A levendula szinte mindenféle gyümölccsel párosítható, főleg azoknak az gyümölcslekvároknak az íze dobható fel vele, melyek egyébként nem annyira aromásak. A levendula kiválóan passzol a sárgabarackhoz, eperhez, és pl. a most aktuális őszibarackhoz is. Ebben a receptben ráadásul semmilyen tartósítót nem használtunk.
2 kg meghámozott, apróra vágott őszibarack
40 dkg nádcukor
2 dl levendula szirup
2 ek szárított levendula virág
1 ek citromsav
A hozzávalókat felforraljuk, és közepes lángon néha megkeverve a megfelelő állag eléréséig, kb. 1,5 órát főzzük. A levendulát a vége felé szórjuk bele, hogy minél több illóanyag maradjon a lekvárban. Ez után forrón kifertőtlenített üvegekbe töltjük, pár percre fejre állítjuk, majd szárazd dunsztban takarók közt vagy hűtőtáskában hagyjuk kihűlni. Ez után akár rendezhetünk is egy kóstolót mézes kalácson.
A levendulás őszibarack lekvár receptjét Erika küldte be, mely megtalálható a blogján is. Köszönjük!
Fotó: Sass Erika