Vadringló dzsem recept lépésről lépésre képekkel

Ha már az eper szezonról le is maradtam, a vadringló szezont nem fogom kihagyni! De mit csináljon az ember, ha nincs a kertjében egy valamire való gyümölcsfa sem? Irány a park, vagy játszótér, és árgus szemekkel figyeljük a fák alatti területet.

Ahol látom, hogy már potyog a gyümölcs, megnézem mi az. Ha ehető, akkor mindenképp szedünk belőle :) Nekünk szerencsénk van, mivel a közelünkben 3 olyan vad ringló fa is van, ami egy parkban található, távol az autós forgalomtól, így első nekifutásra 10 perc alatt 6 kg ringlóra sikerült szert tennünk.

 ringló

A vadringló

A vad ringló színe sárgás, vagy piros, kb. 1,5 – 2 cm átmérőjű, gömbölyű formájú. Ha teljesen érett akkor édes-savanykás íze van. Nagyon könnyű szedni, mivel csoportosan tele van vele a fa ága. Ha túlérett akkor könnyen potyog, így én nem vártam meg, hogy az összes megérjen, amikor láttam, hogy már vannak lepotyogott ringlók a fa alatt, akkor szedtünk belőle. Mondjuk ez a 6 kg-nyi mennyiség meg sem látszott a fán.

A ringlót ez után megmostam, és azonnal nekiláttam az elkészítésének, nem akartam kockáztatni, hogy romlásnak induljon.

Előkészítés – nyers ringló lé készítése

Kissé lusta vagyok a konyhai előkészítések terén, ezért kifejezetten kedvelem azokat a gyümölcsöket, amivel keveset kell vesződni az eltevésnél. A vad ringló szilva pont ezek közé tartozik. Az érett gyümölcs állaga pont olyan, hogy kimagozni nem lehet, viszont rengeteg levet tartalmaz. Ezért a következő módszert kísérleteztem ki: a szára nélkül szedett(!) vad ringlókat megmosom, a tálba átrakásnál egyben kiválogatom a rosszakat és elkezdem összenyomkodni. Mély tálban végzem a műveletet, de igazából nem nagyon fröcsköl. Minden egyes szemet szétnyomok, így szétreped a ringló héja, és a főzésnél könnyen leválik majd a hús a héjról és a magról.

 ringló befőzése

 ringló szilva mag

ringló leve

Ringló dzsem készítése

A szétnyomkodott ringlókat magokkal, lével, héjjal együtt felteszem forrni, majd a forrás után kisebbre rakom a lángot, és még pár percig forralom. Ez után egy nagy lyukú szűrőn átszűröm egy másik lábosba és lemérem a súlyát (legegyszerűbb, ha a lábos súlyát előre lemérjük, majd kivonjuk a lábossal együtt mért gyümölcs súlyából). A lét újra felteszem forrni, és 3:1 dzsemfixet valamint cukrot adok hozzá. 1,3 kg gyümölcshöz egy csomag “3:1 dzsemfix”-re és 30 dkg cukorra van szükség.

A dzsemfix leírása szerint a dzsem cukor helyett édesítővel is készíthető. Én ezt a változatot is kipróbáltam.

Az egészet újra felforralom, majd a forrás után az előre forró vízzel alaposan kimosott és csírátlanított üvegekbe töltöm. 5 percre fejre állítom, felcímkézem, és száraz dunsztban hagyom kihűlni.

Ringló dzsem levendulával

Mindenféle lekvárt vagy dzsemet többféle ízesítéssel szoktam készíteni, így ebből a receptből sem hiányozhat a levendula! Ha az egész mennyiséget levendulásra szeretnénk készíteni, akkor egy kg. ringlóra számítva 8-10 szál szárított levendulát keverünk a legelején az összenyomkodott ringlóba, majd a felforralás után fél órát állni hagyjuk, hogy legyen ideje a levendula ízének kiázni. Ez után ugyanúgy készítjük mint a fenti dzsemet.

Ha csak egy kis mennyiséget szeretnénk próbaképp levendulásra, akkor a fenti recept szerint készre készítjük a levendulákat, majd a már üvegbe töltött lekvárba beleteszünk 2-3 szál levendulát (2 dl-es üvegre számítva). Később amikor felbontjuk a lekvárt, ez a szál levendula egyszerűen kiszedhető, és csak az ízét adja át a lekvárnak.

 ringló dzsem

ringló és levendula lekvár

Kakukkfüves, rozmaringos, zsályás, mentás, citromfüves ringló dzsem

Ugyanezzel a módszerrel készítettem zsályás, rozmaringos és kakukkfüves, mentás és citromfüves ringló dzsemet is, a mini fűszerkertünkből frissen szedett alapanyagokkal.

Nyers ringló lét a hűtőbe!

Ha sok ringlót sikerül szedni, mindenképp tegyél egy egy-két üveggel a nyers léből a hűtőbe, mert nagyszerű friss alapanyag joghurt tortához, ringló fagyihoz vagy ringló turmixhoz, amik persze mind ízesíthetők levendulával :)

 maradék ringló lé

Ilyen szép sárga színe van a frissen leszűrt nyers ringlólének.

Ez is érdekelhet - Recept

Previous Next
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
A levendula a csábítás virága
Levendulás méz készítése
Levendulás rózsa lekvár
Levendulás őszibarack jégkása
Levendulás méz készítése házilag - VIDEÓ
Gyógynövényes ringló dzsem
Levendulás tej tejhabbal
Őszibarack lekvár levendulával
Levendula Fotópályázat 2012 - Díjazott képek
Aszalt áfonyás levendulás joghurt
Gluténmentes levendulás sós keksz
Fenyőméz recept köhögés ellen
Vadringló dzsem recept lépésről lépésre képekkel
Yule Love levendulás pogácsa
Sütőtökös rétes levendulával
Kávé levendulás tejhabbal
Kérdések és válaszok a házi szappanokról
Levendulás mákos fagyi
Levendula olaj masszázshoz
A levendula szappan titka
Levendulás rózsás cseresznyés pite
Rizottó levendulával
Levendulás olívaolaj szappan készítése – VIDEÓ
Süteményre festett levendula csokor
Levendulás mézeskalácsok - interjú
Kövess minket: