Levendulás rózsás cseresznyés pite

rózsás süti

Ezt a süteményt a hagyományos nyáreleji cseresznyés pite ihlette, mely mindenkinek nagy kedvence. Bátran ajánljuk ezt a süteményt olyanoknak, akik még bátortalanok a levendula fűszerként való használatát illetően, mivel annyira selymes, szinte áttetszően kellemesen enyhén levendulás ízű, hogy garantáltan senki sem fog idegenkedni tőle.

Hozzávalók a tésztához:

3 tojás

300 g liszt (5 dl)

1 vaníliás cukor

100 g cukor (1 dl)

1 sütőpor

1/2 cs. szoba hőmérsékletű vaj vagy margarin (mikróban olvasztó fokozaton felolvaszthatjuk)

1 dl tej

 rózsás sütemény 1

Levendulás cukorszirup:

3 ek cukor

5 ek víz

1 ek. levendula esszencia (ha nincs, használjunk több levendulát)

10 szál friss levendula (vagy 2 ek. szárított)

Feltét:

3 rózsa szirma

35-40 dkg kimagozott cseresznye

Kezdjük a levendulával – cukorszirup készítése

Ahhoz, hogy a levendulából kihozzuk a legtöbb ízt, nem lesz elég simán rászórni a tésztára, főleg kis mennyiségben, hanem egy kicsit előkezeljük. Ehhez 3 ek. cukorot és 5 ek. vízet felforralok (ebből lett a cukorszirup), majd hozzáadtam a 10 szál lemorzsolt friss levendulát. Szárított levendula használata esetén elég 1-2 ek. de akkor szűrjük át a levendulákat a használat előtt. Tehát beraktuk a levendulát a cukorszirupba, és 30 percig állni hagyjuk. Ha van otthon levendula esszenciánk (alkoholba áztatott levendula), akkor abból is rakhatunk bele egy evőkanállal.

A cseresznyés pite elkészítése

 rózsás sütemény  elkészítése

A hozzávalókat a fenti sorrendben robotgéppel összekeverjük, így egy kellően lágy kevert tésztát kapunk. Én próbaképp a tésztába is raktam rózsát, de sajnos ezt később még nagyítóval sem lehetett megtalálni, úgyhogy nyugodtan elhagyható :)

 rózsás sütemény 4

A formát én kivajazott szilikon formába simítottam, de bármilyen forma használható. A hagyományos formák esetében vagy vajazzuk és lisztezzük a formát, vagy szilikonos sütőpapírral béleljük ki.

 rózsás sütemény 5

A tésztát ez után megszórjuk a kimagozott cseresznyével (csak annyira, hogy ne nagyon fedjék egymást, mert akkor nagyon sok levet ereszt és megnő a sütési idő). A tetejét megszórtam rózsa szirmokkal (a fehér részt vágjuk le előbb, a rózsa lekvárnál leírtam hogyan >>). Nagyon jól mutatott ebben a formában, de még intenzívebb rózsa ízt érhetünk el, ha először összekeverjük a rózsát a cseresznyével, és úgy rakjuk rá a sütire.

Ez után a tésztát meglocsoljuk a levendulás cukorsziruppal, és még megszórjuk egy kis morzsolt levendulával.

Sütés

A sütit előmelegített sütőben 180 C-on 25 percig sütöttem (simán, nem légkeveréssel).

 rózsás sütemény 6

sütemény felszeletelve

 A tészta pont olyan lett, mint egy piskóta, és pillanatok alatt el is fogyott :)

Ez is érdekelhet - Recept

Previous Next
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vadringló dzsem recept lépésről lépésre képekkel
Levendulás mézeskalácsok - interjú
Aszalt áfonyás levendulás joghurt
Rizottó levendulával
Yule Love levendulás pogácsa
Őszibarack lekvár levendulával
A levendula szappan titka
Levendula Fotópályázat 2012 - Díjazott képek
Levendulás mákos fagyi
Gyógynövényes ringló dzsem
Levendulás őszibarack jégkása
Levendulás rózsás cseresznyés pite
Levendula olaj masszázshoz
Sütőtökös rétes levendulával
Levendulás méz készítése
Fenyőméz recept köhögés ellen
Levendulás olívaolaj szappan készítése – VIDEÓ
Levendulás méz készítése házilag - VIDEÓ
Süteményre festett levendula csokor
Kávé levendulás tejhabbal
Levendulás tej tejhabbal
Levendulás rózsa lekvár
Gluténmentes levendulás sós keksz
Kérdések és válaszok a házi szappanokról
A levendula a csábítás virága
Kövess minket: