Levendula termesztése - azoknak akik NAGYBAN gondolkodnak

nagyüzemi termesztés

A levendulát nagyon lehet szeretni, és reméljük, a Levendula Magazin egy kicsit segít többekkel megszerettetni a levendulát, és ki tud törni a "az aha ismerem, az a molyirtós növény ugye" szerepből. Bátorítunk mindenkit, hogy ültessen a kertjébe sok-sok tövet, ízlelje meg a levendulás ízek különlegességét, tartson egy óriás csokrot a nappaliban, ami még télen is, bár kicsit megfakulva, de akkor is kéken-lilán díszít.

Ha viszont valaki "szerelmi fellángolásból" komolyabb termesztésbe akar fogni, annak javasoljuk, hogy számoljon, alaposan nézzen körül, és minden aspektusát gondolja át a vállalkozásnak, mielőtt belevág!

Egy kicsit halogattuk a levendula termesztésről szóló írásunkat, az ok teljesen egyszerű: nem vagyunk nagybani termesztők. Van több száz levendulánk a Mecsek déli oldalán, szaporítjuk, metsszük, sütünk és főzünk vele, készítünk koszorút, buzogányt és levendulás díszeket, illatpárnát, és nagyon-nagyon szeretjük. De nem termesztjük több hektáron. Az alábbi írást inkább hangos gondolkodás, és gondolatébresztőnek szánjuk.


Levendula ültetvények Franciaország

A cikk írásához két könyvet is segítségül vettünk, amit a levendula témakörből sikerült fellelnünk:

 • A levendula (Lavandula angustifolia Mill) - Boros Ádám 1968 - Magyarország kultúrflórája sorozat
 • Gyógynövények termesztése és feldolgozása -  Szerkesztette: Hornok László  1978

 Egyik könyv sem mai kiadású, emiatt nem szeretnénk az akkori agrotechnológiára támaszkodni, és ezt teljes egészében átvenni, bár lehet, hogy az lényegileg nem változott.

Levendulát akarok termeszteni!

lila virág

Amikor megismerkedtünk a levendulában rejlő ezernyi lehetőséggel, a legelső gondolatunk nekünk is ez volt. A levendula valóban nagyon csodálatos növény, és ezernyi felhasználási lehetősége van (levendula olaj, szárított levendula, frissen vágott virág, fűszer sütibe és lekvárokba stb..), és több mint háromszáz fajtája. Szinte minden felhasználási módhoz más levendula fajtát nemesítettek ki az elmúlt pár évtizedben. Magyarországon szinte csak egyetlen fajta terjedt el, (tihanyi) amit még a múlt század elején hoztak be Franciaországból, de összességében is max. 8 féle levendula kapható az országban. Ahhoz hogy felelősen levendula termesztésbe fogjon valaki, először alaposan utána kell járni a felhasználási lehetőségeknek, az ahhoz illő fajtának, és a fajtának megfelelő termesztési módnak. 

De ami még ennél is fontosabb, meg kell találni a piacot a termesztett levendulának! Ha komolyabb termesztésbe akar valaki fogni, akkor konkrét üzleti tervvel kell rendelkeznie! Már a termesztés előtt pontosan tudni kell, hogy hogy fogja eladni a megtermelt levendulát, és lesz -e erre egyáltalán kereslet.

Mit is lehet csinálni levendulából?

Levendula olaj

A levendulából kiváló illóolaj nyerhető, ún. vízgőz desztillációval. Alapvetően kétféle levendulaolaj létezik: a valódi levendulából (Lavandula angustifolia), és a hibrid levendulából (Lavandula x intermedia) készült olaj. A valódi levendula teljes virágzása általában június végére, július elejére esik, illóolaj nyerési célból ekkor kell aratni. Külföldön, az igazán nagy gazdaságokban az aratás levendula arató célkombájnokkal végzik, bálázzák és pár órán belül már a lepárlóban van, ugyanis a levágott levendulából szökik, illan az illóolaj. Itthon van egy-két hely, ahol vállalnak bér lepárlást, például a nemrég elkészült új apátsági lepárló Pannonhalmán, illetve a kistarcsai Silvestris Kft. kerepesi telepe.

levendula illóolaj

Ahhoz, hogy számolni tudjunk, először is kell tudnunk mennyi a várható illóolaj-mennyiség. A Levendula angustifolia (Tihanyi?) kb. 5 éves korára éri el a teljes méretét, és ekkor a magyar szakirodalom szerint úgy 20-26 liter olajat várhatunk hektáronként.

 

További cikkek a témában:

Az ajánló után a cikk folytatódik

 

Aratás, most egy kicsit vegyük le a rózsaszín napszemüveget!

Ha nincs az embernek saját lepárlója, akkor el kell szállítani a learatott levendulát egy lepárlóüzembe. Az aratás, ha nem géppel végzik, hanem kézzel, akkor - ha egy kicsit levesszük a rózsaszín szemüveget - valljuk be, nagyon fárasztó és élőmunka igényes. Lassú és nehézkes, bevethetünk sarlót, motoros nyírót, elektromost - lassan haladunk. Ahhoz képest biztos mindenképp, hogy egy levendula kombájn akár 3 hektárt begyűjt, óránként.

levendula aratás
Az aratás nem egy leányálom, ha nagy az ültetvény

Mivel, jó ha az aratás napsütésben történik (a magasabb illóolaj tartalom miatt), tehát jó kis hőséggel számoljunk, és bár egy monitoron nagyon jól mutatnak a levendulán csücsülő méhecskék, ha a levendulamező közepén 2 méteres körzetben van  30 db fullánkos méh, dongó, poszméh, darázs, az érdekes szituációt eredményez. Na ki akar még levendulaültetvényt :) ? (a levendula aratás árnyoldalait érintettük mág a hőgyészi levendula aratásos cikkünkben >>)

levendula arató
Aratás géppel

Amúgy a levendulamező nagyon kiváló méhlegelő, és állítólag ha méheket engedünk a levendulásra akkor távol tartják a többi fullánkost. Kézi aratás idejére pedig érdemes egy kicsit bezárni a házi méheket, így két legyet ütünk egy csapásra: lesz levendula mézünk, és aratáskor nem kell félni a fullánkosoktól. Már csak egy ismerős méhészt kell szerezni!

Magyar levendulaolaj mini körkép

Ha kész az olajunk, akkor kiszerelés után (ami általában 10 ml) el kell adni a levendula olajat. A teljesség igénye nélkül nézzük milyen magyar illóolaj kaphatók hazánkban:

 • Tihanyi levendulaolaj - termőhely: Tihany (bátran állíthatjuk messze a legismertebb)
 • Levendula-farm Kft. - Hőgyész 2011-óta készül 
 • Pannonhalmi - Pannonhalmi Bencés Főapátság
 • Lavenderi levendulaolaj - Bodajk (Fejér megye)
 • Dörgicsei Levendula Major - Levendárium
 • Levendula Pincészet - Lovas

A 100%-os tisztaságú hazai levendulaolajak fogyasztói ára kb. 1100-1200 Ft között mozog (2013). De a piacon létezik 10ml levendula illóolaj 299 Ft-tól is, igaz ráírják, hogy csak párologtatásra alkalmas. Gyanítjuk, ezeknek a szereknek - maradjunk ez mellett - a kémiai analízise is megérne egy misét, úgy látatlanban. Ezeknek egy része nem is illóolaj, csak illatolaj, származása sokszor bizonytalan, az árversenyben viszont a laikusoknál mindent visznek. Mi senkinek senkinek nem ajánljuk a nagyon olcsó illó- (illat-) olajak használatát, még párologtatásra sem.

A "hamis" levendula olajokon kívül léteznek más külföldi országokból származó, valódi 100% levendula olajok is. A sok száz hektáros, gépesített termelésnél például Bulgáriában, Franciaországban az magyar olajoknál lényegesen kisebb lehet az előállítási költség, tehát valószínűleg olcsóbban is fogják adni. Ezek egy része itthon is kapható.

Tehát aki vásárolni akar, az mindenképp elismert magyar termesztőktől vegyen levendula olajat! Tényleg örülhetünk mint vásárlók, széles a választék, vehetünk elismert hazait, eredeti Franciaországból valót.

Jó, akkor most váltsunk térfelet:
Ha viszont eladni akarja valaki, már nagyon komoly konkurenciával kell számolnia!

További lehetőségek a levendula felhasználására:

Szárított levendula (csokros, morzsolt)

Az illóolajon kívül van még pár lehetőség a levendula felhasználására, elsősorban a friss és a szárított levendulavirág.

csokorban

Ez esetben természetesen a gépi aratás kizárva, sőt a kézi aratás is különös gondosságot igényel. A szárítás fedett, szellős helyen történik. A friss, de különösen a szárított csokrok szállítása elég macerás lehet, nagy helyet igényel és gondos csomagolást.

morzsolt levendula

A szárított-morzsolt levendulára van kereslet, de vegyük figyelembe, hogy már 1 kg morzsolt levendula előállításához komoly munka szükséges, ráadásul az ára elég alacsony, ma Magyarországon a szárított levendula ára 5-15.000 Ft között mozog kilónként. A kereslet becslésekor vegyük figyelembe, hogy kik lesznek a leendő vásárlóink? Magánszemélyek, akik egy-egy zsákocska erejéig vásárolnak, vagy kézművesek, akik pl. levendula zsákot készítenek belőle? Utóbbiak csak egy ideig jelentenek valódi keresletet, mivel egy idő után ha van rá lehetőségük, maguk is elkezdenek levendulát termeszteni :)

A szárított csokrokat megpróbálhatjuk eladni virágboltoknak, virág nagykereknek. Már a telepítés előtt érdeklődjünk utána a lehetőségeknek!

Szárított levendula virág leadása

Nagyon sokan vágnak bele vaktában levendula termesztésbe, mondván, hogy majd ha már virágzik, leadják egy nagybani kereskedőnek. Sajnos Magyarországon nincs kialakult felvásárlói köre a levendulának (mint pl. Bulgáriában), a meglévő pár gyógynövényes cég a felvásárlási lehetőségekkel kapcsolatban pedig még csak válaszra sem méltatta szerkesztőségünket.

Tehát ha leadásra szeretnénk levendulát termelni, előtte akár szerződést kellene kötni a leendő felvásárlóval.

Élő virág

Talán az élő virágként való árusítás jár a leginkább gyerekcipőben Magyarországon. A levendulás fesztiválokon kívül nemigen találkozni "élő" levendulával, így ez egy jó lehetőség lehet a megtermelt levendula eladására. Itt számításba jöhetnek a helyi piacok, virágboltok is (nem túl nagy tételben).

Akkor térjünk rá a termesztésre

termőföld

Ezek után nézzük a termesztést a gyakorlatban. A levendula alapvetően nem kényes a talajra, de pl. nem alkalmas a vizenyős, mocsaras terület a termesztésre. A levendula mint száraz, mediterrán vidékről származó növény rosszul viseli a tartós "vízben állást", az állandó nedves, nyirkos földet a gyökereinél, mert mindenféle gombás betegségre hajlamossá teszi, és nem is fejlődik rendesen.

A meszes talajt kedveli, PH 6,5-7,5. A köves talaj nem gond, de a túlságosan kötött, rossz szellőzésű föld, illetve a tisztán homokos föld nem alkalmas levendula termesztésre. Domboldalak megkötésére is alkalmas (itt majd az aratásnál lesznek csak problémáink).

 

Ajánló:

Az ajánló után a cikk folytatódik

 

Bár a levendula a kemény fagyokat is jól átvészeli, hótakaró nélküli hideg, mély fekvésű részeken fagykár érheti.

A levendula kedveli a napfényt, ezért nyitott, napos, déli fekvésű földeken ideális a termesztése, de máshol is egész jól elvan, csak ne legyen árnyékban. Minél több napfény éri, annál több, és jobb minőségű illóolaj keletkezik a növényben. Lejtős, rézsűs részeken is termeszthető, mélyre lenyúló gyökerei csökkentik az eróziót. Ha erős a terület lejtése, akkor előfordulhat, hogy munkagéppel nem lehet a földre hajtani, így marad a lényegesen lassabb kézi művelés és aratás.

A telepítés előtt fontos a talaj előkészítése, fellazítás, egyengetés, alapos gyomirtás.

Mikor érdemes telepíteni a levendulát?

Mint általában más növény esetében is, az őszi ültetés, telepítés a jobb, de még a gyenge novemberi fagyok előtti időpontra kell törekedni.


Néhány éves új ültetvény

A palánta lehet cserépben (konténeres) előnevelt, vagy szabad gyökeres. A szabad gyökeres levendula előnye, hogy olcsóbb, ültetés előtt iszapolni kell, a megmaradás nem 100%-os. A szabad gyökerest csak kora tavasszal érdemes ültetni, hogy májusi, nyári melegben is állja a helyét. Mindkét esetben a telepítés után szükséges az alapos beöntözés, ha pedig a következő hetekben sincs csapadék, ezt érdemes ismételni.

palánta
Konténeres (cserepes) levendula

Ha tavaszra marad a telepítés akkor azt március végéig be kell fejezni, az öntözésre pedig még kiemeltebb figyelmet kell fordítani.

A konténeres növény ültethető elvileg a köztes időpontban is, de forró, perzselő nyári napokon nem érdemes próbálkozni, még öntözéssel sem biztos, hogy megmaradnak a kis palánták. 


Ültetés után az öntözés nagyon fontos lehet, később szerencsére a mi éghajlatunkon nem igényel öntözést

Honnan lehet a levendulát beszerezni?

Több nagybani termesztő saját maga állította elő a szaporítóanyagot, illetve vásárolni is lehet, például tihanyi fajtát itt >>. A szaporításról szóló cikkünket is ajánljuk - Levendula szaporítása - de  alapvetően hobbi szinten közelítettük meg a dolgot. A nemzetközi szakirodalom szerint az egyes levendula fajták illóolaj tartalma - maradjunk az egyszerűség kedvéért a valódi levendulánál - között nagy eltérések vannak. Tehát, ha valaki olajban gondolkodik, akkor az lenne az érdeke, hogy olyan fajtát telepítsen, amiben kimagasló az illóolaj tartalom. Jó, de melyik fajták ilyenek? A cikkünk elején jeleztük, hogy sokszor csak ötletelünk, illetve hangosan gondolkodunk, hát ez a rész is ilyen.


Jól bírja a köves talajt is

A két alapművünkben azt olvashatjuk, hogy Magyarországon, több levendula termesztő országhoz hasonlóan történtek levendula nemesítési kísérletek, melynek elismert fajtája a Budakalászi 80 nevű lavandula angustifolia. Legnagyobb meglepetésünkre Virginia McNaughton - Lavender: The Growers's Guide 2000-ben kiadott könyvében meg is találtuk a "Budakalasz"-it, színes fotóval illusztrálva. A magyar nemesítésű Budakalászit a tihanyi ültetvényből származó egyedek segítségével, az 50-es évek elejétől több éves nemesítési eljárással állították elő. Illóolaj tartalma 0,6-0,8%, és ennek észtertartalma pedig 50-55%. Ez utóbbi érték minél magasabb, annál értékesebb a levendulaolaj.


A telepítési távolságot is ki kell találni jó előre, ha géppel aratunk később

Magyarországon a Nemzeti Fajtajegyzék Alapján a valódi levendula esetén (Lavandula angustifolia Mill, "Budakalászi 80") a budakalászi Gyógynövénykutató Intézet, a hibrid levendula esetén (lavandula x intermedia "Judit")  a Budapesti Corvinus Egyetem, Gyógynövénytermesztési Tanszéke a fajtajogosult.

Milyen fajtát válasszunk?

A fenti fajtákon kívül több külföldi szakkönyvben olvastuk, hogy vannak olyan fajta levendulák, amit direkt szárításra nemesítettek. Ezek között van ami akár 8 évig megtartja a színét. Másik fajta levendula amit direkt buzogány fonására ajánlanak, ennek különlegessége a hosszú szára és nagyon erős illata. Ez nem különösebben szép, de ez nem is fontos, hiszen látszani a virág a buzogányban nem fog. Ugyanígy van olyan fajta amit direkt süteményekbe ajánlanak, másikat húsokhoz. És persze vannak a direkt olaj termesztésre ajánlott levendula fajták. Ezek között nagy a különbség, 25-95 liter olaj között változik a fajtától függően az egy hektárról begyűjthető levendula olaj mennyisége.

idős levendula tövek
A levendula bár sokáig bírja, egyszer mégis eljön az idő a kiszántásra és az újra telepítésére

Fotók:  Shutterstuck 1. Isabella Pfenninger 2. Josep Pena Llorens 3. Patrick Wang 4. r. classen 5. freya photographer 6. Christi La Liberte 7. J.M.P.M Seijger 8. Martin Danek 9. Pavelk 10. Martin Nemec Shutter 13. Claudio Giovanni Colombo 14. tiggra Shutter 15. Kiss Peter
Levendula Magazin: 11,12 kép

Ez is érdekelhet - Kert

Previous Next
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
Lestyán - a természetes ízfokozó
Angol levendula
Levendula öntözése
Kakukkfű termesztése
Citromfű termesztése
Levendula termesztése - azoknak akik NAGYBAN gondolkodnak
A levendula aratás időpontja – mikor takarítsuk be a levendulát?
Levendula dugványozás
Levendulás kert születik
Mire jó a levendulaolaj?
Menta
A levendula ültetése mikor a legjobb?
Mikor kell metszeni a levendulát?
Rozmaring
Levendula felhasználása
Mikor virágzik a levendula?
LavandArt – egy levendulás kertészet Albertirsán
Pattanásokra jó a levendulaolaj?
Levendula (Lavandula Angustifolia)
Kell permetezni a levendulát?
Francia levendula
Egy inspiráló levendulás kert
Levendulás díszek, dekoráció
Levendula szaporítás magról - levendula vetőmag
Levendula fajták
A levendulanövény ismertetése, botanikai és élettani jellemzése
Levendula ültetés nyáron? - a levendula termesztés feltételei
Bazsalikom termesztés - ételek, gyógyhatás
Mivel lehet aratni a levendulát?
Levendula szaporítása – magvetés, dugványozás és a többi lehetőség
Röviden a levendula gondozásáról
Öntözzük a levendulát?
Szaporítás bujtással - Levendula feltöltéses és egyszerű bujtása
Levendula metszése
Tárkony
Kövess minket: