Kínai levendula?

Hszincsiang–Ujgur Autonóm Terület

Nem kell megijedni, nem valami hamisítványról van szó. Nagyon is valóságos levendulamezőkre szeretnénk kalauzolni olvasónkat.

Kína nyugati részén, a Hszincsiang–Ujgur Autonóm Területen majdnem ötven éve folyik levendulatermesztés, ezzel a tartomány mára a világ négy leghíresebb levendulatermesztő vidéke közé is bekerült. A levendulából többek közt illóolajat gyártanak.

 Hszincsiang–Ujgur Autonóm Terület Kína legnagyobb tartománya, amely az ország nyugati részén fekszik. A szárazföldi kontinentális éghajlatának köszönhetően Hszincsiangban nagyon kevés csapadék hullik, mindössze évi 250–500 milliméter. A terület klímája, talaja és elhelyezkedése kedvez a levendulatermesztésnek – a növény ugyanis nem igényel sok vizet –, nem csoda tehát, hogy itt található az ország legnagyobb levendulaültetvénye. Nyaranta több ezer hektárnyi terület borul lila virágba, és árasztja el a környéket átható illatával. Az ültetvény több mint negyven éve működik.

betakarítás

Hszincsiangban az itt termesztett levendulából különböző termékeket is gyártanak, például illóolajat, levendulás zsákokat vagy tisztálkodószereket, melyeket az országon belül és külföldön is értékesítenek. Az aromaterápiához alkalmazható, inhalálásra, párologtatásra, szaunázáshoz, fürdővízbe csepegtetve vagy masszázsolajhoz adva is használható illóolajnak számtalan gyógyhatása ismert. Többek közt vérbőséget okozva enyhíti a reumás panaszokat, gyógyítja a bőrbetegségeket, gyulladásokat és sebeket, illetve baktérium- és gombaölő hatású. Az illóolaj a hszincsiangi levendulatermesztő vidék egyik fontos exportcikke.

aratás nyáron

A levendulatermesztés nemcsak a helyi farmereknek adott munkát, de segített fellendíteni a helyi turizmust is. A Kína levendulavárosának is nevezett területen jelenleg 1667 hektárnyi ültetvény fekszik, és ez biztosítja az ország levendulából készült termékeinek kilencvenöt százalékát.

vágás sarlóval

1964-ben három levendulafajta került a Kínai Botanikus Kertből az Ili-folyó völgyébe, hogy megpróbálkozzanak a termesztésével. Három másik helyen is próbálták meghonosítani, de ez kudarcba fulladt: egyedül az Ili-menti levendulaültetvény maradt meg. Ma ez a terület szerepel a világ négy híresebb levendulatermesztő vidéke között, a franciaországi Provence, a Japán Hokkaidó és az oroszországi Kaukázus mellett. A hszincsiangi levendulaültetvény mentén elszáguldó, fáradt autósokat gyakorta készteti megállásra az fantasztikus illat. Mivel a növény többek közt idegnyugtató és stresszoldó hatásáról ismert, kifejezetten jót tesz az ideges sofőröknek.

 Fotók: Flickr cc2.0 licensz - Ngai Arthur

Ez is érdekelhet - Utazás

Previous Next
  • 1
  • 2
  • 3
Mini levendula ültetvény Svájcban
Kínai levendula?
Könyajánló: A levendula szerelmeseinek kézikönyve
Levendulás esküvő Lajosmizsén
Régi Idők Ízei - levendulás lekvárok
Provance: Sainte Agnes középkori levendulás kert + VIDEO
Tihanyi levendulaolaj lepárló terv
Levendulás ételeket főztünk az MTV 1 Balatoni Nyár műsorában
Itt jártunk: Tihanyi Levendula Fesztivál 2012
Van ahol így ünneplik a levendula aratás kezdetét – VIDEÓ
Miniszter az őslevendulásban
A Levendula Útja – Provence túratervezés
Levendula fesztiválok Franciaország 2012
Hvár sziget – csodálatos levendula ültetvények
Levendula mezők Angliában
Levendula fesztivál 2012
Kövess minket: