Kérdések és válaszok a házi szappanokról

szappantéka

Te tudod mitől jobb a házi szappan mint a bolti? És egyáltalán mitől környezetbarát egy ilyen termék? Ezekre a kérdésekre kaptunk választ Török Ildikótól a Szappantéka, szappanos bloggerétől.

Mitől jobb a natúr házilag készített szappan mint a bolti szappanok, tusfürdők?

A gondosan készített háziszappanok nem tartalmaznak semmilyen mesterséges összetevőt, tartósítószert, konzerválót, állagjavítót, szintetikus színezékeket, és illat(utánzat)okat. Én például csak élelmiszer ipari minőségű olajokat, vajakat használok szappanjaim készítésekor, melyek vagy illatmentesek, vagy kevés, de jó minőségű, 100%-os illóolajakat (és gyógynövények főzetét,  kecsketejet) tartalmaznak. Miért is jó ez?

szappan otthoni készítése
Fotó: Shutterstock - Elena Shashkina

Nem mindegy, hogy bőrünk közvetlenül  milyen anyagokkal érintkezik,  hiszen   az egyik legfontosabb szervünk is : azon túl, hogy elsődleges védelmi vonala szervezetünknek (véd a mikroorganizmusok behatolásától, a fény hatásaitól,  a vegyi anyagoktól és mechanikai hatásoktól), aktív szerepe van a kiválasztásban (verejtékmirigyek), valamint részt vesz testünk hőszabályozásában is, egyik legfontosabb érzékszervünk (tapintás).

Nem csak esztétikai okokból fontos  tehát, hogy bőrünkre  vigyázzunk, és lehetőleg természetes alapú tisztálkodószereket és krémeket, testápolókat használjunk.

Az enyhén lúgos pH-jú   házi készítésű szappanok  nem  csak a zsíros szennyeződésektől, hanem  az elszarusodott hámsejtektől is megszabadítják a bőrt, így képessé teszik – amennyiben ilyen, plusz ápolóval dúsított szappant használunk- a „feleslegben” lévő, el nem szappanosodott  olajok, zsírok felvételére is. Egész más érzés egy ilyen szappannal történő mosakodás : szinte „érdesen” tisztít, könnyű lemosni (nem úgy, mint a tusfürdőt), fürdés után pedig olyan lesz a bőr a plusz ápolóanyagoknak köszönhetően, mintha testápolóval kentük volna be. A bőr így lesz természetesen friss és üde, s nem utolsó sorban egészséges.

Hogy lehetséges, hogy a szappankészítés igen kényes és veszélyes művelet a felhasznált vegyszerek miatt, és utána a végtermék mégis ápoló és környezetbarát termék lesz?

A háziszappan készítésekor egy valóban nagyon veszélyes vegyszert használunk, ez a nátronlúg (NaOH) , vagy más néven marónátron. Használata csak akkor veszélyes, ha nem tartjuk be a megfelelő óvintézkedéseket a szappan készítése során (kesztyű, maszk, védőruha és védőszemüveg  viselése, a technológiai sorrend betartása, megfelelő edényzet használata)

A lúg a kész  főzött, vagy (hideg eljárással) kellő ideig érlelt szappanban „szabadon” már nincs jelen, mert a kémiai reakció - az elszappanosodás - alatt  a lúg az olajokkal-zsírokkal teljes egészében átalakul. A reakció alatt a nátronlúg  az olajok zsírsavaihoz kötődik  megváltoztatva azok összetételét,   alkáli sóvá és glicerinné alakul : ez a jól ismert és természetesen ápoló szappan, melyhez nem kell hozzáadni semmilyen külön bőrpuhító szintetikus összetevőt, emulgeálót, felületaktív anyagot, természetesen, hatékonyan  tisztít és ápol. 

minőségi levendulás házi szappan

Fotó: Shutterstock - Volosina

1. Fotó: Török Ildikó

További szappanokat a Szappantékán is találsz tőle.

Ez is érdekelhet - Szépség

Previous Next
  • 1
  • 2
  • 3
Kérdések és válaszok a házi szappanokról
Levendula Fotópályázat 2012 - Díjazott képek
Szappan készítés X. rész - Amire a legfontosabb oda figyelni
Szappan készítés IX. rész - Zsírok mennyisége és viselkedése
Szappan készítés VIII. rész - Természetes adalékok
Szappan készítés VII. rész - Folyadékok viselkedése a szappanban
Szappan készítés VI. rész - Saját szappan recept készítése
Szappan készítés V. rész - Az első szappan recept
Szappan készítés IV.rész - Eszközök, formák
Szappan készítés III. rész - Biztonsági szabályok
Szappan készítés II. rész - Hozzávalók
Szappan készítés I. rész - Házi szappankészítés módjai
A levendula szappan titka
Levendula olaj masszázshoz
A levendula a csábítás virága
Levendulás olívaolaj szappan készítése – VIDEÓ
Kövess minket: