Kasvirág - természetes immunerősítő

kasvirág

A kasvirág manapság még kevéssé ismert gyógynövényünk, kiváló immunrendszer erősítő, valamint enyhébb megfázás, középfül-gyulladás, mandula-gyulladás, légúti, szájüregi, húgyúti és nőgyógyászati fertőzések kiegészítő és megelőző kezelésre is alkalmas. Külsőleg nehezen gyógyuló sebek, gyulladásos bőrbetegségek jelentkezésekor alkalmazhatjuk.

A kasvirág, vagy népies nevén kúpvirág az őszirózsafélék családjába tartozó, akár egy méter magasra is megnövő, évelő, gondozást alig igénylő növény.

Nevét, mely latinul Echinacea, a virágja közepén található kis gömbölyded száraz részéről kapta a görög echitos szóból, amely sündisznót jelent. Virágja kicsit a margarétára és a százszorszépre emlékeztet.

Eredetileg Észak-Amerikából származik. Az indiánok előszeretettel alkalmazták sebek gyógyítására, rovarcsípések kezelésére és kígyómarás ellen is. Utóbbira ugyan kiderült, hogy alkalmatlan, viszont tizenhét fajtája közül kettőt, méghozzá a bíborlevelű és a keskenylevelű kasvirágot, kiváló gyógyító hatásuk miatt számos területen alkalmazhatjuk, akár otthon, házilag készítve is.

Európába már dísznövényként került át, így lehet, sokan nem is tudják, hogy kertjükben díszelgő lilás viráguk szépsége mellett, milyen hasznos tulajdonságokkal is rendelkezik. Kertünkön kívül vadon élve is megtalálható, a száraz erdőket és füves pusztákat kedveli. Ha termeszteni szeretnénk, vagy csak kertünket díszítenénk vele, akkor napos, jó vízelvezetésű, meszes talaj erre a legalkalmasabb. Viszont jó hír, hogy a fagyot is eltűri. Virágaival júniustól szeptemberig pompáztatja kertünket.

A kasvirág termesztése

Szaporodik magról, tőosztással is sokasíthatjuk, de maga is elszórja magvait. Az elhervadt hajtásokat tépjük le, akkor jobban virágzik, a sűrű bokor többfelé választása esetén pedig jobban fejlődik majd.

Ha nem csak gyönyörködni szeretnénk benne, föld feletti részeit és gyökerét is felhasználhatjuk. Otthon száríthatjuk és teát vagy alkoholos kivonatot, úgynevezett tinktúrát is készíthetünk belőle, de gyárilag is felhasználják és kenőcsöket, tablettákat is készítenek hasznos részeiből.

A kasvirág az egyik legjobb természetes immunerősítő

Számos fontos anyagot tartalmaz. Ilyenek a poliszacharidok (arabinogalaktánok), kávésav-származékok (cikóriasav), illóolaj, alkamidok és poliinek.

Ezek miatt belsőleg használva kiváló immunrendszer erősítő, valamint enyhébb megfázás, középfül-gyulladás, mandula-gyulladás, légúti, szájüregi, húgyúti és nőgyógyászati fertőzések kiegészítő és megelőző kezelésre is alkalmas. Külsőleg nehezen gyógyuló sebek, gyulladásos bőrbetegségek jelentkezésekor alkalmazhatjuk.

A kasvirág fokozza az immunrendszerünkben található makrofágok és interferon termelődését, melyek feladata a vírusos, bakteriális és gombás megbetegedésektől való védelem. Ez a hatása azonban nem tart túl sokáig, így ha elkaptunk valamit, ajánlatos naponta többször is bevetni ellene. Orvosilag fontos szerepe van az aids kezelésében, és a rákkal szembeni küzdelemben is ígéretesnek bizonyul.

A kasvirág gyökerének szedése

Ha idén ültettük, és a gyökeréért termesztjük, akkor barnás-fekete gyökerének három év kell, hogy elérje a felhasználásra alkalmas kb.1 cm átmérőjű méretet. Akkor szedjük, amikor már csak magfejek vannak a virágon, késő ősszel. Annyit vágjunk le belőle, hogy még maradjon a virágon is, és azt utána visszaültethetjük. A gyökérdarabokat kb. 2 cm-es darabokra vágjuk össze. Miután jól megmostuk, tiszta ruhával szárítsuk fel róla a vizet, és szellős, száraz, nem túl napos helyen szárítsuk.

Gyökeréből főzetet készíthetünk. 2 teáskanál száraz gyökeret 3 dl vízben 20 percig lassan főzzünk meg. Leszűrés után, szintén ízesíthetjük és fogyasztásra kész.

A kasvirág virágjának a hasznosítása

Virágos részét június végén, július elején szárral együtt vágjuk le, és szétterítve vagy összekötve, felakasztva, lefelé lógatva szárítjuk. Száradás után üvegben lezárt, sötét helyen tárolva akár egy évig is felhasználható. A hatóanyagokat legjobban az alkoholos tinktúra őrzi meg, ehhez a virágokat áztassuk alkoholba. 

A virágokból készíthetünk teát, melyhez elég 1 teáskanál száraz- vagy 2 teáskanál friss virág és levél, amit felöntünk 3 dl forró vízzel. Kb. 15 percig hagyjuk állni, ezután leszűrjük és máris fogyasztható. Kész kasvirág teánkat mézzel és citrommal is ízesíthetjük.

Jellegzetessége, hogy nyelvünkön bizsergő érzést kelt, de ne aggódjunk, ez természetes. Nem ajánlatos viszont a fogyasztása két évnél fiatalabb gyermekeknek, illetve kismamáknak és szoptatós anyukáknak. Hathetes fogyasztása után tartsunk legalább egy hét szünetet, majd ha szeretnénk, fogyaszthatjuk tovább.

Ez is érdekelhet - Egészség

Kövess minket: