Levendulás sárgabarack lekvár

sárgabaracklekvár levendulával

s íme…. az egyik legnépszerűbb és leggyakrabban elkészített levendulás lekvár, a levendulás sárgabarack lekvár. A lusta vagy kezdő háziasszonyok kedvéért (magam is közéjük tartozom) egy nagyon egyszerű eljárással fogjuk eltenni a barackot télire, aminek a segítségével egy kiló barack maximum 20 perc alatt az üvegekbe kerül.

lekvár 1

Hozzávalók:

1,5 kg jó érett sárgabarack

1 csomag 3:1 Dzsemfix

300 g kristálycukor

1 evőkanál szárított morzsolt levendula, vagy 8-10 szál szárított levendula

 turmixolt barack

Elkészítés:

Nos itt jön a trükk, ugyanis mi most nem fogjuk lehámozni a barackok héját, és a hosszas főzögetést is megspóroljuk a turmixolás és a dzsemfix segítségével. Ráadásul egészséges lekvárt teszünk el tele gyümölccsel, így teljesen elégedettek lehetünk.

A barackokat kimagozom, és két részletben leturmixolom. Azonnal a lábosba öntöm, és hozzáadom a cukorral elkevert dzsemfixet. Néha megkevergetve megvárjuk, hogy felforrjon, majd 1 perc forralás után lezárom a tüzet és gyorsan az előkészített és alaposan forró víz alatt elmosott üvegekbe töltöm. Lezárom a kupakot és 5 percre fejre állítom, majd hűtőtáskában, vagy törölközők alatt hagyom kihűlni (száraz dunszt). Kb. 3 db 370 ml-es üveg lesz belőle. Nem kell megijedni, hogy nem dzsemes az állaga, ha kihűlt, szépen összeáll.

" Levendulásítás"

Aki még soha nem kóstolt levendulával eltett lekvárt, annak azt ajánlom, hogy a levendulát ne főzze bele a lekvárba, hanem először 1-2 üvegbe az egész szál levendulákat rakja közvetlenül a kupakkal való lezárás előtt. Ennek a módszernek az a nagy előnye, hogy akár egészen kicsi mennyiség is készíthető levendulás ízűre, és a többi üveg baracklekvár lehet hagyományos. A lekvár 1-2 hét alatt átveszi a levendula ízét. Aztán később, ha ujjong a család a levendulás baracklekvárt ízlelve, akkor következő évben többet is befőzhetünk belőle.

A másik módszert már haladó ízlelőbimbókkal rendelkező olvasóknak ajánljuk, vagy olyanoknak, akik nyitottak mindenféle új ízre. Ők keverjenek 1-2 evőkanál szárított levendulát a leturmixolt barackba, majd azzal együtt forralják. Ha nem szeretnek ráharapni az egész levendula virágokba, akkor érdemes előtte ledarálni vagy  mozsárban összetörni a virágokat.

Ez is érdekelhet - Recept

Previous Next
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
A levendula a csábítás virága
Levendulás méz készítése
Yule Love levendulás pogácsa
Kérdések és válaszok a házi szappanokról
Levendulás őszibarack jégkása
Levendulás rózsás cseresznyés pite
Levendulás mézeskalácsok - interjú
Vadringló dzsem recept lépésről lépésre képekkel
Levendula Fotópályázat 2012 - Díjazott képek
Levendulás mákos fagyi
Levendula olaj masszázshoz
Aszalt áfonyás levendulás joghurt
A levendula szappan titka
Levendulás rózsa lekvár
Fenyőméz recept köhögés ellen
Süteményre festett levendula csokor
Levendulás tej tejhabbal
Levendulás olívaolaj szappan készítése – VIDEÓ
Gyógynövényes ringló dzsem
Rizottó levendulával
Sütőtökös rétes levendulával
Őszibarack lekvár levendulával
Kávé levendulás tejhabbal
Levendulás méz készítése házilag - VIDEÓ
Gluténmentes levendulás sós keksz
Kövess minket: