Mini levendula ültetvény Svájcban

lila tehén

Világjáró sorozatunk következő állomása egy apró, házi ültetvény a nem éppen mediterrán vidéknek tekinthető alpesi kis országban, Svájcban. Zürichtől kocsival kb. háromnegyed óra alatt érhetjük el az alig több mint 1000 lakosú Oberstammheim települést, amint a névből is hamar kiérezni, a német határ úgy 6-7 kilométer. 

 A családi házak között megbúvó kicsi ültetvény mintegy 700 m2 -es, a telepítés 2009 tavaszán történt és 2 évvel később Klaudia, a levendulás tulajdonosa, már saját levendula olaját desztillálta.

levendula svájcban

A termesztés teljesen bio módon, az ökológiai szabványokat betartva történik, tehát nem használnak növényvédő szereket és műtrágyákat. Azt azért hozzátesszük, hogy mindez azért nem jelent túl nagy feladatot, tekintve, hogy a levendulát nemigen támadják meg állati kártevők, egy közepes minőségű talajon pedig nincs szükség amúgy sem tápanyagpótlásra.

Az, hogy egy kicsit hűvösebb lehet az időjárás arrafelé, az következtethető abból is, hogy az évenkénti "nyílt nap", amikor is megnyitják a kertet az érdeklődők előtt, augusztus első hetére esik. A 2009-ben elültetett 700 db lavandula angustifolia növénykéből a következő télen mindössze 10 darab fagyott el, és a többi évben sem volt jellemző a fagykár.

kézi aratásA tulajdonos részletes adatokat is közöl a betakarítással kapcsolatban, és jól látható, hogy a "termés" más mezőgazdasági terményhez hasonlóan szintén időjárásfüggő.

Annyiban más ez a levendula esetében, hogy a tartós esős, borult idő inkább rontja a learatható virág mennyiséget, illetve kisebb és gyengébb minőségű a kinyerhető tiszta levendulaolaj mennyisége is.

A "kertből" kézzel aratott levendulából többféle levendulás termék is készül, például levendulás likőr, levendulás szappan, só, cukor, tusfürdő.

Honlap: http://www.lavendelfarm.ch


Fotók: 1. Flickr cc2.0 licensz fahrradfritze (illusztráció)
többi fotó - http://www.lavendelfarm.ch

Ez is érdekelhet - Utazás

Previous Next
  • 1
  • 2
  • 3
Mini levendula ültetvény Svájcban
Kínai levendula?
Könyajánló: A levendula szerelmeseinek kézikönyve
Levendulás esküvő Lajosmizsén
Régi Idők Ízei - levendulás lekvárok
Provance: Sainte Agnes középkori levendulás kert + VIDEO
Tihanyi levendulaolaj lepárló terv
Levendulás ételeket főztünk az MTV 1 Balatoni Nyár műsorában
Itt jártunk: Tihanyi Levendula Fesztivál 2012
Van ahol így ünneplik a levendula aratás kezdetét – VIDEÓ
Miniszter az őslevendulásban
A Levendula Útja – Provence túratervezés
Levendula fesztiválok Franciaország 2012
Hvár sziget – csodálatos levendula ültetvények
Levendula mezők Angliában
Levendula fesztivál 2012
Kövess minket: