Ezt a süteményt a hagyományos nyáreleji cseresznyés pite ihlette, mely mindenkinek nagy kedvence. Bátran ajánljuk ezt a süteményt olyanoknak, akik még bátortalanok a levendula fűszerként való használatát illetően, mivel annyira selymes, szinte áttetszően kellemesen enyhén levendulás ízű, hogy garantáltan senki sem fog idegenkedni tőle.
3 tojás
300 g liszt (5 dl)
1 vaníliás cukor
100 g cukor (1 dl)
1 sütőpor
1/2 cs. szoba hőmérsékletű vaj vagy margarin (mikróban olvasztó fokozaton felolvaszthatjuk)
1 dl tej
3 ek cukor
5 ek víz
1 ek. levendula esszencia (ha nincs, használjunk több levendulát)
10 szál friss levendula (vagy 2 ek. szárított)
3 rózsa szirma
35-40 dkg kimagozott cseresznye
Ahhoz, hogy a levendulából kihozzuk a legtöbb ízt, nem lesz elég simán rászórni a tésztára, főleg kis mennyiségben, hanem egy kicsit előkezeljük. Ehhez 3 ek. cukorot és 5 ek. vízet felforralok (ebből lett a cukorszirup), majd hozzáadtam a 10 szál lemorzsolt friss levendulát. Szárított levendula használata esetén elég 1-2 ek. de akkor szűrjük át a levendulákat a használat előtt. Tehát beraktuk a levendulát a cukorszirupba, és 30 percig állni hagyjuk. Ha van otthon levendula esszenciánk (alkoholba áztatott levendula), akkor abból is rakhatunk bele egy evőkanállal.
A hozzávalókat a fenti sorrendben robotgéppel összekeverjük, így egy kellően lágy kevert tésztát kapunk. Én próbaképp a tésztába is raktam rózsát, de sajnos ezt később még nagyítóval sem lehetett megtalálni, úgyhogy nyugodtan elhagyható :)
A formát én kivajazott szilikon formába simítottam, de bármilyen forma használható. A hagyományos formák esetében vagy vajazzuk és lisztezzük a formát, vagy szilikonos sütőpapírral béleljük ki.
A tésztát ez után megszórjuk a kimagozott cseresznyével (csak annyira, hogy ne nagyon fedjék egymást, mert akkor nagyon sok levet ereszt és megnő a sütési idő). A tetejét megszórtam rózsa szirmokkal (a fehér részt vágjuk le előbb, a rózsa lekvárnál leírtam hogyan >>). Nagyon jól mutatott ebben a formában, de még intenzívebb rózsa ízt érhetünk el, ha először összekeverjük a rózsát a cseresznyével, és úgy rakjuk rá a sütire.
Ez után a tésztát meglocsoljuk a levendulás cukorsziruppal, és még megszórjuk egy kis morzsolt levendulával.
A sütit előmelegített sütőben 180 C-on 25 percig sütöttem (simán, nem légkeveréssel).
A tészta pont olyan lett, mint egy piskóta, és pillanatok alatt el is fogyott :)