Levendulás sárgabarack lekvár

sárgabaracklekvár levendulával

s íme…. az egyik legnépszerűbb és leggyakrabban elkészített levendulás lekvár, a levendulás sárgabarack lekvár. A lusta vagy kezdő háziasszonyok kedvéért (magam is közéjük tartozom) egy nagyon egyszerű eljárással fogjuk eltenni a barackot télire, aminek a segítségével egy kiló barack maximum 20 perc alatt az üvegekbe kerül.

lekvár 1

Hozzávalók:

1,5 kg jó érett sárgabarack

1 csomag 3:1 Dzsemfix

300 g kristálycukor

1 evőkanál szárított morzsolt levendula, vagy 8-10 szál szárított levendula

 turmixolt barack

Elkészítés:

Nos itt jön a trükk, ugyanis mi most nem fogjuk lehámozni a barackok héját, és a hosszas főzögetést is megspóroljuk a turmixolás és a dzsemfix segítségével. Ráadásul egészséges lekvárt teszünk el tele gyümölccsel, így teljesen elégedettek lehetünk.

A barackokat kimagozom, és két részletben leturmixolom. Azonnal a lábosba öntöm, és hozzáadom a cukorral elkevert dzsemfixet. Néha megkevergetve megvárjuk, hogy felforrjon, majd 1 perc forralás után lezárom a tüzet és gyorsan az előkészített és alaposan forró víz alatt elmosott üvegekbe töltöm. Lezárom a kupakot és 5 percre fejre állítom, majd hűtőtáskában, vagy törölközők alatt hagyom kihűlni (száraz dunszt). Kb. 3 db 370 ml-es üveg lesz belőle. Nem kell megijedni, hogy nem dzsemes az állaga, ha kihűlt, szépen összeáll.

" Levendulásítás"

Aki még soha nem kóstolt levendulával eltett lekvárt, annak azt ajánlom, hogy a levendulát ne főzze bele a lekvárba, hanem először 1-2 üvegbe az egész szál levendulákat rakja közvetlenül a kupakkal való lezárás előtt. Ennek a módszernek az a nagy előnye, hogy akár egészen kicsi mennyiség is készíthető levendulás ízűre, és a többi üveg baracklekvár lehet hagyományos. A lekvár 1-2 hét alatt átveszi a levendula ízét. Aztán később, ha ujjong a család a levendulás baracklekvárt ízlelve, akkor következő évben többet is befőzhetünk belőle.

A másik módszert már haladó ízlelőbimbókkal rendelkező olvasóknak ajánljuk, vagy olyanoknak, akik nyitottak mindenféle új ízre. Ők keverjenek 1-2 evőkanál szárított levendulát a leturmixolt barackba, majd azzal együtt forralják. Ha nem szeretnek ráharapni az egész levendula virágokba, akkor érdemes előtte ledarálni vagy  mozsárban összetörni a virágokat.

Ez is érdekelhet - Recept

Previous Next
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Levendulás mézeskalácsok - interjú
Levendulás méz készítése
Kérdések és válaszok a házi szappanokról
Rizottó levendulával
Gluténmentes levendulás sós keksz
A levendula a csábítás virága
Levendulás rózsás cseresznyés pite
Levendulás rózsa lekvár
Kávé levendulás tejhabbal
Aszalt áfonyás levendulás joghurt
Őszibarack lekvár levendulával
Sütőtökös rétes levendulával
Süteményre festett levendula csokor
Vadringló dzsem recept lépésről lépésre képekkel
A levendula szappan titka
Levendulás őszibarack jégkása
Fenyőméz recept köhögés ellen
Levendula Fotópályázat 2012 - Díjazott képek
Levendulás mákos fagyi
Levendulás tej tejhabbal
Gyógynövényes ringló dzsem
Yule Love levendulás pogácsa
Levendulás olívaolaj szappan készítése – VIDEÓ
Levendula olaj masszázshoz
Levendulás méz készítése házilag - VIDEÓ
Kövess minket: