Zsálya

zsálya gyógynövény

A zsálya kedvelt fűszernövényünk, kiváló a gyógyhatása is számos toroköblögető és fertőtlenítő alkotórésze, és számos gyógycukorkában is felismerhetjük kellemes, aromás ízét.

A zsálya őshazája a mediterrán éghajlatú Dél-Európa, az Adria melléke, ahol vadon is megtalálható.  Évelő félcserje, napsütötte déli helyeket, lankákat kedveli. A talajra nem nagyon igényes, jól viseli a szárazságot, mivel erős mélyre lenyúló gyökérzete van, de csak az erős, jól begyökeresedett bokor. Tartós, erős hidegben érheti fagykár, az elfagyott részeket tavasszal vágjuk vissza. Dísznövényként is ültethető nagyobb sziklakertbe, szereti a meszes, laza, nem túl kötött talajt, mint a levendula vagy a kakukkfű.salvia officinalis


Zsálya gondozása

Tavasszal metszéssel alakíthatjuk ki szép formájúra a bokrokat, a virágzás után vágjuk szintén vissza.  Idővel az alsó szárak fásodni kezdenek, metszéskor ezekbe ne vágjunk bele.  Friss levelét kis mennyiségben tavasztól szedhetjük, ha szárítani szeretnénk, vagy nagy mennyiségben szedni akkor a nyári virágzás előtt vágjuk először mindenképp a fás szár felett pár centivel. Az első betakarítás után kora ősszel még egyszer levágható.

Az orvosi zsálya gyógyhatásai

Régről ismert az ókorban is széles körűen használt gyógynövény. Latin neve Salvia a gyógyítás igéből származik, jelezve a felhasználási formáját.
Frissítő teája étkezés után segíti az emésztést. Fertőtlenítő hatása miatt fogínybántalmak, gyulladások helyi kezelésére használják egyes szájvizek illetve alkoholos ecsetelők egyik hatóanyaga, de nyugodtan használhatjuk levelének forrázatát is öblítésre, gargarizálásra, ha a tüneteink enyhébbek, nem súlyos a gyulladás.  Reggeli torokszárazság, kaparás, enyhe torokfájás esetén teája jótékony segítséget nyújt. Levele kedvelt fűszer, egyes zsíros húsokhoz, töltelékekhez kellemes kiegészítő fűszer.

 gyógynövények
gyógynövények kavalkádja

Mint sok más gyógynövényre, a zsályára is vonatkozik, hogy kisgyermekek csak módjával, csecsemők, terhes, szoptató nők ne használják, illetve egyoldalúan ne vigyük túlzásba fogyasztását.
Fotó: 1 és kép 3 Shutterstock - Robyn Mackenzie, 2, Liné1 cc3.0 license

Ez is érdekelhet - Egészség

Kövess minket: