jó a levendulaolaj?
A levendula aratás időpontja – mikor takarítsuk be a levendulát?
Bazsalikom termesztés - ételek, gyógyhatás
A levendula ültetése mikor a legjobb?
Levendula felhasználása
Levendula szaporítása – magvetés, dugványozás és a többi lehetőség
Levendula termesztése - azoknak akik NAGYBAN gondolkodnak
Egy inspiráló levendulás kert
Levendula (Lavandula Angustifolia)
Mikor kell metszeni a levendulát?
A levendulanövény ismertetése, botanikai és élettani jellemzése
Levendulás kert születik
Angol levendula
Kell permetezni a levendulát?
Levendula metszése
Menta
Levendula szaporítás magról - levendula vetőmag
Levendula ültetés nyáron? - a levendula termesztés feltételei
Pattanásokra jó a levendulaolaj?
Öntözzük a levendulát?
Levendula dugványozás
Mikor virágzik a levendula?
Francia levendula
Citromfű termesztése
Levendula fajták
Röviden a levendula gondozásáról
Mivel lehet aratni a levendulát?
Levendula öntözése
Szaporítás bujtással - Levendula feltöltéses és egyszerű bujtása
Kövess minket: