Levendula olaj mint természetes szúnyogriasztó

Szúnogriasztó levendula

Júniusban, a szúnyog invázió kezdetén égető szükségünk van a természetes szúnyogriasztókra. Nézzük hát, milyen lehetőségek állnak rendelkezésünkre.

 

A levendula nagyon erős illatú gyógynövény, mely számos betegségre nyújt enyhülést, kedve a fejfájástól a stresszen át az izomlazításig. A nagyon erős illatok felhasználhatók a rovarok elleni védekezésben, mivel ezek köztudottan nem vonzzák a rovarokat. A levendula illata pedig kifejezetten riasztja a szúnyogokat.

 

Mit tartalmaz a bolti szúnyogriasztó?

A DEET az egyik leggyakrabban előforduló alapanyaga azoknak a szúnyogriasztóknak és krémeknek melyeket magunkra, vagy kisgyermekünkre használunk. Felszívódása a bőrön keresztül történik, ahonnan bejut a véráramba. Többféle egymásnak ellentmondó kutatás szerint vagy nincs káros hatása, vagy az agyi idegsejtek pusztulását idézi elő. Az izommozgást, a tanulást, az emlékezetet és a koncentrációt szabályozó agyi területek sérülnek leginkább. Riasztó hatása kétségtelen, használata viszont főleg nagy mennyiségben és rendszeresen meggondolandó.

Ha fontos számunkra, hogy milyen vegyi anyagokat kenünk magunkra, vagy gyermekünkre, biztos örülni fogunk annak, hogy léteznek alternatív megoldást kínáló természetes szúnyogriasztó anyagok is, melyeket bár kicsit többször kell használni, de teljesen ártalmatlanok, sőt, kifejezetten jótékony hatásúak a szervezetre!

 

Hogyan használjuk a levendula olajat a szúnyogok ellen?

Ahhoz, hogy a levendula szúnyogriasztó hatását kihasználjuk, ugyanúgy kell használnunk, mint egy parfümöt. Keverjük össze egy bázis olajjal, vagy helyettesíthetjük más szúnyogriasztó hatású illóolajokkal is, majd egy parfümös üvegbe töltve permetezzük a testünkre és a kezünkkel dörzsöljük be.

A bázis olajnak megfelelő az olíva olaj, de még jobb a szója olaj, mivel az már önmagában is szúnyogriasztó hatású (és lassítja a szőr növekedését). Jobb ha az illó olajokat nem keverjük egymással, mivel egymás hatását kiolthatják, és egyes emberek (főleg a túl fehér bőrűek) allergiások lehetnek egyes illóolajokra: főleg a citronellára, citromra, indiai citromfűre. Ha egyszerre csak egy félét próbálunk ki, könnyebben kiszűrhető, hogy megfelelő -e a bőrünknek.
Sajnos semmilyen szer nem tart örökké, így ennek a természetes szúnyogriasztónak a használatát ismételjük meg 2 óránként. A levendula olaj egyébként sok forgalomban levő szúnyogriasztónak is az alapanyaga.

Házi szúnyogriasztó receptje

A fentiek gyakorlatiasabb receptje: 30 ml bázis olajhoz (szójaolaj, mandula- vagy jojoba olaj, extra szűz olíva olaj) 10 csepp valódi illóolajat teszünk, majd jól összerázzuk és kenjük, sprézzük a bőrünkre.

Nem mellékesen megjegyzem, hogy ugyanezen keverék, ha levendulaolajból készítjük kiválóan alkalmas fejfájás ellen a halántékra dörzsölve (tiszta levendula olajjal még jobb), vagy ízületi fájdalmakra masszázsolajként.

szúnyogriasztó recept - levendulából

Milyen levendula olajat használjuk?

Minden illó olajra érvényes, hogy csak a valódi illóolaj a megfelelő, amelyet általában a helyi termelőktől, vagy herbáriákban tudunk beszerezni. Félreértések tisztázására, illóolaj alatt a növényből lepárlással kinyert olajat értjük, és nem a növények olajban történő áztatását. Ez utóbbi is jó megoldás a gyógynövények felhasználására, csak nem ugyanaz a gyógyhatása. Kerülendők általában az olcsó illatolajak, melyek nem azonosak az eredeti illóolajokkal.

És ha már megcsípett a szúnyog

Mivel a szúnyogcsípés egy helyi gyulladás, aszerint is kell kezelni, ezért minden jó rá, ami gyulladás ellen hatékony. Sokan ajánlják az ecetes borogatást, de ami már sokaknál bevált, az pont a levendula olajjal való kezelés. Tegyünk egy cseppet a szúnyogcsípésre egy valódi levendula olajból és finoman oszlassuk el.

A következő illóolajoknak van szúnyogriasztó hatása:

Levendula, macskamenta, citrom, citronella, citromfű, borsmenta, eukaliptusz, rozmaring, szegfűszeg.

Szója olaj: a szójaolaj ugyanolyan hatékony rovarriasztó, mint a DEET-tartalmú riasztó szerek, és még a bőrt is táplálja.

Ültessünk szúnyogriasztó hatású növényeket az ablak alá

A régi falusi házaknál nem véletlenül találhattuk meg a következő szúnyog és egyéb rovarriasztó hatású növényeket a kertekben az ablak alá ültetve. Kövessük a régiek példáját!

Rovarriasztó hatású kerti növények:

Levendula
Macskamenta
Kakassarkantyú
Babér
Menta
Citromfű
Foghagyma
Bazsalikom
Oregánó

Fotók CC 2.0 license:

Szúnyog: Flickr, wild_turkey5300

Ez is érdekelhet - Egészség

Kövess minket: