Tárkony

frissen szedett tárkony a konyhában

A tárkony egy kicsit mellőzött fűszernövény, pedig nagyon izgalmas ízhatást érhetünk el ánizsos, de nem édes aromájával.

Nagyon jól illik főzelékek, krumpli, húsételek ízesítésére, de nagyon jó frissen salátába is. Amikor először próbáltuk egy tárkonyos csirkelevesben, kissé bizalmatlanok voltunk amikor az elkészített aranysárga levesbe tejszínt, citromlét és tárkonyt kellett rakni. A szép húsleves furcsa szín változáson ment át, viszont az eredmény egy nagyon eredeti ízvilág lett.

tárkony mint fúszer

Tárkony termesztési igényei

A tárkony lágy szárú évelő növény, nagy víz és tápanyag igénnyel. Gyorsan nő és formás, nagy leveleket, szárakat hoz. A gyökerei nem igazán hatolnak mélyre, ebből is ered a "szomjúsága", őshazájában főleg folyók mellett megtalálható.

 

receptek tárkonnyal

A tárkony 6-8 évig is hozza a friss hajtásait, de aztán elöregszik és érdemes újat telepíteni. Szaporítani tőosztással a legkönnyebb és legegyszerűbb.

A tárkony betegségei

Gombás rozsdabetegség elkaphatja olykor, mankoceb tartalmú pl. Vondozeb permetszerrel védekezhetünk ellene.

Fotók: shutterstock 1. vblinov 2. Joe Gough Flickr cc2.0 licensz 3. Kate Bunker 4. Kim S 5. Tim Dorr

Kövess minket: