A nagyon népszerű pitypang szirup, vagyis pitypang méz receptje után következzen a pitypang szörp receptje.
Ezt a receptet Ivettől kaptuk, a püspökszilágyi Ivett flower and garden-ből: egy Isteni finom citromos levendulás keksz. A levendulásukat is bemutattuk, itt >>
Vendégváró finomság rágcsálni való, egy pohár vörösbor mellé valódi novemberi levendulákból :)
Az őszi szezon egyik legkedveltebb étele a sütőtök. Jól esik ilyenkor a tűz melegénél üldögélve sült sütőtököt eszegetni. Ha eluntuk, fogjunk egy csomag réteslapot, és készítsük el ezt a percek alatt összedobható rétest sütőtökből levendulával ízesítve!
Egyik kedves olvasónk, Verona, az epres joghurt fagyi receptje alapján elkészített egy fantasztikus levendulás-mákos fagyit. Nagyon ínycsiklandó lett!
A levendula szinte mindenféle gyümölccsel párosítható, főleg azoknak az gyümölcslekvároknak az íze dobható fel vele, melyek egyébként nem annyira aromásak. A levendula kiválóan passzol a sárgabarackhoz, eperhez, és pl. a most aktuális őszibarackhoz is. Ebben a receptben ráadásul semmilyen tartósítót nem használtunk.
Egy igazi vajas keksz a levendula kellemes, bársonyos frissességével. Egyszerű, de nagyon finom süti.
Hiába, a kreativitás és a szenvedély nem ismer határokat. Így született ez a spontán recept is, ami egyszerű, finom és kihagyhatatlan. Feltalálója egy 12 éves kislány aki rajong a konyhaművészetért, és mindenért ami levendulás. És persze a joghurtért :)
A süti 15 perc alatt elkészül a sütési idővel együtt, így ha nagyon gyorsan kell valami édes finomságot összedobni a családnak reggelire vagy uzsonnára, akkor ez kiváló választás. Vendégváró süteménynek sem utolsó!
s íme…. az egyik legnépszerűbb és leggyakrabban elkészített levendulás lekvár, a levendulás sárgabarack lekvár. A lusta vagy kezdő háziasszonyok kedvéért (magam is közéjük tartozom) egy nagyon egyszerű eljárással fogjuk eltenni a barackot télire, aminek a segítségével egy kiló barack maximum 20 perc alatt az üvegekbe kerül.
Íme egy kiváló főétel, melyet egy levendulás fűszerrel, a híres Provence-i fűszerkeverékkel készítettünk el.
Mivel nyakunkon a levendula szezon, sőt bőven benne is járunk, megkérdeztünk néhány népszerű gasztrobloggert, ők hogyan használják fel a konyhájukban a levendulát.
Az előző bejegyzésben lépésről lépésre képekkel bemutattam, hogy készül a vad ringló dzsem. Ez egy alap receptnek tekinthető, ami számtalan gyógynövénnyel vagy fűszerrel ízesíthető.
Ha már az eper szezonról le is maradtam, a vadringló szezont nem fogom kihagyni! De mit csináljon az ember, ha nincs a kertjében egy valamire való gyümölcsfa sem? Irány a park, vagy játszótér, és árgus szemekkel figyeljük a fák alatti területet.
Ma reggel valami gyors és finom reggelivel szerettem volna elkápráztatni a családot, ezért egy gyors gyümölcsös turmixra esett a választásom, természetesen levendulával.
Ez a fagyi egy nagyon egyszerű és gyors recept, melyet még a gyerekek is egy kis segítséggel egyedül is el tudnak készíteni! Én fagylaltgép nélkül, jégkrém formákban szoktam készíteni.
Ezt a süteményt a hagyományos nyáreleji cseresznyés pite ihlette, mely mindenkinek nagy kedvence. Bátran ajánljuk ezt a süteményt olyanoknak, akik még bátortalanok a levendula fűszerként való használatát illetően, mivel annyira selymes, szinte áttetszően kellemesen enyhén levendulás ízű, hogy garantáltan senki sem fog idegenkedni tőle.
A napokban sok ismerősömtől hallottam, hogy még soha életében nem kóstolt meg semmit, ami levendulával készült. A kedvükért elkészítettem ezt a fantasztikusan virágos lekvárt, melyhez a rózsán kívül levendulát és almát is felhasználtam.
A fenyőméz és a pitypang szirup után most már illendő felrakni egy régi jól bevált receptemet, a levendulás mézet. Ez szintén nem az “igazi” levendula méz, hanem egy házilag készített változata.
A képviselőfánk egy egyszerű de igazán "elegáns" és finom sütemény, most egy kicsit megbolondítjuk egy újfajta töltelékkel.