Világjáró sorozatunk következő állomása egy apró, házi ültetvény a nem éppen mediterrán vidéknek tekinthető alpesi kis országban, Svájcban. Zürichtől kocsival kb. háromnegyed óra alatt érhetjük el az alig több mint 1000 lakosú Oberstammheim települést, amint a névből is hamar kiérezni, a német határ úgy 6-7 kilométer.
A családi házak között megbúvó kicsi ültetvény mintegy 700 m2 -es, a telepítés 2009 tavaszán történt és 2 évvel később Klaudia, a levendulás tulajdonosa, már saját levendula olaját desztillálta.
A termesztés teljesen bio módon, az ökológiai szabványokat betartva történik, tehát nem használnak növényvédő szereket és műtrágyákat. Azt azért hozzátesszük, hogy mindez azért nem jelent túl nagy feladatot, tekintve, hogy a levendulát nemigen támadják meg állati kártevők, egy közepes minőségű talajon pedig nincs szükség amúgy sem tápanyagpótlásra.
Az, hogy egy kicsit hűvösebb lehet az időjárás arrafelé, az következtethető abból is, hogy az évenkénti "nyílt nap", amikor is megnyitják a kertet az érdeklődők előtt, augusztus első hetére esik. A 2009-ben elültetett 700 db lavandula angustifolia növénykéből a következő télen mindössze 10 darab fagyott el, és a többi évben sem volt jellemző a fagykár.
A tulajdonos részletes adatokat is közöl a betakarítással kapcsolatban, és jól látható, hogy a "termés" más mezőgazdasági terményhez hasonlóan szintén időjárásfüggő.
Annyiban más ez a levendula esetében, hogy a tartós esős, borult idő inkább rontja a learatható virág mennyiséget, illetve kisebb és gyengébb minőségű a kinyerhető tiszta levendulaolaj mennyisége is.
A "kertből" kézzel aratott levendulából többféle levendulás termék is készül, például levendulás likőr, levendulás szappan, só, cukor, tusfürdő.
Honlap: http://www.lavendelfarm.ch
Fotók: 1. Flickr cc2.0 licensz fahrradfritze (illusztráció)
többi fotó - http://www.lavendelfarm.ch