Levendulaolaj

levendulaolaj hatásai

A levendulaolaj számtalan gyógyhatással bír. Párologtatóként, bedörzsölőként, masszázshoz használva vagy krémekbe keverve enyhíti a bőrpanaszokat, nyugtat, csillapítja a fájdalmat, csökkenti a gyulladásokat és görcsöket.

 A levendula egy erőteljes, kellemes illatú növény, mely számtalan jótékony hatással bír. Ha levendulát ültetünk a kertbe vagy egy cserépben az erkélyre, anélkül gondoskodhatunk a mediterrán hangulatról, hogy elutaznánk a tengerpartra.

Ráadásul, mivel csak számunkra van kellemes illata, a darazsak, szúnyogok, legyek és más rovarok ebben nem tudnak egyetérteni, részben távol tarthatjuk őket a nyári kerti sütögetések idején.

Ha a szárított levendulát egy kis textilzsákba töltjük, és felakasztjuk a ruhásszekrényben, elriaszthatjuk a kedvenc kabátunkat tönkretevő molylepkéket.

Azonban nem csak magát a növényt használhatjuk fel, hiszen illóolaja is gyógyhatással rendelkezik. A gyógyszerkönyvi Lavandulae aetheroleum, azaz a levendulaolaj értékét minimum 35 százalékos linalil-acetát-tartalma adja. A levendulaolaj gyulladáscsökkentő, görcsoldó és fájdalomcsillapító hatású, ezen kívül erősíti az immunrendszert, javítja a vérkeringést, nyugtatja az idegeket, illetve elpusztítja a baktériumokat és a gombákat.

A levendulát már az egyiptomiak is használták különböző kozmetikumok készítésére, illetve balzsamozásra. Egy ókori görög orvos, Dioszkoridész i. e. 77-ben részletes leírást készített a növény gyógyászati felhasználásáról. Akkoriban főként az emésztés segítésére, a torok- és a fejfájás megszüntetésére, sebtisztításra, illetve a szerelmi szenvedély fokozására alkalmazták. A levendulaolaj előállításához a növény virágzatát július elején leszüretelik, majd frissen feldolgozzák. Az illóolajat desztillációval nyerik ki a növényből. A virágos részeken egy edénybe helyezve gőzt áramoltatnak át, melynek hatására az illóolaj elpárolog. Ezt egy csövön keresztülvezetve lehűtik, hogy lecsapódjon. Végül pedig a kisebb fajsúlyú, a felszínen úszó olajat különválasztják a víztől.

A gyógyító hatású illóolajat ezután aromaterápiához használhatjuk. Párologtatásra, inhalálásra vagy masszázshoz, szaunához, fürdőhöz alkalmazva egyaránt hatásos. A fürdővízbe adagolva vérbőséget okoz, így kiválóan enyhíti a reumás panaszokat, de erre a célra bedörzsölőként is használható. Nyugtató hatásának köszönhetően alvászavarok, idegesség és szorongás kezelésére is alkalmas. Aromalámpából elpárologtatva, masszázsnál felhasználva vagy alvópárnára csepegtetve a kívánt hatás egyaránt elérhető.

aromaterápia

A levendulaolajat külsőleg is használhatjuk. Különböző bőrbetegségek, fertőzések és sebek gyógyítója, de a rovarcsípések okozta viszketést is enyhíti. Bedörzsölőszerek és kenőcsök alkotórészeként kisgyermekeknél is bátran alkalmazhatjuk, hiszen nem toxikus, nem érzékenyítő, nem fototoxikus, és legfeljebb nagyon enyhén irritáló hatású.

 Fotók: Shutterstock 1-2. Subbotina Anna 3. S.R. Lee Photo Traveller 4. r. classen 6. Elenea Schweitzer - 5. Levendula Magazin

Ez is érdekelhet - Egészség

Kövess minket: